Του Σπύρου Δημητρέλη
Μετά από αναμονή πολλών μηνών πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας. Η πρώτη στις εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και στοχεύουν στο να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους φορολογούμενους για να πληρώνουν με κάρτες και να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (η θεωρία λέει ότι συναλλαγή που καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο πιθανό να καταγραφεί και στην ταμειακή μηχανή).
Χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κλήρωσης της φορολοταρίας, “έπεσε” ο δικτυακός τόπος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις των φορολογούμενων που ήθελαν να πληροφορηθούν το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
Οι περισσότεροι βέβαια “αποχώρησαν” από τη σχετικοί εφαρμογή απογοητευμένοι και μόνο χίλιοι χαμογέλασαν αφού τις επόμενες ημέρες θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό των 1.000 ευρώ αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για να αυξήσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν αλλά και να εισπράξουν αφού είναι μεταξύ των τυχερών είναι:
1) Kάθε φορολογούμενος που χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του την χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα ή πληρώνει στον επαγγελματικό λογαριασμό επιχειρήσεων με μεταφορά ποσού από τον λογαριασμό του κερδίζει ηλεκτρονικούς λαχνούς. Μετρούν οι πληρωμές και χρεώσεις καρτών ανεξάρτητα από το είδος της συναλλαγής. Μετρούν δηλαδή ακόμη και οι πληρωμές φόρων με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού
2) O αριθμός των λαχνών για κάθε φορολογούμενο υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα:
Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ. Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ. Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ. Για παράδειγμα, για συνολικό άθροισμα συναλλαγών τριακοσίων (300) ευρώ τον Οκτώβριο, δόθηκαν στον φορολογούμενο διακόσιοι (200) λαχνοί.
3) Oι φορολογούμενοι μπορούν με τη χρήση των ειδικών κωδικών πρόσβασης στο taxisnet που διαθέτουν να πληροφορηθούν τον ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο, τον αριθμό των λαχνών που κατοχύρωσαν καθώς και την αριθμητική συνέχεια των λαχνών τους στην ειδική εφαρμογή που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi
4) Στην ίδια εφαρμογή οι φορολογούμενοι μετά την κλήρωση θα πληροφορούνται αν βρίσκονται μεταξύ των τυχερών. Παράλληλα όλοι οι τυχεροί αριθμοί αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στη ίδια διεύθυνση που αναφέρθηκε παραπάνω.
5) Η κλήρωση γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσω ειδικού τυχαίου αλγόριθμου που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.
6) Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση και εφόσον κερδίσουν να εισπράξουν το ποσό του επάθλου, θα πρέπει να δηλώσουν στο taxisnet έναν τραπεζικό τους λογαριασμό με τη μορφή IBAN. Η δήλωση γίνεται σε ειδική εφαρμογή στο taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς κάθε φορολογούμενου
(http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/polites_new.html).
Ο φορολογούμενος κάνει την επιλογή “Ο λογαριασμός μου”, συμπληρώνει τους κωδικούς του και στη συνέχεια κάνει την επιλογή “Δήλωση λογαριασμού IBAN”. Αν ο τυχερός φορολογούμενος δεν δηλώσει τον λογαριασμό του έως και τρεις μήνες μετά την ανάδειξή του μεταξύ των τυχερών τότε το έπαθλο διαγράφεται υπέρ του δημοσίου
7) Το ποσό των χιλίων ευρώ θα κατατεθεί στον παραπάνω λογαριασμό. Είναι ακατάσχετο, δεν αποτελεί εισόδημα, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε φορολογία και δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του φορολογούμενου προς το Δημόσιο.
8) Είναι καλύτερο ο φορολογούμενος να δηλώσει ως τραπεζικό λογαριασμό είσπραξης του επάθλου της φορολοταρίας τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στο Taxisnet ως ακατάσχετο. Στην περίπτωση που κερδίσει, και έχει εκδοθεί εναντίον του κατασχετήριο για οφειλές προς την εφορία, τότε δεν θα ταλαιπωρηθεί προκειμένου να αποδεσμεύσει το ποσό των 1.000 ευρώ που θα έχει στο μεταξύ κρατηθεί.
Στην κλήρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι (ΑΦΜ) και η συνολική αξία των πληρωμών που πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταγράφηκαν τον Οκτώβριο 8,2 εκατ. συναλλαγές και οι λαχνοί που “παρήχθησαν” ανήλθαν σε 1,07 δισεκατομμύρια.
Με βάση τα παραπάνω κέρδισε ένας για κάθε 4.500 φορολογούμενους που χρησιμοποιούν την κάρτα τους. Η αναλογία, ωστόσο, πρόκειται να επιδεινωθεί στο μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι θα πληρώνουν με κάρτες.