Συμφωνίες κυρίων στο αγελαδινό για να μην πέσει κι άλλο η τιμή
Τη βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνδράμει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών παραγωγού στο αγελαδινό γάλα σε επίπεδα τέτοια, που να μην απειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων, καλώντας τις γαλακτοβιομηχανίες στο ίδιο τραπέζι, το επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαίσιο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία αγελαδοτρόφων της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, στη Βάθη, το μεσημέρι της Πέμπτης.
Θα προηγηθεί υπόμνημα με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων που θα αποστείλουν στον κ. Μπόλαρη οι παραγωγοί, την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο AgroNews ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Θανάσης Βασιλέκας, «εκθέσαμε στον υπουργό την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, εξαιτίας των συνεχών πιέσεων στις τιμές, εκ μέρους των γαλατάδων, κάτι που έχει συρρικνώσει την παραγωγή γάλακτος στους 500.000 τόνους, έναντι των 780.000 τόνων, πριν λίγα μόλις χρόνια».
«Με το ρυθμό που εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι το επάγγελμα, σε λίγο δεν θα μείνει κανείς», πρόσθεσε ο ίδιος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνους, με αποδέκτη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα, «θα πάμε σε ρήξη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κτηνοτρόφοι, όταν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους βιομήχανους, θα προτείνουν να περάσει σε ρύθμιση διάταξη, με την οποία «για κάθε λεπτό μείωσης στην τιμή του αγελαδινού που θα υφίσταται ο παραγωγός, να υποχρεώνονται οι λιανέμποροι να ρίχνουν την τιμή καταναλωτή 3 λεπτά», καθώς με την αύξηση διάρκειας στο γάλα, η τιμή στο στάβλο έπεσε, αλλά το ίδιο δεν ίσχυσε στο ψυγείο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Βασιλέκα, τέθηκαν ζητήματα, όπως:
1. Η ραγδαία πτώση της γαλακτοπαραγωγής στη χώρα μας
2. Η αύξηση των εισαγωγών συμπυκνωμένου γάλακτος, που υποκαθιστά στα γαλακτοκομικά προϊόντα το ελληνικό φρέσκο γάλα με ό, τι αυτό συνεπάγεται
3. Η πίεση που υφίσταται η τιμή του προϊόντος από τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες με πρόφαση τη χαμηλή τιμή του γάλακτος στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, από όπου γίνονται οι περισσότερες εισαγωγές.
4. Η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.