Ποιά είναι τα όρια για τους πλειστηριασμούς – Δείτε αν βρίσκεστε μέσα

Ποιά είναι τα όρια για τους πλειστηριασμούς – Δείτε αν βρίσκεστε μέσα

17 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

pleistiriasmoi-528x330Χθες αργά το βράδυ έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και κουαρτέτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Με τρεις ταχύτητες θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια», με την πλήρη προστασία να παρέχεται ουσιαστικά στους δανειολήπτες που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ή είναι στο όριο της φτώχιας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των κόκκινων δανειοληπτών. Η πρώτη κατηγορία αφορά αυτούς που δεν έχουν καθόλου εισόδημα και για τους οποίους το δημόσιο θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ για τις δόσεις τους προς τις τράπεζες.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά δανειολήπτες που έχουν εισόδημα στο όριο της φτώχειας, δηλαδή από 8.180 ευρώ για τον άγαμο έως 21 χιλιάδες ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Θα εντάσσονται αυτόματα στη νομοθεσία και θα πληρώνουν ένα μικρό ποσό ως δόση.
Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια:
8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο
17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Και οι δυο πρώτες κατηγορίες αφορούν δανειολήπτες με ακίνητα που έχουν αντικειμενική αξία έως 170.000 ευρώ.
Η τρίτη κατηγορία αφορά το 35% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή από 13.906 ευρώ για τον άγαμο έως 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230 χιλιάδες ευρώ.
Αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια:
13906 ευρώ για τον εργένη
23659 ευρώ για τον παντρεμένο
29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Οι δανειολήπτες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία θα εντάσσονται στο νόμο μετά από την κρίση εξωδικαστικού οργάνου και με κριτήρια επιπλέον συνεργασιμότητας και πιστωτικού παρελθόντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Τα «κόκκινα» στεγαστικά είναι 400.013. Οι αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη εκτιμώνται σε 170.000. Οι δύο πλευρές επίσης επιδίωξαν να κλείσουν τη στρατηγική, το πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η ενεργοποίηση του νόμου Δένδια για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων αλλά και ως προς το σκέλος της αντιμετώπισης των χρεών μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Επιπλέον, στα επόμενα βήματα για τη στρατηγική της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων είναι η θέσπιση της υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των οφειλετών, ώστε οι τράπεζες να επιλέγουν τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών αλλά και η πλήρης ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Πληροφορίες θέλουν, να συζητήθηκαν ακόμη και το πλαίσιο της λειτουργίας των distress funds αλλά και των εταιρειών διαχείρισης των οφειλών προς τις τράπεζες, χωρίς όμως να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη δράση των κερδοσκοπικών επενδυτικών σχημάτων μόνο στα μεγάλα δάνεια των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ