Συνταξιοδοτικό: τεράστιες οι επιπτώσεις απο το σχέδιο του προυπολογισμού για το 2016
Tου Δημήτρη Κατσαγάνη
Αν κάποτε κάποιοι ψήφιζαν μνημόνια που δεν… τα είχαν διαβάσει, σήμερα κάποιοι άλλοι ψηφίζουν μέτρα στα συνταξιοδοτικά τα οποία δεν …γνωρίζουν.
Τα χαράματα της Κυριακής, η ελληνική βουλή ψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, το οποίο περιελάμβανε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.
Ωστόσο, τα 665 εκατ. ευρώ εξ αυτών, δηλαδή το 1/3 του συνόλου θα προέλθουν από μία απροσδιόριστη ακόμα “ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων”, ενώ η απόδοση μέτρων ύψους 710 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη εφαρμόζονται (σ.σ. παρακρατήσεις 6% σε κύριες -επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ) αμφισβητούνται ευθέως από τους δανειστές.
Το αργότερο σε δέκα μέρες από σήμερα, θα έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού, αν και δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε όλο του το εύρος πριν το Φεβρουάριο –Μάρτιο του 2016.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν από τις αρχές του έτους οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 8,5% (μιας και οι δανειστές δεν δέχονται αύξηση εργοδοτικών εισφορών), οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα μειωθούν κατά 20%, τα εφάπαξ κατά 10% και κατά 30% τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (που θα φέρει μειώσεις 20-30%), της εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης που θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από τη σημερινή βασική σύνταξη (382 ευρώ έναντι 487 ευρώ) και του τριπλασιασμού των ασφαλίστρων για τους υψηλοεισοδηματίες στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
Ασφαλιστικό μαζί με “κλείσιμο” προϋπολογισμού και χρέος
Η ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό θα έλθει στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή ένα περίπου πριν ξεκαθαρίσει ο βαθμός επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2015 αλλά και ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, σε χθεσινή του συνέντευξη τόνισε πως από μία τέσσερις προκλήσεις για τις ελληνικές αρχές είναι και το συνταξιοδοτικό. Σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε πως η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει “από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον ανορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος” και πως οι “επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στον μέγιστο βαθμό”.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες αλλά ούτε και από τις πληροφορίες από το “μέτωπο” της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση σχεδόν 400 εκατ. ευρώ ή 10% για τις δαπάνες επικουρικών συντάξεων το 2016 σε σχέση με το 2015, αλλά και απόδοση 6,6% λιγότερων πόρων από εισφορές στις επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ) στον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ακόμα και κατά 0,5%, η οποία θα μπορούσε να φέρει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
Την ίδια στιγμή, το κουαρτέτο αμφισβητεί την απόδοση των νέων παρακρατήσεων στις συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτής περίθαλψης που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και εφαρμόστηκαν με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έσοδα ύψους 355 εκατ. ευρώ από τις αυξημένες κατά 2% παρακρατήσεις στις κύριες συντάξεις και νέες παρακρατήσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλεπόταν. Οι δανειστές φοβούνται ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει και με ανάλογα έσοδα ύψους 365 εκατ. ευρώ που προσδοκούνται το 2016,. διατηρώντας έτσι την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία, η οποία “τρέφει” τα διαρκώς αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δισ.
Έτσι η πραγματική “τρύπα” στο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός στο συνταξιοδοτικό μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 1,3-1,4 δισ. ευρώ. Είναι για αυτό που οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν πιο “άγριες” διαθέσεις στην Αθήνα τις επόμενες μέρες φέρνοντας σενάρια όχι μόνο μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (8,5% αντί 6,5%), αλλά ακόμα και αναδρομικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα φέρουν μειώσεις έως 20-30% στις κύριες συντάξεις.