Ποιοι ελπίζουν σε ρύθμιση χρεών στην Εφορία σε έως 120 δόσεις

31 Αυγούστου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Τις τελευταίες πινελιές βάζει η ΑΑΔΕ στον σχεδιασμό για τις οφειλές ιδιωτών προς την Εφορία. Τι θα ισχύσει για οφειλές έως και πάνω από 3.000 ευρώ. Πώς θα τρέξει η διαδικασία, τι γίνεται με τις προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών

Ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ, προετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η κατάρτιση της υπουργικής απόφασης βρίσκεται στην τελική ευθεία και αφού περάσει από το σκανάρισμα των δανειστών αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προωθούμενος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς , αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Κεντρικό άξονα της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης αποτελεί το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ’ ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Όσον αφορά στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, πιθανότερο θεωρείται πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ τους και οι ασφαλισμένοι, στον ΕΦΚΑ (ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος προωθεί μια αντίστοιχη απόφαση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Χρήση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται.

Η ρύθμιση -η έκδοση των αποφάσεων έχει καθυστερήσει αρκετά- έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς (περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα) ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα κατασχέσεων, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η έκδοση της απόφασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο εκτιμάται πως -εκτός απροόπτου- είναι πλέον θέμα ημερών.

Έλενα Λάσκαρη e.laskari@euro2day.gr

www.euro2day.gr