Αγριεύει η εφορία με τις 100 δόσεις

Αγριεύει η εφορία με τις 100 δόσεις

18 Οκτωβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τα πιο κοφτερά της δόντια δείχνει εδώ και πολύ καιρό η εφορία σε όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως τους φόρους τους. Από τον Ιανουάριο θα τα δείξει και σε όσους φορολογούμενους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση παλαιότερων φορολογικών τους οφειλών αφού δεν θα τους δίνει ούτε μιας ημέρας περίοδο χάριτος για να εξοφλήσουν νέες φορολογικές οφειλές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος περιορίστηκε δραστικά ο χρονος της περιόδου χάριτος μέχρι και τον μηδενισμό της που έρχεται από την Πρωτοχρονιά. Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό για έναν οφειλέτη της εφορίας που τηρεί ευλαβικά τη ρύθμιση των 100 δόσεων γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον σύντομα, μια αντίστοιχη νέα ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, ο φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή άλλη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών του προς το δημόσιο θα πρέπει να εξοφλεί ή να ρυθμίζει νέες φορολογικές οφειλές το αργότερο 15 ημέρες μετά την προθεσμία πληρωμής τους. Από τον Ιανουάριο η προθεσμία των 15 ημερών μηδενίζεται, που σημαίνει ότι κάθε νέα φορολογική οφειλή θα πρέπει είτε να ρυθμίζεται εμπρόθεσμα είτε να εξοφλείται εμπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές με τις 100 δόσεις. Μέχρι σήμερα πληρώνει με μικρή καθυστέρηση 5 ή 10 ημερών τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ χωρίς να χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, στις 31 Ιανουαρίου λήγει η πέμπτη και τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο οφειλέτης θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου είτε να εξοφλήσει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, είτε να την ρυθμίσει για τμηματική εξόφληση με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έως τις 31 Ιανουαρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα που βρίσκουν μπροστά τους όσοι θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές που δεν έχουν λήξει. Η σχετική αίτηση για ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών υποβάλλεται μόνο χειρόγραφα με επίσκεψη του οφειλέτη στην εφορία. Πρόκειται για επίσκεψη που κοστίζει σε χρόνο και προκαλεί ταλαιπωρία στους φορολογούμενους. Μάλιστα, η δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί για λόγους που μόνο στο υτπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν.

ΠΗΓΗ