Απειλείται κύμα επιστροφής εταιρικών αυτοκινήτων
της Νένας Μαλλιάρα
Με το “όπλο παρά πόδα” για την επιστροφή εταιρικών αυτοκινήτων που είτε αποτελούν παροχή σε είδος προς στελέχη εταιριών είτε “εργαλείο” δουλειάς επαγγελματιών, βρίσκονται οι κάτοχοι οχημάτων που αποκτήθηκαν με leasing. Για την ώρα, δεν έχουν αρχίσει να επιστρέφονται μισθωμένα αυτοκίνητα, ωστόσο ο αναβρασμός και τα ερωτηματικά στην αγορά απειλούν με κύμα επιστροφής.
Ο λόγος είναι η βαριά φορολόγηση πλέον του χρήστη αυτοκινήτου που έχει αποκτηθεί με leasing, η οποία ανέρχεται στο 80% του κόστους του οχήματος και προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα του χρήστη. Έτσι π.χ., αν το μηνιαίο μίσθωμα ενός αυτοκινήτου σε μια τριετή σύμβαση leasing ανέρχεται σε 500 ευρώ, δηλαδή ετήσιο κόστος 6.000 ευρώ, το 80% δηλ. 4.800 ευρώ προστίθεται στο εισόδημα του χρήστη και φορολογείται αντίστοιχα γι΄ αυτό. Αν δε ο χρήστης ανήκει στην υψηλή φορολογική κλίμακα, τότε χονδρικά στα 4.800 ευρώ καλείται να πληρώσει τα μισά σε επιπλέον φόρο.
Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το Capital.gr, στις τράπεζες υπάρχει καταιγισμός ερωτημάτων – που ελάχιστα απέχουν από το να χαρακτηριστούν αιτήματα – σχετικά με το πώς στελέχη που έχουν ως παροχή εταιρικό αυτοκίνητο, μπορούν να το επιστρέψουν. Κάποιος θα υπέθετε ότι το όλο θέμα αφορά τις πολυτελείς Mercedes, BMW ή και τα Audi τραπεζικών στελεχών ή και στελεχών επιχειρήσεων, οπότε… μικρό το πρόβλημα. Μια τέτοια άποψη, βεβαίως, παραγνωρίζει ότι το “τέλος” των ακριβών αυτοκινήτων στους δρόμους σημαίνει κατάρρευση και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων ή εταιριών χρονομίσθωσης, καθώς επίσης κατάρρευση των εσόδων για το κράτος, αφού αν καταρρεύσουν οι πωλήσεις δεν θα εισπράττονται ούτε τέλη ταξινόμησης.
Ωστόσο, το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού τα αυτοκίνητα με leasing αποτελούν “εργαλείο” δουλειάς για πολλούς επαγγελματίες όπως πωλητές, τεχνικούς, ιατρικούς επισκέπτες κ.ά. Κατόπιν αυτού, τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούνται σε ποσοστό 70% από αυτοκίνητα μικρού έως μεσαίου κυβισμού, δηλ. έως 1.400 κυβικά. Και αφορούν χρήστες με ιδιαίτερα… συμπιεσμένους μισθούς (είναι αδύνατον μισθωτός με 500 – 600 ευρώ καθαρά, να πληρώνει και επιπλέον φόρο παροχής σε είδος).
Όσο για τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού που δίνονται στα υπόλοιπα στελέχη, δεν αποτελούν κατ΄ ανάγκη παροχή σε είδος. Για παράδειγμα, στον Διευθυντή Πωλήσεων που πραγματοποιεί επαγγελματικά ραντεβού για να στηρίξει τις πωλήσεις της εταιρίας που δουλεύει, εντός και εκτός τυπικού εργασιακού ωραρίου, ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών πρέπει να θεωρείται παροχή και να επιβαρύνεται γι΄ αυτό κατά 80% στο ετήσιο κόστος του;
Όπως πληροφορείται το Capital.gr, τα σημαντικά θέματα που τίθενται στην αγορά του leasing αυτοκινήτων, έχουν επισημανθεί στο Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ).
Το Capital.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΣΤΕΕΑΕ και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Autohellas Group (HERTZ) Δημήτρη Μαγγιώρο, ο οποίος μας ανέφερε ότι σύμφωνα με την παρ. 1, άρθρο 13 του ν. 4172/2013, το εισόδημα το οποίο προκύπτει ως παροχή σε είδος αυτοκινήτου, υπολογίζεται στο 30% του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη, με την μορφή είτε απόσβεσης είτε μισθώματος ανάλογα με τον τρόπο απόκτησης του αυτοκινήτου (αγορά ή μίσθωση). Ωστόσο, στο άρθρο 44 του Σχεδίου Νόμου “Επείγουσες Διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού αυτού σε 80%.
“Η επιπλέον προσαύξηση που προτείνεται είναι υπέρμετρη για τους εργαζόμενους, άδικη γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για τη δουλειά τους, πολλαπλάσια από αυτήν του ισχύει σε χώρες της ΕΕ και δεν λαμβάνει υπόψη το βασικό κριτήριο που η πολιτεία επιλέγει στο νέο νόμο για τη φορολογία αυτοκινήτων, δηλαδή την Λιανική Τιμή Πώλησης Προ Φόρων. Επιπλέον, δεν διασφαλίζει την απαλλαγή που ισχύει σήμερα για αυτοκίνητα απόλυτα εργαλεία δουλειάς πωλητών, τεχνικών κ.λπ.”, επισημαίνει ο κ. Μαγγιώρος.
Όπως αναφέρει, ο ΣΤΕΕΑΕ έχει προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρο 13 του ν. 4172/2013 ως εξής:
“Για τον υπολογισμό του Φόρου Παροχής σε Είδος ΕΙΧ αυτοκινήτων που παραχωρούνται σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων του αυτοκινήτου, απομειούμενη λόγω παλαιότητας σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ισχύων Τελωνειακός Κώδικας, επί της οποίας εφαρμόζεται μηνιαίος συντελεστής ως ακολούθως”:
Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο ΣΤΕΕΑΕ, με την προτεινόμενη προσέγγιση και συγκριτικά με την σήμερα ισχύουσα, η συνολική μέση προσαύξηση εισοδήματος, με βάση τη σύνθεση σε κατηγορίες εταιρικών στόλων αυτοκινήτων (σύνολο 120.000 αυτοκίνητα), θα είναι περίπου 500 ευρώ, αλλά θα έχει προσανατολισμό προς τα ακριβότερα αυτοκίνητα, όπου οι διαφορές θα είναι μεγαλύτερες.