Και τώρα πώς θα πληρώσουμε 5,5 δισ. ευρώ φόρους τον μήνα;

Και τώρα πώς θα πληρώσουμε 5,5 δισ. ευρώ φόρους τον μήνα;

16 Σεπτεμβρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Η υστέρηση στο 8μηνο, το σκληρό 4μηνο και η «βραχυπρόθεσμη» αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου.

«Τρομάζει» η υστέρηση των 1,7 δις. ευρώ στο 8μηνο και ας καθησυχάζει το υπουργείο Οικονομικών ότι οφείλεται στην χρονική μετάθεση της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Όπως και να το κάνουμε, τα περίπου 5,5 δις. ευρώ που πρέπει να εισπράττονται ανά μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου –συνολικά 22 δις. ευρώ- δεν είναι εύκολος στόχος. Ειδικά με ένα εκατομμύριο δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Γύρω από την πορεία των φετινών φορολογικών εσόδων έχουν καλλιεργηθεί πολλοί «μύθοι». Είναι όντως ανησυχητική η πορεία των εσόδων; Θα στρώσουν τα πράγματα μέχρι το τέλος του χρόνου; Γεγονός είναι ότι με τον «πήχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,75% δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για φέτος. Για του χρόνου όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο γιατί ο στόχος διπλασιάζεται και φτάνει στο 3,5% αλλά γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει:

  1. Το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ανοικτά πλέον την υστέρηση εσόδων στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την έκρηξη στη φοροδιαφυγή των επιτηδευματιών από την αύξηση των συντελεστών. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο μήνα με τον μήνα θα γίνεται μεγαλύτερο εκτός αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει. Η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του 2018 θα είναι πολύ μεγάλη καθώς η φοροαποφυγή έχει γίνει κανόνας στην αγορά.
  2. Επίκειται η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους φόρους. Αν επιμείνει να μεταθέτει φορολογικά βάρη στους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία, ο κίνδυνος να μειωθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ θα μεγαλώσει.
  3. Το δημόσιο εισπράττει φόρους που δεν είχε προϋπολογίσει από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις ρυθμίσεις ενώ υπάρχει και η έκτακτη ένεση από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Αυτές οι ενέσεις δεν θα συνεχιστούν επ’άπειρον ενώ και οι δανειστές θα θεωρήσουν ότι αυτά τα έσοδα είναι μη επαναλαμβανόμενα για τον προϋπολογισμό του 2018.
  4. Μεγάλη πληγή στα φορολογικά έσοδα έχει προκληθεί από τις αυξημένες επιστροφές φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών το παραθέτει ως γεγονός όμως δεν εξηγεί αν αυτές οι επιστροφές «γεννήθηκαν» από τις τεράστιες προκαταβολές φόρου που παρακρατήθηκαν πέρυσι από τα νομικά πρόσωπα.
  5. Οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στα τσιγάρα, στα καύσιμα, στον καφέ κλπ έχουν κάνει ζημιά στα φορολογικά έσοδα.

πηγη