Συντάξεις: Ποιοι πλήττονται, ποιοι γλιτώνουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

Συντάξεις: Ποιοι πλήττονται, ποιοι γλιτώνουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

27 Οκτωβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

pic-0-bigΕως και πέντε επιπλέον χρόνια προσθέτει, από φέτος, ο νέος νόμος 4336/15 του 3ου Μνημονίου σε όσους και όσες είχαν «κλειδώσει» τα προηγούμενα χρόνια δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στα 50, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο έως τις 18 Αυγούστου.

 

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου που εκδόθηκε σε εφαρμογή του «μπλόκου» από τις 19 Αυγούστου στις πρόωρες και δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θέτει σε άμεση εφαρμογή τις «αυτόματες» αυξήσεις σε όλα τα ισχύοντα, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, χαμηλότερα από τα 62 και τα 67 ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Περιλαμβανομένων και εκείνων που είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (τίθεται από φέτος το ηλικιακό όριο των 58 ετών ή το 55ο σε ειδικές κατηγορίες) για τους οποίους μετατίθεται η χρονολογία λήψης της σύνταξης χωρίς να επιβάλλονται επιπλέον έτη ασφάλισης (π.χ. 40 έτη). Οι αυξήσεις είναι μικρότερες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία (επιπλέον 2 έως 5 μήνες) και μεγαλύτερες για τους μικρότερους, ενώ «διασώζονται» 4 κατηγορίες:

 

• Οσοι και όσες είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία έως τις 18 Αυγούστου για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

 

• Οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ.

 

Συντάξεις: Ποιοι πλήττονται, ποιοι γλιτώνουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

• Οσοι συνταξιοδοτούνται λόγω βαριάς αναπηρίας και

 

• Οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

 

Τα νέα ηλικιακά όρια θα ισχύσουν ανεξάρτητα από την αναμενόμενη αλλαγή που θα γίνει, μέσω από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, το ανώτατο γενικό όριο των 67 ετών μπορεί να αυξηθεί, εφόσον εφαρμοστεί το άρθρο 11 του ν. 3863/10 που προέβλεπε τη αναπροσαρμογή του τότε ορίου (των 65 ετών) με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

 

Συντάξεις: Ποιοι πλήττονται, ποιοι γλιτώνουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ 
Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν το κατά περίπτωση ισχύον, με βάση τους προηγούμενους νόμους όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αποκτούν δικαίωμα λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (πίνακες 1 και 2). Οι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, αποκτούν δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του μεταβατικού νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της στήλης «ηλικία συνταξιοδότησης» του πίνακα 1 που αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

 

Στον Πίνακα 1 (σελ. 7) εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.

 

Στον Πίνακα 2 (σελ. 7) εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης. Στον ίδιο πίνακα εμπίπτουν όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη ως ανωτέρω τελικώς καταλήγουσα στο 67ο έτος της ηλικίας προϋπόθεση πλήρους σύνταξης, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης. Για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2021 το όριο ηλικίας θεμελίωσης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 62ο έτος της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (115, Α΄).

 

Το πέναλτι
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά την προβλεπόμενη μείωση στο άρθρο 145 παρ. 3 του ν.3655/2008 (ΦΕΚ 58, Α΄), δηλαδή επιπλέον 10% στη μείωση έως 30% που ισχύει για την έξοδο 5 έτη νωρίτερα από το ανώτατο όριο. Η μείωση του 10% θα επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τους πίνακες.

 

Στο ΦΕΚ
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου που εκδόθηκε σε εφαρμογή του «μπλόκου» από τις 19 Αυγούστου στις πρόωρες και δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θέτει σε άμεση εφαρμογή τις «αυτόματες» αυξήσεις σε όλα τα ισχύοντα, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, χαμηλότερα από τα 62 και τα 67 ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

 

Δικαίωμα
Περιλαμβανομένων και εκείνων που είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (τίθεται από φέτος το ηλικιακό όριο των 58 ετών ή το 55ο σε ειδικές κατηγορίες) για τους οποίους μετατίθεται η χρονολογία λήψης της σύνταξης χωρίς να επιβάλλονται επιπλέον έτη ασφάλισης (π.χ. 40 έτη). Οι αυξήσεις είναι μικρότερες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία (επιπλέον 2 έως 5 μήνες) και μεγαλύτερες για τους μικρότερους.

 

imerisia.gr