Στα 43 δισ. οι οφειλές δανείων στη λιανική
Στα 43 δισ. οι οφειλές δανείων στη λιανική
Με έμφαση τις μεγάλες οφειλές, που έχουν συσσωρευθεί στις διευθύνσεις καθυστερήσεων των τραπεζών χωρίς να εξυπηρετούνται για πάνω από ένα εξάμηνο, ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής, η εφαρμογή του Κώδικα εκτιμάται ότι αφορά 1,5 εκατομμύριο περίπου δάνεια με συνολική οφειλή περίπου 43 δισ. ευρώ περίπου, από τα οποία ο κύριος όγκος είναι στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακολουθούν οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ ειδική κατηγορία αποτελούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι πιο πολύπλοκες, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια, στα οποία εμπλέκονται συνήθως τουλάχιστον δύο τράπεζες.
Στόχος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος μετά τη δημοσιοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες, η όλη διαδικασία της αποστολής των ειδοποιητηρίων στο σύνολο των οφειλετών να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οπως μάλιστα ορίζει ο Κώδικας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενημερώσει σχετικά όχι μόνο αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του τριμήνου, αλλά και αυτούς των οποίων η ληξιπρόθεσμη οφειλή υπερβαίνει τον ένα μήνα ή αυτούς που έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν καθυστερήσει την εξυπηρέτηση της οφειλής τους πάνω από 30 ημέρες. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων μέσω των οποίων θα ζητείται από τους οφειλέτες να προσέλθουν στο κατάστημα εντός 15 ημερών, έχοντας συμπληρωμένη την «τυποποιημένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης», θα αποτελέσει το πρώτο crash test στη διαδικασία διαχωρισμού των δανειοληπτών σε συνεργάσιμους και μη. Σε περίπτωση μη συνεργασίας από την πλευρά του δανειολήπτη, η τράπεζα θα μπορεί να φτάσει μέχρι και στον πλειστηριασμό του ακινήτου, ακόμη και αν πρόκειται για τη μοναδική κατοικία του οφειλέτη.
Σε δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, υπήρξε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του» εξηγώντας ότι «η πρόσφατη τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ καθιερώνει μια σειρά διαδικασιών που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Αφορά μη συνεργάσιμους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις τραπεζών για υποβολή της αναγκαίας πληροφόρησης για την οικονομική τους κατάσταση» ξεκαθάρισε.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη προθεσμία των 15 ημερών, η τράπεζα θα αποστείλει νέα προειδοποιητική επιστολή, εφόσον ο χαρακτηρισμός του οφειλέτη ως μη συνεργάσιμου, μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας του. Ακολουθούν η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη και η αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, αλλά και της οικονομικής του συμπεριφοράς, που θα πρέπει να συνοδευθεί με την πρόταση της κατάλληλης λύσης εντός έξι μηνών. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ενώ εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις λαμβάνονται υπόψη το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ίδια συμμετοχή του μετόχου στο χρηματοδοτικό πλάνο κ.ά.