Ομογενείς Έλληνες – Κάτοικοι εξωτερικού
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Τα προβλήματα συνεχίζονται.
Η πραγματικότητα-οι ψευδαισθήσεις-οι αυταπάτες
ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ :Η Πολιτική Ηγεσία πρέπει να παρέμβει και να καταργήσει αμέσως όλους τους παραλογισμούς που δημιουργούν προβλήματα στους Ομογενείς και στους Κατοίκους Εξωτερικού.
ΜΕΡΟΣ Α΄
Από τον Ορέστη Σειμένη
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι σύζυγοι δεν είναι πια αναγκασμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που απέκτησαν στην αλλοδαπή, στην περίπτωση που η σύζυγος και τα παιδιά τους ζουν μόνιμα και εργάζονται στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγος εργάζεται στην αλλοδαπή.
Είναι μια πολύ καλή απόφαση η οποία λύνει ένα πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τίς εκλογές του καλοκαιριού του 2012 όταν το Ελληνικό Κράτος επέβαλε πολλούς περιορισμούς στους Ελληνες Ομογενείς οι οποίοι ζούσαν στο εξωτερικό ή έφευγαν με προοπτική να κατοικήσουν μόνιμα στο εξωτερικό .
Από την εποχή εκείνη, οι Ελληνες του εξωτερικού απομονώθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία, και αυτό φαίνεται από τά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Δεν στέλνουν εμβάσματα με τούς ίδιους παλαιούς ρυθμούς. Δεν επενδύουν στην Ελλάδα τώρα που τα ακίνητα είναι φθηνά…..
Στο σκεπτικό της παραπάνω απόφασης αναφέρεται ότι δεν πρέπει να ισχυρίζεται το Υ/Οικονομικών ότι οι σύζυγοι πρέπει να κάνουν κοινή δήλωση επειδή υπάρχουν τεχνικές αδυναμίες του συστήματος-ΤΑΧΙS(!). Πρέπει, λέει το Σ.τ.Ε. να προσαρμοστεί το σύστημα στους κανόνες σης σωστής φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της, και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος.
Ο Ελληνας που εγκαθίσταται στο εξωτερικό έχει εκεί την κατοικία-στέγη του, την φυσική παρουσία του, τον τόπο άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, τον τόπο των διοικητικών δεσμών του με τις δημόσιες αρχές και φορείς (ασφαλιστικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς) κλπ . Εκεί είναι η φορολογική κατοικία του και εκεί πρέπει να φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του.
Περιμένομε λοιπόν από το Υ/Οικονομικών να κάνει δεκτή και να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση αυτή.
ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Ο φορολογικός κάτοικος ΕΛΛΑΔΟΣ οφείλει να δηλώσει στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά του
Ο φορολογικός κάτοικος ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ έχει την υποχρέωση να δηλώσει στην Ελλάδα μόνο το εισόδημα που παράγεται στην Ελλάδα
· Ο φορολογικός κάτοικος ΕΛΛΑΔΟΣ έχει την υποχρέωση να δικαιολογεί που βρήκε τα χρήματα που εισάγει ( φέρνει από το εξωτερικό) στην Ελλάδα .
· Ο φορολογικός κάτοικος ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ δεν έχει την υποχρέωση να δικαιολογεί που βρήκε τα χρήματα που εισάγει ( φέρνει από το εξωτερικό) στην Ελλάδα .
Όταν λοιπόν ήθελε αυτή η Υπηρεσία να βαπτίσει κατοίκους Ελλάδος τους ομογενείς του εξωτερικού, τους αφαιρούσε την δυνατότητα να φέρουν ελεύθερα το συνάλλαγμα γιατί έπρεπε να δικαιολογήσουν που το βρήκαν, πράγμα γραφειοκρατικό για το οποίο ουσιαστικά δεν είχαν καμιά υποχρέωση να πράξουν στην Ελλάδα. Πίστεψαν ότι θα τους πάρουν πολλά χρήματα. Και τους απομάκρυναν. Και τώρα πρέπει να διορθωθούν όλα. Είναι γενική απαίτηση. Γιατί η Ελληνική Οικονομία έχει πάθει μεγάλη ζημιά από αυτήν την κατάσταση.
Με την ευκαιρία θυμίζομε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά εκκρεμή θέματα και πρέπει επειγόντως να αντιμετωπισθούν και να λυθούν . Τα κυριότερα από αυτά είναι :
1. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣπρέπει να γίνεται χωρίς παρερμηνείες, υπερβολές και αλλοιώσεις, με εγκυκλίους κλπ έγγραφα εις βάρος των Ελλήνων της διασποράς ,
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :oι Διμερείς αυτές Συμβάσεις είναι γραμμένες έτσι που λίγοι τίς καταλαβαίνουν. Πολλοί φοροτεχνικοί θέλουν να τίς διαβάσουν, να τίς εφαρμόσουν και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές όπως είναι γραμμένες.
Γιατί δηλαδή υπάρχουν δυσνόητες Διμερείς Συμβάσεις, γιατί είναι διατυπωμένες στην καθαρεύουσα καί άλλες περιέχουν ξένους όρους καί ακατανόητες έννοιες; Mήπως για να μην καταλαβαίνουν τα κείμενα εκείνοι που καλούνται να εφαρμόσουν τούς νόμους;
2. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ
Εφόσον οι Ελληνες υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα δεν έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ.Ε., αυξάνουν τα διακαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στην Ελλάδα :
− δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο στη χώρα προέλευσης ή
− βεβαίωση από δημόσια αρχή της χώρας προέλευσης (φορολογική αρχή, δήμος κ.λπ.), από την οποία να προκύπτει το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου, καθώς και η μόνιμη κατοικία του ιδίου, αλλά και των μελών της οικογένειάς του (σύζυγος, τέκνα) στο στην άλλη χώρα, εφόσον αυτά υφίστανται, προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρός δεσμός του φυσικού προσώπου με τη χώρα αυτή.
Κάποια στιγμή το Υ/Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δεν συμψήφιζαν στην Ελλάδα τον φόρο που είχε παρακρατηθεί στο άλλο κράτος π.χ. στην Αυστραλία. Αυτή την αδικαιολόγητη και αψυχολόγητη διάταξη μετά από λίγο καιρό την κατάργησαν. Δεν ισχύει σήμερα. Πρέπει να απλοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες. Οι Ελληνες που κατοικούν σε αυτά τα Κράτη δεν έχουν ευθύνη για την μη ύπαρξη ΔΣΑΔΦ
3. ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗ: Σύμφωνα με τον Ελληνικό Νόμο, αρκεί να παραμείναι 183 ήμέρες ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα, για να θεωρηθεί ότι έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημά του, στην Ελλάδα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τον Ελληνα που θα παραμείνει στο εξωτερικό πάνω από 183 ημέρες για να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποδείξει ότι τα «ζωτικά» του συμφέροντα δεν είναι στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό (οικογενειακά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα, επιχειρηματικά κλπ)
4. ΛΑΘΟΣ Δ.Ο.Υ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ: Οσοι ομογενείς δεν έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ενώ μπορεί να ζουν στο εξωτερικό πολλά χρόνια (σε μερικές περιπτώσεις πάνω από τριάντα χρόνια) ταλαιπωρούνται αυτοί και οι συγγενείς τους και απειλούνται με διάφορες ποινές (προσαυξήσεις, πρόστιμα, τεκμήρια κλπ) και δεν τους δίνουν την δυνατότητα να «μεταφέρουν» τον φάκελό τους στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού για να συνεχίσουν ομαλά τίς σχέσεις τους με την Ελληνική Πολιτεία.
5. ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ:Για την μεταφορά στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων εξωτερικού αναγκάζεται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει κάποια δικαιολογητικά που εκδίδονται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Αν τα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν ή υποβληθούν εκπρόθεσμα, το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι έχει την κατοικία του στην Ελλάδα.
Τα δικαιολογητικά είναι πολλά. Αναφέρομε μερικά από αυτά :
· Πληρεξούσιο για τον λογιστή
· Αντίγραφο σύμβασης εργασίας
· Ασφαλιστήριο για την ασφάλιση στην άλλη χώρα
· Αντίγραφο μίσθωσης κατοικίας
· Αντίγραφο συμβολαίου αγοράς κατοικίας
· Βεβαίωση κατοικίας από τον Δήμο του εξωτερικού
· Βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο για τα τέκνα
· Βεβαιώσεις λογαριασμών παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου ύδρευσης κλπ
Πρέπει να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, να καταργηθεί η προσκόμιση των παραπάνω δικαιολογητικών και με μια απλή υπεύθυνη δήλωση να μεταφέρεται ο φάκελος…….
6. AΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ή ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ. Παράλογα πράγματα . Ποιος τα σκέφθηκε ; Kαί ποιούς πολιτικούς έπεισε ……
18/7/2016 πηγη