Τι έρχεται με τη φορο – λοταρία
Του Σπύρου Δημητρέλη
Κάθε φορά που ένας φορολογούμενος θα χρησιμοποιεί την κάρτα του, πιστωτική ή χρεωστική, δεν θα έχει μόνο όφελος από την τράπεζά του μέσω των προγραμμάτων μπόνους και επιστροφής ποσών. Θα έχει πολλές πιθανότητες να πάρει και ένα δώρο από την… εφορία!
Για το πρόγραμμα φορο-λοταρίας ο λόγος που ο σχεδιασμός του στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σχεδιάζεται να έχει εκδοθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου και το πρόγραμμα να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο ή το αργότερο το Μάιο.
Αυτήν την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος η οποία θα γίνει αποκλειστικά μέσω των δικτύων πληρωμής POS των τραπεζών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχήμα των επάθλων στο οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί, το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε φορά που ένας φορολογούμενος που πραγματοποιεί μια πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα εμφανίζεται στην απόδειξη που εκδίδει το POS μήνυμα για τα ποσό του κέρδους του φορολογούμενου.
Τρία θα είναι τα έπαθλα:
– Hμερήσια κέρδη που θα είναι ίσα ή διπλάσια της αξίας συναλλαγής του φορολογούμενου Αν έχει, δηλαδή, πληρώσει 50 ευρώ θα έχει δικαίωμα να ξοδέψει στο ίδιο κατάστημα άλλα 50 ή 100 ευρώ.
– Mηνιαία ποσά που θα είναι υψηλότερα, δηλαδή θα είναι της τάξης των 500 ή 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί να ξοδευτεί οπουδήποτε επιλέγει ο φορολογούμενος αλλά όχι σε μετρητά. Δηλαδή με την κάρτα.
– Eτήσιο μεγάλο ποσό εν είδη… τζακποτ. Το ποσό δεν έχει καθοριστεί ακόμη αλλά θα είναι της τάξης τουλάχιστον των 50.000 ευρώ. Με το έπαθλο αυτό ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και φόρους στο POS της εφορίας
Όχι σε ακίνητα – ΙΧ
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν σκέψεις να δίνονται ως έπαθλα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και ΙΧ από το στόλο των κατασχεμένων του υπουργείου Οικονομικών, οι λύσεις αυτές δεν προκρίνονται. Κυρίως για τεχνικούς και νομικούς λόγους.
Για τα ΙΧ του ΟΔΔΥ η νομοθεσία προβλέπει ότι πωλούνται “στην κατάσταση που βρίσκονται”. Αυτό σημαίνει ότι για να δοθεί ως δώρο ένα κατασχεμένο ΙΧ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται επισκευές και για αυτό μηχανισμός θα πρέπει να στηθεί από την αρχή. Όσον αφορά στα ακίνητα η παροχή τους ως δώρο θα πρέπει να συνοδευτεί από παρεμβάσεις όπως απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, που αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα.