FT: Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν πανευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων – Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες καταθέτες

FT: Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν πανευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων – Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες καταθέτες

12 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

02458aa6d1c473d0e95901f21dbae552_S

 

 

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει σήμερα ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων

Η Κομισιόν σχεδιάζει ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, ανεξάρτητο από τα ταμεία των τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των κατοίκων της ΕΕ.
Το European Deposit Insurance Scheme θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα το 2024, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σύμφωνα με τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, το εν λόγω ταμείο θα συμβάλει θετικά στην Ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο η Γερμανία προβάλλει σθεναρά αντίσταση στην υλοποίηση του σχεδίου.
Θα πρέπει να υπάρξουν πολύ αυστηρότεροι κανόνες εντός ΕΕ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, τονίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει σήμερα ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.
Τον Σεπτέμβριο 2015, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τις Βρυξέλλες, κυκλοφορώντας ένα έγγραφο όπου ανέφερε ότι η θέσπιση της νομοθεσίας για το ταμείο ήταν απαράδεκτη, καθώς δεν νοείται το να υπάρξει μία τόσο μεγάλη ανάληψη κινδύνου από την ΕΕ.
Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει το Βερολίνο, ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σε ομιλία του στη Γερμανία, ότι δεν σχεδιάζει κανένα ταμείο για τις καταθέσεις των πολιτών, όμως το προσχέδιο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωσή του.
Ο Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για θέματα της ευρωζώνης, είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο νόμου στις 24 Νοεμβρίου, απαιτώντας έγκριση από τις χώρες και το κοινοβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.
Η ΕΕ έχει μελετήσει το σχέδιο για κοινή εγγύηση των καταθέσεων από το 2012, ως ένας τρόπο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για τέτοια προγράμματα, καθώς πολλές από τις χώρες τις ΕΕ δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει τους ήδη ισχύοντες κανόνες για την διασφάλιση των καταθέσεων, εντός των συνόρων τους», δήλωσε ο Jürgen Fitschen, συν-διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών.
Επί του παρόντος, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να διαχειρίζονται τα δικά τους συστήματα για την θωράκιση των καταθέσεων.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί από τις καταθέσεις της κάθε χώρας, να διασφαλίζονται όσες είναι κάτω από 100.000 ευρώ.
Τι σημαίνει ένα τέτοιο Ταμείο για τους έλληνες καταθέτες;
Η απάντηση είναι απλή πέραν της ελληνικής νομοθεσίας που διασφαλίζει τις καταθέσεις έως 100 χιλ ευρώ θα υπάρχει και ένα πανευρωπαϊκό ταμείο που θα εγγυάται τις καταθέσεις αυξάνοντας τις δικλείδες ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και επενδύσεων εγγυάται τις καταθέσεις, πέραν της φερεγγυότητας των τραπεζών.
Ωστόσο πρόσφατα η Ελλάδα αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει νόμο του κράτους την οδηγία BRRD που προσδιορίζει το bail in σε ομολογιούχους και καταθέτες.

www.bankingnews.gr