Στη “σέντρα” οι καταθέσεις σε 96 χώρες

Στη “σέντρα” οι καταθέσεις σε 96 χώρες

15 Ιανουαρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

e0ab6f04c9f3290109c5f7ee1dcd5f4b_S

Του Σπύρου Δημητρέλη

Η αντίστροφή μέτρηση για να μάθουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές καθώς και οι αντίστοιχες άλλων 95 χωρών για τους τόκους και άλλα εισοδήματα που έχουν οι κάτοικοί τους στο εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με όσα προβλέπει διεθνής συμφωνία  χωρών μετά από πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το επόμενο έτος θα αρχίσουν να ανταλλάσσονται πληροφορίες αναφορικά με το εισόδημα από κινητή περιουσία κατοίκων και νομικών προσώπων που φορολογικά υπάγονται σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα “Αυτόματης ανταλλαγής Πληροφοριών χρηματοπιστωτικών λογαριασμών” (Automatic Exchange of Financial Account Information) του ΟΟΣΑ το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί, όπως αναφέρθηκε, να συμμετάσχουν ήδη 74 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτών των χωρών αυξάνεται συνεχώς.

Πώς θα λειτουργεί
Στην ειδική πλατφόρμα θα  “φορτώνονται” μια σειρά από στοιχεία εισοδήματος από κινητές αξίες που λαμβάνουν σε κάθε χώρες φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών. Για παράδειγμα, η Ελβετία θα ενημερώνει την πλατφόρμα με το ύψος του εισοδήματος από τόκους ή μερίσματα εισπράττει ένας Έλληνας φορολογικός κάτοικος από μια ελβετική τράπεζα ή επιχείρηση και αντίστοιχα οι ελληνικές αρχές θα ενημερώνουν την πλατφόρμα με τα αντίστοιχα εισοδήματα εντός Ελβετού στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που θα πληροφορούνται για παράδειγμα οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν σε μια σειρά φορολογικών ελέγχων. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους θα μπορούν να ελέγξουν αν ένας Έλληνας καταθέτης του εξωτερικού έχει δηλώσει το εισόδημα από τόκους ή μερίσματα στην ελληνική φορολογική δήλωση. Επιπλέον, με βάση τις πληροφορίες θα μπορούν να εκδίδονται εντολές φορολογικού ελέγχου για Έλληνες φορολογικούς κατοίκους οι οποίοι εμφανίζονται στη σχετική πλατφόρμα να εισπράττουν σημαντικά ποσά από τόκους ή μερίσματα στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση η όλη προσπάθεια του ΟΟΣΑ και των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που γίνεται με μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα των χωρών και να πολιορκηθούν οι χώρες- φορολογικοί παράδεισοι που δεν συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για φορολογικά θέματα.

Ποια στοιχεία θα γνωστοποιούνται
Κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου να συγκεντρώνει και τα ενημερώνει την πλατφόρμα με στοιχεία όπως τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από επιχειρηματικές συμμετοχές, κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κλπ) και πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Η πληροφόρηση δεν θα αφορά μόνο τράπεζες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά επενδυτικά σχήματα (trusts και foundations) καθώς και ασφαλιστικές εταιρίες.

Η λίστα των χωρών
Πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών από το 2017

Ανγκίλα, Αργεντινή, Μπαρμπέιντος, Βέλγιο, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Βουλγαρία, Νήσοι Κέιμαν, Κολομβία, Κροατία, Κουρακάο, Κύπρος, Τσέχία, Δανία, Δομηνικανή Δημοκρατία, Εσθονία, Νήσοι Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, ΕΛΛΑΔΑ, Γροιλανδία, Γκέρσνεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λεττονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μορίσιους, Μεξικό, Μοτσεράτ, Ολλανδία, Niue, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία. Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Ηνωμένο Βασίλειο

Πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών από το 2018
Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Σιντ Μαρτεέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα
Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Ειδική σχέση οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ειδική σχέση με το πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα του ΟΟΣΑ και προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα.

πηγη