Διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών

Διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών

24 Ιουλίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το νέο σύστημα διασταυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πλέον οι εφορίες, το σύστημα TAXIS και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτουν όλα τα δεδομένα για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών και να επιβάλουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
Από τις 6.100.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου που έληξε και η τελευταία παράταση, αλλά και από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω πιστωτικών καρτών και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ έχει στα χέρια της ή καλύτερα στα ηλεκτρονικά αρχεία της στοιχεία για το σύνολο των φορολογουμένων και κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να προκύψουν φορολογικά «λαβράκια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εποχές που οι τραπεζικές συναλλαγές ξέφευγαν από το μάτι της Εφορίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, λέει ο ίδιος παράγοντας, ενώ πλέον οι διασταυρώσεις συνδυάζουν στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών συναλλαγών για καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Από τις κλασικές διασταυρώσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται και σήμερα (πόθεν έσχες, αδήλωτα ενοίκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων πάνω από ένα ύψος κ.τ.λ.) πλέον στο υπουργείο Οικονομικών έχουν περάσει στο επόμενο βήμα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες λόγω και των capital controls δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές με μετρητά αλλά με πλαστικό χρήμα ή με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Σύγκριση
Ελεγχοι και διασταυρώσεις θα γίνουν και σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αναμένεται να γίνει σύγκριση με αντίστοιχα προηγούμενων ετών. Ως και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια θα προχωρήσει η Εφορία σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει διαφορές και να επιβάλει πρόστιμα και επιπλέον φόρους. Μάλιστα, μέσω των τραπεζών μπορεί να γίνει διασταύρωση αν ο ενοικιαστής του ακινήτου έχει βάλει χρήματα στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη τα οποία ποτέ δεν εμφανίστηκαν στις φορολογικές δηλώσεις.
Ελεγχοι και διασταυρώσεις θα γίνουν και σε όσους έχουν εισπράξει το 2016 αναδρομικά εισοδήματα, τα οποία ενώ δεν οφείλουν να τα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, έχουν όμως υποχρέωση να τα εμφανίσουν στο έτος αναφοράς, δηλαδή με τροποποιητική δήλωση να τα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση π.χ. του 2013, του 2014 κ.ο.κ., τότε που ήταν κανονικά να τα εισπράξουν.
Εξηγήσεις
Αντιπαραβολή στοιχείων θα γίνει από το σύστημα TAXIS σχεδόν όλων των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς κάθε χρόνο διαπιστώνεται ότι πολλοί από όσους έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή, είτε δεν τη δήλωσαν καθόλου στην προσωπική τους φορολογική δήλωση είτε δεν έκαναν καθόλου δήλωση είτε δήλωσαν μικρότερο ποσό από το πραγματικό. Διασταυρώσεις θα γίνουν και στα στοιχεία του Ε3 που δηλώνεται τα τελευταία χρόνια ηλεκτρονικά από το σύνολο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων αλλά και των συγκεντρωτικών καταστάσεων.
Οσοι εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν για εξηγήσεις.
Στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν και υψηλές δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς είναι η τελευταία φορά που δηλώθηκαν εφέτος με σκοπό την έκπτωση φόρου κατά 10%, εφόσον ξεπερνούσαν στο σύνολο το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος. Από το 2017 και μετά έχουν καταργηθεί και θα ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Στη δαγκάνα
Εκεί που η Εφορία θα έχει πραγματική δουλειά είναι στο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης καθώς εφέτος υπολογίζεται ότι περίπου 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν πιαστεί στη δαγκάνα των ελάχιστων αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.
 Είναι βέβαιο ότι μεγάλος αριθμός πολιτών θα τρέξει στις εφορίες για να αποδείξει ότι κακώς επιβαρύνθηκαν με πρόσθετους φόρους λόγω τεκμηρίων. Αυτό μπορεί να γίνει με τροποποιητικές δηλώσεις, όπου θα γίνεται αναφορά σε ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών.
Οσον αφορά τις συναλλαγές με κάρτες, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν ξεπεράσουν σε αξία συναλλαγών τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους αν κινδυνεύουν να βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας.
Ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ωστόσο αν αυτό γίνεται κατά σύστημα, τότε είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή ο φορολογούμενος να κληθεί στην Εφορία για εξηγήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα με τις πληρωμές με κάρτες το έχει ο επαγγελματίας σε περίπτωση που δεν κόψει απόδειξη. Ο απλός καταναλωτής δεν κινδυνεύει προς το παρόν με κάποιο πρόσθετο τεκμήριο ή φορολογία.
Οσον αφορά τους ελέγχους καταθέσεων με στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, η νέα εφαρμογή που έχει ετοιμάσει το υπ. Οικονομικών και θα τρέξει μαζικά το επόμενο διάστημα επεξεργάζεται τα πρωτογενή δεδομένα για τα ΑΦΜ που περιέχονται σε διάφορες λίστες που έχουν στείλει τα πιστωτικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνδυασμό με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 και προηγούμενων ετών.
Ολα αυτά τα δεδομένα, τραπεζικά και φορολογικά, μπαίνουν σε μια αυτοματοποιημένη επεξεργασία για τον προσδιορισμό των λεγόμενων πρωτογενών καταθέσεων του νέου χρήματος, δηλαδή για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών αλγορίθμων, ώστε να φτάσει η ΑΑΔΕ στις κινήσεις εκείνες που έχουν κατ’ αρχήν φορολογικό ενδιαφέρον. Κινήσεις που δικαιολογούνται, αντικειμενικά θα εξαιρούνται από τον έλεγχο.

Από κόσκινο θα περνούν οι συναλλαγές που έγιναν με POS

Ακόμη και σήμερα αρκετοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί ότι όταν γίνεται μία συναλλαγή με πλαστικό χρήμα το να μην κοπεί απόδειξη είναι σαν να παίζει κάποιος με τη φωτιά, αναφέρει ελεγκτής της Εφορίας. Οπως λέει, το πρώτο πράγμα που διασταυρώνουν πλέον οι ελεγκτές είναι τι χρήματα έχουν εισπραχθεί από πλαστικό χρήμα και ποιες αποδείξεις κόπηκαν.

Η διαπίστωση αν μία συναλλαγή από POS δεν έχει περάσει στα βιβλία της εταιρείας μέσω έκδοσης απόδειξης είναι πλέον ζήτημα λίγων δευτερολέπτων. Και όμως πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να δέχονται πληρωμές με κάρτες και να μην κόβουν αποδείξεις, επισημαίνει διευθυντικός στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι λίστες «υψηλού κινδύνου»

Τώρα όμως που ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υπάρχει η δυνατότητα για κάθε φορολογούμενο που βρίσκεται στη λίστα «υψηλού κινδύνου» διάπραξης φοροδιαφυγής να γίνει διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Χιλιάδες θα είναι εκείνοι που θα ενημερωθούν από την Εφορία ότι θα πρέπει να περάσουν για υπόθεσή τους και να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις διότι ακόμη και μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό 1.000 ευρώ ή και λιγότερα μπορεί να τους θέσει σε λίστα ελέγχου.

Βαρύ φορτίο φόρων ως το τέλος του 2017

Εληξε την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τα στοιχεία που προέκυψαν για 4 στους 10 φορολογουμένους είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.359 ευρώ.

Αντίθετα, μόλις 16 στους 100 φορολογουμένους θα έχουν επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 372 ευρώ ενώ για 2.500.000 φορολογουμένους σε σύνολο περίπου 6.000.000 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό.

Tovima.gr