Πώς θα δηλωθούν τα λεφτά στο… στρώμα
Η απόφαση Τσαλακώτου – Παπαγγελόπουλου η οποία φαίνεται να αποτελεί πρόβα περιουσιολογίου
Όσοι έχουν συνηθίσει να υποβάλλουν πόθεν έσχες τα τελευταία χρόνια, θα υποστούν ένα σοκ από τις νέες απαιτήσεις της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από το 2016 οι οποίες βάζουν στο κάδρο θυρίδες, μετρητά κάτω από το στρώμα, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους.
Αν το μοντέλο του πόθεν έσχες, επιχειρήσει να το προσαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στις απαιτήσεις του Περιουσιολογίου, οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποστούν απανωτά σοκ από τις νέες ηλεκτρονικές απαιτήσεις του taxis.
Η απόφαση Τσαλακώτου – Παπαγγελόπουλου η οποία φαίνεται να αποτελεί πρόβα περιουσιολογίου, αποκαλύπτει δεκατέσσερις διαφορετικούς ηλεκτρονικούς πίνακες τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν από το 2016 οι υπόχρεοι (βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, αστυνομικοί, εφοριακοί και πολλοί άλλοι) σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.
Στο 56 σελίδων παράρτημα της απόφασης ενσωματώνονται αφενός το νέο ηλεκτρονικό έντυπο, αφετέρου αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης όλων των κωδικών αφήνοντας όμως αναπάντητους γρίφους κυρίως αναφορικά με τον προσδιορισμό της αξίας κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και μετάλλων και άλλων πολύτιμων ειδών.
Ενδιαφέρον έχει άλλωστε ότι για τα κοσμήματα, τα τιμαλφή και τα λοιπά πολύτιμα είδη οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν και τον τρόπο κτήσης τους φέρνοντας ενδεχομένως στο προσκήνιο το μονόμετρο των αρραβώνων, τα σκουλαρίκια της γιαγιάς και το δαχτυλίδι του παππού…
Δεν προκύπτει επίσης, τι θα γίνει με τους πίνακες ζωγραφικής ή τα έργα τέχνης. Δεν κατονομάζονται στην απόφαση, αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνονται υπό την ευρεία έννοια «πολύτιμα είδη»…
Όλα αυτά, αναμένεται βεβαίως να διευκρινιστούν. Επί του παρόντος όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το νέο ηλεκτρονικό έντυπο πόθεν έσχες ζητά από τους υπόχρεους να δηλώσουν …την Άρτα και τα Γιάννενα.
Από κάθε είδους εισόδημα του προηγουμένου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, έως θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.
Οι επίμαχοι πίνακες
Καταθέσεις, θυρίδες και χρήματα εκτός τραπεζών περνούν από κόσκινο μέσα από τρεις πίνακες. Ο πίνακας 7, αφορά τις θυρίδες σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα. Δηλώνονται δικαιούχος και συνδικαιούχοι, το περιεχόμενο ή η μεταβολή, το ίδρυμα που φιλοξενεί τη θυρίδα, η χώρα και το έτος μίσθωσης της θυρίδας.
Στον πίνακα 8 ακολουθεί η αποτύπωση των μετρητών τα οποία φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων καθώς και τα τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι. Το σκανάρισμα περιλαμβάνει το όνομα του ιδιοκτήτη (ο υπόχρεος, σύζυγος ή τέκνα), κατάσταση ή μεταβολή (την πρώτη φορά τι είναι και στη συνέχεια τι άλλαξε), το είδος, η ποσότητα, η μονάδα μέτρησης, η αξία κτήσης και η αξία πώλησης, το νόμισμα, ο τρόπος κτήσης, οι πηγές προέλευσης των χρημάτων και το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης των χρημάτων.
Στον πίνακα 9 ακολουθούν οι καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεκατρείς διαφορετικές στήλες έχει ο συγκεκριμένος πίνακας και ο υπόχρεος καλείται να συμπληρώσει τον δικαιούχο, το είδος του λογαριασμού, τους δικαιούχους, σε άλλη στήλη αριθμητικά το πλήθος των δικαιούχων, το IBAN και τα τέσσερα τελευταία ψηφία της προθεσμιακής κατάθεσης, τη χώρα, το υπόλοιπο του λογαριασμού, την ημερομηνία του υπολοίπου (31-12 ή «αρχική δήλωση), το νόμισμα, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων, το ποσό για κάθε πηγή προέλευσης και στην τελευταία στήλη τυχόν παρατηρήσεις!
Όλο μας το «έχω» σε 14 πίνακες
1. Στοιχεία υπόχρεου (ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, μητρός, ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα, φορέας, ιδιότητες με τις οποίες υποβάλλεται η δήλωση, κλάδος, βαθμός , καθήκοντα υπόχρεου, ημερομηνία διορισμού, ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας, ημερομηνία απώλειας ιδιότητας, διευθύνσεις, τηλέφωνα, κατοχή περιουσίας στο εξωτερικό).
2. Οικογενειακή κατάσταση (σύζυγος , ΑΦΜ , ΑΜΚΑ, ΑΔΤ συζύγου, ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση συζύγου)
3. Στοιχεία ανήλικων τέκνων (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης)
4. Στοιχεία οικείων (παππούδες, γιαγιάδες, ενήλικα τέκνα, θετά τέκνα, γονέας, θετός γονέας, αδέλφια)
5. Έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος ( ποιος τα εισέπραξε, το είδος του εσόδου, το νόμισμα, το συνολικό ποσό)
6. Μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
7. Θυρίδες σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπάή αλλοδαπά ιδρύματα
8. Φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυνμάτων ή εντός θυρίδων μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι.
9. Καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα
10. Ακίνητα- περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά
11. Κάθε χρήσης οχήματα
12. Πλωτά μέσα
13. Εναέρια μέσα
14. Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση/ νομική οντότητα
euro2day.gr πηγη