Θρίλερ μέχρι τέλους για το νόμο της ανακεφαλαιοποίησης
Της Νένας Μαλλιάρα
Εμπλοκές της τελευταίας στιγμής προκύπτουν στο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης με το χρονικό ορίζοντα κατάθεσης του νομοσχεδίου να εκτείνεται ακόμη και στο Σάββατο, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του stress test από την ΕΚΤ, αλλά και των ανακοινώσεων β΄ τριμήνου των τραπεζών. Η ταχύτητα με την οποία ξανανοίγουν στο νόμο ζητήματα λίγο αφού έχουν κλείσει, κάνουν, μάλιστα, αρκετούς τραπεζίτες να μην είναι σίγουροι πως ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή.
Το πρόβλημα στην ομαλή και εντός χρονοδιαγράμματος κατάρτιση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης έχει προκύψει τις τελευταίες 2-3 ημέρες, ύστερα από την απαίτηση της DGComp να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες επενδυτές. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να καλύψουν οπωσδήποτε από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τα ποσά του AQR και του βασικού σεναρίου του stress test ούτως ώστε να θεωρούνται φερέγγυες και τη δυνατότητα να βρουν από τους ιδιώτες κεφάλαια για τα ποσά του δυσμενούς σεναρίου. Η δυνατότητα αυτή, ωστόσο, καθίσταται πιεστική το τελευταίο τριήμερο από την DGComp, η οποία υποστηρίζει πως οι τράπεζες πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες.
Το σκεπτικό της DGComp είναι ότι εφόσον οι τράπεζες βρήκαν πέρυσι άνω των 8 δισ. ευρώ από ιδιώτες, μπορούν να το κάνουν και φέτος. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να καλύψουν, αν όχι όλη τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου, τουλάχιστον μεγάλο κομμάτι της, περιορίζοντας έτσι τη χρήση κρατικού χρήματος για το οποίο επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διαφορά αυτή υπολογίζεται σε 8,5 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται στα 13,6 δισ. ευρώ και το κομμάτι του AQR και baseline χονδρικά στα 5 δισ. ευρώ.
Οι πιέσεις της DGComp δημιουργούν δικαιολογημένο… stress στις τράπεζες, οι οποίες καταρχάς επιχειρούν να πείσουν την Κομισιόν για το ότι η επιτυχία της άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες απαιτεί ένα ήρεμο περιβάλλον. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές έχουν ζητήσει “δικαίωμα απόσυρσης” σε περίπτωση που το book building δεν συγκεντρώσει τα κεφάλαια της αύξησης, με αποτέλεσμα να μην δεσμεύονται οι ίδιοι σε μια ανεπιτυχή αύξηση κεφαλαίου. Στο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης θα υπάρχει σχετική ρήτρα που θα τους παρέχει δικαίωμα εξόδου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με δεδομένη την πίεση της DGComp οι τράπεζες να επιχειρήσουν άνοιγμα σε ιδιωτικά κεφάλαια για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, ο “λογαριασμός” ανά τράπεζα μεγαλώνει σημαντικά και περιπλέκεται επίσης το μίγμα συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση. Έτσι, στο παρά πέντε βρίσκεται στον “αέρα” ο συνδυασμός CoCos, μετρητών ή ακόμη και προνομιούχων μετοχών με τις οποίες θα καλύψει ποσοστό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το ΤΧΣ. Στις συζητήσεις που έγιναν, τέθηκε στο τραπέζι αλλά φαίνεται ότι απορρίφθηκε, ιδιώτες και ΤΧΣ να μοιραστούν από 50% την κάλυψη των κεφαλαίων του adverse σεναρίου, προκειμένου να “στρογγυλέψουν” οι απαιτήσεις της DGComp.
Σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση να καλυφθούν περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες από την αγορά και το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστεί το ύψος των CoCos (τα οποία είναι ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές), δυσχεραίνει τις προοπτικές για προσδοκόμενη αθρόα προσέλευση ιδιωτών επενδυτών και πιέζει πτωτικά τις μετοχές των τραπεζών ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Για τους υφιστάμενους επενδυτές τα παραπάνω αυξάνουν το εύρος του dilution.
Εν τω μεταξύ, στον “αέρα” βρίσκεται ξανά και το θέμα του χειρισμού των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Πρόκειται για τις μετοχές που κατέχουν ακόμη Εθνική και Eurobank και για τις οποίες φαίνεται ότι εφόσον οι τράπεζες λάβουν κρατική βοήθεια θα συνυπολογιστούν και αυτές στο burden sharing. Σε συνεχή επανεξέταση βρίσκεται και το θέμα της επιβάρυνσης των κατόχων senior ομολόγων στους οποίους οι τράπεζες προσφέρουν το 100% της ονομαστικής τους αξίας κατά την ανταλλαγή με μετοχές στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μην χάσουν σε περίπτωση που υποστούν “κούρεμα”. Με βάση όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, τα κεφάλαια που θα καλύψει το ΤΧΣ θα εισφερθούν εφόσον προηγουμένως γίνει υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των junior και senior τίτλων που δεν θα έχουν αποδεχτεί την δημόσια προσφορά των τραπεζών.