Τριπλή έφοδος στους επαγγελματίες -το χαράτσι φέρνει κατασχετήρια

Τριπλή έφοδος στους επαγγελματίες -το χαράτσι φέρνει κατασχετήρια

10 Ιανουαρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Από τρεις πλευρές θα δεχθούν  επίθεση οι επαγγελματίες από τους πρώτους μήνες κιόλας του 2017 στο μέτωπο του Ασφαλιστικού.

Το πρώτο “χτύπημα”, θα είναι η καταβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος όλων των επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον τέως  ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ)  για το μήνα Ιανουάριο .

Το δεύτερο “χτύπημα” θα έλθει από το ΚΕΑΟ το οποίο ετοιμάζει ηλεκτρονικά κατασχετήρια ακόμα και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ, εφόσον δεν προβούν σε ρύθμιση εξόφλησής τους ( β΄τρίμηνο του 2017, οπότε θα έχει περάσει το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών).

Το τρίτο “χτύπημα” θα έλθει από το σώμα των 1000 ελεγκτών το οποίο έχει αποφασίσει να οργανώσει το Υπουργείο Εργασίας κατά της εισφοροδιαφυγής (σ.σ. το γ΄τρίμηνο του 2017, οπότε  θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετατάξεις προσωπικού λόγω της ενοποίησης των ταμείων) .

Η τριπλή αυτή “έφοδος”  με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές  των επαγγελματιών το 2017 έχει ήδη σχεδιαστεί από το Υπουργείο Εργασίας και προβλέπει συγκεκριμένα:

1.Την αποστολή ειδοποιητηρίων σε 850.000 επαγγελματίες και επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) που ΄ναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ αντίστοιχα  (ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα παραπάνω ταμεία ή / και στο ΙΚΑ) για την καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών που θα ΄ναι υπολογισμένες με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2015.

Η πρώτη μηνιαία διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9%  (20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) από τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Η δυνατότητα μερικής καταβολής της μηνιαίας διπλής εισφοράς, την οποία έχει προβλέψει το Υπ. Εργασίας προκειμένου να “διευκολύνει” τους ασφαλισμένους των τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, είναι “στρωμένη” με …προσαυξήσεις ύψους 8,5% και άρα οδηγεί αντικειμενικά σε νέα αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών –αυτή τη φορά – προς τον ΕΦΚΑ συνολικά.  Παράλληλα, όποιος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο ταμείο του τα οποία δεν έχει διακανονίσει, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ασφάλιση -περίθαλψη, ακόμα και αν καταβάλλει τις τρέχουσες νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, όποιος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο ταμείο του τα οποία δεν έχει διακανονίσει, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ασφάλιση -περίθαλψη, ακόμα και αν καταβάλλει τις τρέχουσες νέες ασφαλιστικές εισφορές.

·  Την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων μέχρι και σε 300.000 -350.000  αυταπασχολούμενους επαγγελματίες  και εργοδότες  χρωστούν έως 5.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών τους.

Ήδη το ΔΣ του ΙΚΑ έχει αποφασίσει τη μεταφορά ληξιπροθέσμων οφειλών εργοδοτών έως 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όποιος εργοδότης  ασφαλίζει το προσωπικό του στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο, αλλά   δεν προβεί  σε εφάπαξ ή τμηματική (σ.σ. μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων) εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών του, μετά τις προειδοποιήσεις του ΚΕΑΟ,  θα υποστεί το “σοκ” των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Παρόμοια απόφαση για μεταφορά και των οφειλών έως 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ, δεν είχαν λάβει μέχρι πρότινος τα ΔΣ του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, λόγω αντιδράσεων των ασφαλισμένων των δύο ταμείων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία θα μπορέσει να “τρέξει” πολύ πιο εύκολα στα πλαίσια του ΕΦΚΑ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της στοιχειώδους ενοποίησης των ταμείων (β΄τρίμηνο 2017). Την ίδια στιγμή που το Υπ. Εργασίας χτυπά τους επαγγελματίες με το “μαστίγιο” των κατασχέσεων, δίνει το “καρότο” τις ρύθμισης με 12 δόσεις των χρεών που δημιούργησαν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ το 2016, πέραν της πάγιας δυνατότητας ρύθμισης οποιωνδήποτε χρεών τους με 12 δόσεις (σ.σ.  “πάγια ρύθμιση”)

3.Την δημιουργία ενός γιγάντιου –για τα ελληνικά δεδομένα-  σώματος ελεγκτών κατά της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ.

Έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του πλήθους των ελεγκτών του ΙΚΑ (ο οποίος έχει ενταχθεί από 1/1/2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης /ΕΦΚΑ) στους 1000 έναντι 27 που είναι σήμερα.

Η εκτίναξη αυτή του πλήθους των ελεγκτών, οι οποίοι θα αντιστοιχούν με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου στο 15% του προσωπικού του ΕΦΚΑ,  θα γίνει μέσω μετατάξεων προσωπικού το οποίο θα “πλεονάσει” μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των ταμείων υπό την “σκέπη” του ΕΦΚΑ. Η διαδικασία αναμένεται να τρέξει προς το γ΄τρίμηνο του 2017 , όταν δηλαδή θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των μετατάξεων από τα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ