Ποιοι και πότε δικαιούνται φοιτητική άδεια;

Ποιοι και πότε δικαιούνται φοιτητική άδεια;

17 Φεβρουαρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

dhmosio

Οι ενήλικες εργαζόμενοι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου, ή μονάδων που εποπτεύονται με οποιονδήποτε τρόπο απ’ αυτό, που απέχουν από την εργασία τους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται, πλην της κανονικής τους άδειας, επιπλέον άδεια τριάντα (30) εργάσιμων ημερών, προκειμένου οι σπουδαστές να συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν.

Επίσης οι σπουδαστές των ΙΕΚ που εποπτεύονται από το Δημόσιο δικαιούνται την άδεια των τριάντα (30) ημερών, καθώς και οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ανεξαρτήτου ηλικίας) μόνον για τα προβλεπόμενα έτη σπουδών.

Η ως άνω άδεια χορηγείται και στους εργαζόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, αλλά μόνο για τα προβλεπόμενα έτη σπουδών της κάθε σχολής συν δύο (2) επιπλέον, δηλαδή σύνολο έξι (6) έτη ή επτά (7) αν πρόκειται για Πολυτεχνικές ή Ιατρικές σχολές. Οι ανωτέρω σπουδαστές πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τη σχολή τους που να αναφέρει την ημερομηνία της πρώτης τους εγγραφής και η άδεια χορηγείται ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.

Άδεια κτήσης δεύτερου πτυχίου

Την άδεια των 30 ημερών δικαιούται επίσης και κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που είναι σπουδαστής σε εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος και επιθυμεί την απόκτηση δεύτερου πτυχίου της ίδιας βαθμίδας,

Άδεια ανήλικων σπουδαστών

Οι ανήλικοι εργαζόμενοι που είναι παράλληλα μαθητές ή σπουδαστές σε αναγνωρισμένες σχολές, δικαιούνται για τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις άδεια χωρίς αποδοχές δύο (2) εργάσιμων ημερών συνεχόμενη ή τμηματικά για κάθε ημέρα εξετάσεων, με την υποχρέωση να αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους με σχετική βεβαίωση. Οι αποδοχές αυτής της άδειας καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 14 ημερών.
Διευκρινίζεται ότι το ανωτέρω σύνολο των 14 ημερών το δικαιούνται πάντοτε οι ανήλικοι σπουδαστές, ακόμα και όταν το σύνολο των μαθημάτων τους πολλαπλασιαζόμενο επί 2 δεν καλύπτει τις 14 εργάσιμες ημέρες (π.χ. 2 ημ. x 5 μαθήματα = 10 εργάσιμες ημέρες). Εάν, όμως, τα μαθήματα είναι περισσότερα των 7, τότε η άδεια αυξάνεται αναλόγως, π.χ. εάν τα μαθήματα είναι 8, η άδεια είναι 16 ημέρες (2 x 8) κ.ο.κ. (Εγκ. 1264/1991 Υπουργ. Εργασίας).

Μεταπτυχιακή άδεια

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται στην Ελλάδα και παρακολουθούν μεταπτυχιακό πρόγραμμα (είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε στην Αλλοδαπή) για σπουδές έως δύο (2) έτη, δικαιούνται ανά έτος δέκα (10) εργάσιμες ημέρες φοιτητική άδεια. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του/της δικαιούχου (άρθρο 10, ΕΓΣΣΕ 2004 – 2005). Οι αποδοχές του χρόνου της ανωτέρω άδειας θα καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..

Η χορήγηση της σπουδαστικής άδειας κατά την περίοδο των εξετάσεων, εφόσον την ζητήσει ο εργαζόμενος είναι υποχρεωτική για την επιχείρηση ή την Υπηρεσία που εργάζεται, με την προϋπόθεση ότι θα αποδείξει τη συμμετοχή του στις εξετάσεις με βεβαίωση της οικείας σχολής και είναι άνευ αποδοχών άρα και άνευ ενσήμων. Οι αποδοχές για τις ημέρες αυτές καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης (Κ.Υ.Α.34561/1996), ύστερα από βεβαίωση που χορηγεί η Σχολή στην οποία φοιτά ο εργαζόμενος (Κ.Υ.Α.33894/98). Να σημειώσουμε επίσης, πως δεν υπάρχει όριο προϋπηρεσίας για την χορήγηση της φοιτητικής άδειας.

Για να εισπράξουν οι φοιτητές την επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου του επομένου έτους από αυτό στη διάρκεια του οποίου έκαναν χρήση της φοιτητικής άδειας, στην Υπηρεσία του ΚΠΑ2 Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής όπου ανήκει η επιχείρηση ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που εργάζονται.

Δικαιολογητικά

  1. Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (και από τις δύο όψεις), για τους Έλληνες και του Ομογενείς σπουδαστές αντίστοιχα.
  2. Φωτοτυπία Διαβατηρίου και άδειας διαμονής για τους Αλλοδαπούς σπουδαστές.
  3. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (φωτοτυπία της σελίδας στην οποία αναγράφεται το ΙΒΑΝ).

Πρωτότυπα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι τα εξής :

  1. Βεβαίωση (με λογότυπο της εταιρείας) υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη όπου υποχρεωτικά θα αναφέρει τις  ημέρες άδειας  άνευ αποδοχών που χορήγησε  για τη συμμετοχή του σπουδαστή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής στην οποία είναι εγγεγραμμένος, (εάν η εταιρεία έχει υποκαταστήματα και εργάζεται σε ένα από αυτά ο σπουδαστής, να αναφέρεται στη βεβαίωση εργοδότη σε ποιο εργάζεται ώστε να τα καταθέσει στη συγκεκριμένη Υπηρεσία ΚΠΑ 2 του Ο.Α.Ε.Δ.. Επίσης, εάν η επιχείρηση λειτουργεί Σάββατο ή/και Κυριακή να αναφέρεται στην βεβαίωση εργοδότη).
  2. Τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης του σπουδαστή που αποδεικνύει ότι δεν έχουν ένσημα το διάστημα που έκαναν χρήση της αδείας αυτής (Οι ημέρες εργασίας και οι ημέρες άδειας εξετάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις ημέρες ασφάλισης από τον εργοδότη).
  3. Βεβαιώσεις από τη σχολή ότι συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις όπου και θα αναφέρονται οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων. Οι βεβαιώσεις θα είναι υπογεγραμμένες και θα φέρουν τη σφραγίδα της σχολής.
  4. Οι ημέρες της άδειας μπορεί να είναι διακεκομμένες ή και συνεχόμενες αλλά πάντα στο διάστημα πλησίον της εξεταστικής περιόδου που αιτούνται κάθε φορά για την άδεια άνευ αποδοχών.
  5. Ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν επιδοτεί τα ένσημα για το διάστημα χρήσης της άδειας και αμείβονται όλοι με το εκάστοτε κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη το οποίο αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει κάθε φορά.

ΠΗΓΗ