Νατα μας… Να το έσκασε και αυτό μετά την ανακεφαλαιοποίηση!!Οχι οτι δεν το περιμέναμε..

Νατα μας… Να το έσκασε και αυτό μετά την ανακεφαλαιοποίηση!!Οχι οτι δεν το περιμέναμε..

27 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

1490

Το Βερολίνο “θέλει” προβλέψεις στις τράπεζες και για τα κρατικά ομόλογα

Του Γ. Αγγέλη 

Η επάρκεια κεφαλαίων στις τράπεζες με βάση τις τρέχουσες απαιτήσεις της ΕΚΤ, δεν φτάνει, σύμφωνα με το Βερολίνο. Οι τράπεζες θα πρέπει να συνυπολογίζουν και το ρίσκο των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση η Γερμανία δέχεται να αρχίσει την συζήτηση για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης καταθέσεων μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που παρουσίασε την Τρίτη η Κομισιόν.

Για ορισμένους η απαίτηση της Γερμανίας αντιμετωπίζεται ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα ο κ. Schaeuble για να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς στην Ευρώπη απομακρύνοντας την συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Στην Φρανκφούρτη όμως, στην έδρα της ΕΚΤ, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, αλλά πραγματική απαίτηση.

Σύμφωνα με αυτή την απαίτηση τα stress test του 2016 που ετοιμάζει η ΕΚΤ και στα οποία θα υποβληθούν και οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι προβλέψεις που θα πρέπει να γίνουν από τις διοικήσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν και να τιμολογήσουν ένα ποσοστό κινδύνου που συνοδεύει τα κρατικά ομόλογα.

Ως παράδειγμα μάλιστα αυτού του κινδύνου αναφέρονται οι αλλεπάλληλοι “σεισμοί” στις ελληνικές τράπεζες και τρεις κατά σειρά ανακεφαλαιοποιήσεις που παρ’ όλα αυτά διατηρούν ανοικτό το παράθυρο κινδύνου από τα κρατικά ομόλογα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η “ιδέα” αυτή δεν είναι καινούργια, αντίθετα επισημοποιήθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2010, όταν με αφορμή και πάλι την Ελλάδα στο Ντωβίλ οι Sarkozy και Merkel “εισήγαγαν” την εκτίμηση ότι τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν να θεωρούνται ως ελεύθερα κινδύνου, ακυρώνοντας έτσι την ισχύ της γενικής αρχής περί κρατικής φερεγγυότητας.

Η ΕΚΤ τότε είχε αντιδράσει πολύ σκληρά λέγοντας ότι η συμφωνία εκείνη των δύο ηγετών κάνει τόσο κακό στο ευρώ που δύσκολα θα μπορέσει η ΕΚΤ να το αντιμετωπίσει…

Η συνέχεια είναι γνωστή με τα τρία προγράμματα στήριξης σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την μορφή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Τώρα το Βερολίνο επανέρχεται και ζητάει να κοστολογηθεί αυτός ο κίνδυνος και να ενσωματωθεί στους Ισολογισμούς των τραπεζών αν η Κομισιόν και το Eurοgroup προχωρήσουν με ευθύνη της Ολλανδικής προεδρίας στην Ε.Ε. στην δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, αλλά και το Eurogroup έμμεσα αναγνωρίζουν την απαίτηση αυτή σαν κρίσιμο κρίκο στο σπάσιμο της εξάρτησης χρέους τραπεζών – κράτους. Αλλά υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να δρομολογηθεί σταδιακά στην διαδικασία της μεταβατικής φάσης από την τρέχουσα ισχύ των εθνικών ταμείων εγγύησης καταθέσεων στο ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων που θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί την 1/1/2017, δηλαδή σε ένα περίπου χρόνο.

Με δεδομένο όμως ότι οι αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν για να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες αφορούν στο Α εξάμηνο του 2016 και είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειασθεί να επηρεάσουν και το νέο κύκλο των stress test, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, μαζί και στις μόλις τώρα ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες παραμένουν ένα ανοικτό αλλά εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.

πηγη