Δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις στο εξωτερικό
Ο συνήθης Έλληνας καταθέτης των ξένων τραπεζών, δεν επαγγέλλεται , όπως θα αναμενόταν μόνο επιχειρηματίας, εφοπλιστής, δικηγόρος κλπ,. αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό και δημόσιος υπάλληλος.
Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν οι αρμόδιες αρχές, που είδαν πως είχε σχεδόν αδρανοποιηθεί η περίφημη “λίστα Μητσοτάκη” με τα εμβάσματα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έστειλαν περί τους 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι στο εξωτερικό από το 2010 και αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρέδωσε ο τότε υπουργός Δυνητικής Μεταρρύθμισης (σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα οργανωμένη προσπάθεια) τόσο στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης όσο και την τότε Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και από τα οποία προκύπτει ένα οξύμωρο σχήμα:
– Οι κακοπληρωμένοι και με χαμηλές απολαβές εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας αλλά κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ίσως η μεγαλύτεροι καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού .Το ποσοστό αυτών μάλιστα, μεταξύ των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2010, αγγίζει το 50% με μέσο όρο καταθέσεων (γενικά και με συζύγους) σχεδόν 300.000 ευρώ! Το γεγονός των καταθέσεων στο εξωτερικό , από μόνο του , δεν συνιστά ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής κλπ, αλλά ο αριθμός των προσώπων σε σχέση με τις γνωστές – μικρές – αποδοχές τους, γεννά ερωτήματα για την παραοικονομία της εκπαίδευσης (π.χ ιδιαίτερα με μαύρα χρήματα).
33% των συνολικών εμβασμάτων οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Οι επίσημοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί γενικότερα όμως:
-Μετά το 2010 εστάλησαν στο εξωτερικό περίπου 54.000 εμβάσματα εκ των οποίων τα 24.000 είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Από αυτά τα 5.260 είναι δημοσίων υπαλλήλων. Αν στο αριθμό αυτών των προσώπων προστεθούν και οι σύζυγοί τους, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις 8.000 περίπου. Δηλαδή επι του συνόλου των εμβασμάτων το 33% αφορά ευρύτερες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επισήμως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ και δικαστές
Βασική παρατήρηση επίσης είναι πως υπάρχουν, ασύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας υπάλληλοι του ΥΠ.ΟΙΚ που έστειλαν μετά το 2010 εμβάσματα στο εξωτερικό. Η έρευνα έγινε στο σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του υπουργείου , όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κ.λπ. Δηλαδή το υπουργείο επισήμανε τότε ότι δεν μπορούσε λόγω έλλειψης αρμοδιότητας να ελέγξει δικαστές(!), αιρετούς, συμβούλους υπουργών και φυσικά αστυνομικούς.
Βασικές διαπιστώσεις:
-Οι 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν το 2014 από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.
-241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ
-101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων.
Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ
-Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.
Σημαντική παρατήρηση βέβαια είναι πως η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.