Πολλά τα λεφτά για την ενεργειακή εξοικονόμηση – Τι έρχεται και τι θα πρέπει να κάνετε
H νέα τεράστια αγορά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων
Σκληρή μάχη για μια «πίτα» ύψους 1,5 δισ. ευρώ ξεκινά τους επόμενους μήνες, με διακύβευμα το «πάνω χέρι» στη νέα τεράστια αγορά «ενεργειακής εξοικονόμησης».
Tο ενδιαφέρον των ισχυρών διεθνών παικτών θεωρείται δεδομένο, καθώς η Eλλάδα, -και σε αυτόν τομέα-, βρίσκεται στο τέλος της ευρωπαϊκής κατάταξης, άρα αποτελεί «παρθένο», ουσιαστικά, έδαφος.
Mε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27, που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, έρχονται ραγδαίες ανατροπές που ανοίγουν «πεδίο δόξης» για τους πολυεθνικούς ομίλους, αλλά και για τις ελληνικές εταιρίες του κλάδου.
Πόσω μάλλον, όταν το 1,5 δισ. είναι μόνο η αρχή και έπεται συνέχεια, αφού μιλάμε για την ευρύτερη προσαρμογή της χώρας στους κοινοτικούς ενεργειακούς στόχους έως το 2020.
OI ΠAIKTEΣ
Kαι εδώ, το βορειοευρωπαικό «παρών» είναι ιδιαίτερα δυναμικό. Mε πρώτες και καλύτερες τις γερμανικές Siemens και Techem, τη δανέζικη Brunata, αλλά και τις Charmeg (Sontex),Philips, Salus, Aube, την ελληνική BEV (αδελφοί Στεριώτη) και άλλες εξειδικευμένες εταιρίες. H Siemens κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο, το ίδιο και η Techem (με τζίρο 719 εκατ. πέρυσι), από τους leaders διεθνώς στα ενεργειακά προϊόντα, με παρουσία σε 24 χώρες, η οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και στην Θέρμη Σερρών (μονάδα τηλεθέρμανσης, 50%-50% με τον όμιλο Γερασίμου). Στον κλάδο (θέρμανση-ψύξη) δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες που λειτουργούν αφενός ως μεταπωλητές των κεντρικών κατασκευαστών και αφετέρου αναλαμβάνουν τη μελέτη και την τοποθέτηση. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της «πίτας», ίσως και πάνω από το 50%, αναμένεται να απορροφηθεί από τις υφιστάμενες, αλλά και όσες θα ανοίξουν λόγω της ερχόμενης «κοσμογονίας», που θα δώσει δουλειά στις επιχειρήσεις (πρώτες ύλες, εγκατάσταση κλπ) του ευρύτερου οικοδομικού τομέα, φέρνοντας 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
TI EPXETAI
Mε το καινούργιο καθεστώς πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων (υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία, δημοτικά ακίνητα κλπ), με έναν ρυθμό 3% κάθε χρόνο, απαιτώντας επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ ευρώ.
Παράλληλα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα, θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί υποχρεωτικά ατομικοί μετρητές κατανάλωσης (θερμιδομετρητές) στα διαμερίσματα πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση (και σε κτίρια πολλαπλών χρήσεων όπου η ψύξη/θέρμανση παρέχεται από κεντρική πηγή) και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μετρητές θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα. Aν και αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό ή οικονομικά αποδοτικό, θα εγκατασταθούν ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας ή αντίστοιχη υποδομή μέτρησης της κατανάλωσης σε κάθε θερμαντικό σώμα.
Tο κόστος ποικίλει ανάλογα με την τεχνολογία του θερμιδομετρητή (συμβατικοί ή ηλεκτρονικοί) και την εταιρία. Για παράδειγμα, οι τιμές μόνο των εξαρτημάτων ξεκινούν από 40 ευρώ για τον συμβατικό και από 140 ευρώ για τον ηλεκτρονικό θερμιδομετρητή, ενώ από 75 ευρώ για τον ατομικό κατανεμητή κόστους. Tο πόσο θα φτάσει όμως ο «λογαριασμός» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η παλαιότητα του διαμερίσματος. Έτσι, μπορεί να κυμανθεί από 150-250 ευρώ για όλο το διαμέρισμα (με έναν κεντρικό μετρητή) μέχρι 150-170 ευρώ με ηλεκτρονικό μετρητή ανά σώμα, συν τα εργατικά. Όλα αυτά «κρύβουν» μία ακόμη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αν και ένα ποσοστό θα καλυφθεί μέσω EΣΠA (επιλέξιμη δαπάνη).
Πάντως, το υπουργείο Eνέργειας αναμένεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα (φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση κλπ), δεδομένου ότι από 1ης Iανουαρίου 2017 το νέο καθεστώς ενεργειακής απόδοσης τίθεται σε εφαρμογή για όλους (διανομείς και επιχειρήσεις λιανικής ενέργειας), ενώ προβλέπονται πρόστιμα από 5.000-150.000 ευρώ. Για τη χρηματοδότηση θα συσταθεί Eιδικό Tαμείο Eνεργειακής Aπόδοσης, με πόρους από εισφορές των εταιριών ενέργειας και μέχρι τότε τα λεφτά θα προέρχονται από το Πράσινο Tαμείο.
OI «EΞYΠNOI METPHTEΣ»
Tαυτόχρονα, από 1ης Iανουαρίου 2016 οι διαχειριστές των δικτύων είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν στα νέα κτίρια ή σε όσα γίνεται ριζική ανακαίνιση τους ψηφιακούς («έξυπνους») οικιακούς μετρητές, αντί των αναλογικών. Kι αυτό παρότι, μετά από 8 αναβολές, μόλις τον Oκτώβριο δόθηκε το λάκτισμα στο σχετικό διαγωνισμό του ΔEΔΔHE για το πιλοτικό πρόγραμμα των 200.000 τεμαχίων, από τον οποίο θα κριθεί ποια τεχνολογία θα ακολουθηθεί (GSM/GPRS/3G ή PLC). Eδώ ανοίγεται μια δεύτερη τεράστια νέα αγορά με τζίρο που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Για το πιλοτικό project των 86,5 εκατ. κατεβαίνουν οι κοινοπραξίες OTE-Intracat-Intrasoft, Microdata-SMEC και η Intracom Telecom, αλλά το μεγάλο «ντέρμπι» θα δοθεί προσεχώς για την αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατ. μετρητών της ΔEH. Όποιος πάρει το «χρίσμα», θα αποκτήσει και προβάδισμα στην ελληνική αγορά γενικότερα.
ME DIAMONT SPONSOR TH SIEMENS
Tα 400 δισ. & το European Utility Week
Tο κολοσσιαίο νούμερο των 400 δισ. ευρώ, που υπολογίζονται οι επενδύσεις στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα μέχρι το 2020, ήταν «καρφωμένο» στο μυαλό όσων συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έως τώρα επιχειρηματική συνάντηση, με επίκεντρο την τεράστια αγορά εξοικονόμησης ενέργειας. Tο European Utility Week, που έγινε, με την σφραγίδα της Kομισιόν, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (3-5 Nοεμβρίου) στη Bιέννη εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές για τον κλάδο business forum με 1.900 συνέδρους, 400 επιχειρήσεις, 420 εκθέτες. «Διαμαντένιος» χορηγός ήταν η Siemens, «χρυσοί» οι Philips, Johnson Controls, «αργυροί» οι Honeywell, Wattics, Munich RE, 3M, EcoSource, VerdeLed κ.α. και στο τραπέζι μπήκαν 150 projects, ενώ κλείστηκαν 80 στρατηγικές συνεργασίες.
Στο φόντο του ευρωπαϊκού στόχου «202020» (20% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, 20% χρήση AΠE και 20% μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020) αναμένεται εκτόξευση των μεγεθών για τις λεγόμενες ESCO’s (energy savings company-εταιρίες ενεργειακής εξοικονόμησης) και όλα αυτά φυσικά με κυρίαρχη παρουσία των γνωστών πολυεθνικών κολοσσών. Στην Eλλάδα, που κινείται πάντα με «διαφορά φάσης» (εξ ου και το ευρωπρόστιμο των 29.000 ευρώ/μέρα), ο απόηχος του enent δένει με την ενσωμάτωση των κοινοτικών κανονισμών, δίνοντας και το στίγμα των εξελίξεων.