Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται
Του Σπύρου Δημητρέλη
Με μερικά σημαντικά μερεμέτια παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς το τελικό σχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα, πιθανόν και αύριο. Πιο εύκολη γίνεται η παροχή του αφορολόγητου ορίου καθώς μειώνεται για όσους έχουν σημαντικό εισόδημα το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με κάρτα, δημιουργούνται αντικίνητρα για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS ενώ σε κλοιό ηλεκτρονικού χρήματος μπαίνουν κλάδοι με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί.
Στόχος των αλλαγών που έγιναν τελευταία είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσω της καταγραφής συναλλαγών και εισοδημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, οι αλλαγές που έχουν επέλθει είναι οι εξής:
– το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%. Έτσι για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ)
– οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
– οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών ή άλλων τραπεζικών μέσων
– καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet)
– οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Δηλαδή δαπάνες έως 500 ευρώ με κάρτα σε δικηγόρους δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα αναγνωρίζονται, ωστόσο αν ξεπερνούν τα 500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτα ή τραπεζικό μέσο (κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, έμβασμα κλπ).
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει κίνητρο για τη χρήση πλαστικού χρήματος προς τους καταναλωτές. Έτσι, ακόμη και μικροαμοιβές σε γιατρούς θα πρέπει -σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- να πληρώνονται με τραπεζικό μέσο και όχι με μετρητά. Μάλιστα, έμπειροι φορολογικοί ελεγκτές υποστηρίζουν ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο προς το τέλος κάθε έτους ορισμένοι γιατροί και δικηγόροι οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει εκδίδουν εικονικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί το τεκμήριο και κατά συνέπεια μπουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου. Έτσι, η μη αναγνώριση αποδείξεων σε φυσική μορφή με την παροχή έκπτωσης για ιατρικά έξοδα αποτελεί αντικίνητρο για την έκδοση αυτών των αποδείξεων.