Πώς θα βρείτε τις «φουσκωμένες» δόσεις της ρύθμισης

20 Οκτωβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Πώς θα βρείτε τις «φουσκωμένες» δόσεις της ρύθμισης

Εδώ και λίγα λεπτά, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποίησε εκ νέου την υπηρεσία της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» έτσι ώστε 800.000 οφειλέτες να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό επιβαρύνονται από την αναδρομική αύξηση του επιτοκίου.

Τουλάχιστον, στην όλη ιστορία υπάρχει και κάτι παρήγορο: η πρώτη δόση στην οποία θα φανεί ο πρόσθετος τόκος θα είναι αυτή του Νοεμβρίου και όχι του Οκτωβρίου. Ναι μεν το αυξημένο επιτόκιο θα αρχίσει να «τρέχει» από τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο, η πρώτη δόση που θα «διορθωθεί» θα είναι αυτή του Νοεμβρίου. Όσο για τη διαφορά (σ.σ δηλαδή τους τόκους του β’ 15νθημέρου του Οκτωβρίου) αυτοί θα επιμεριστούν σε όλες τις δόσεις που υπολείπονται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Το πρωί της Δευτέρας, η υπηρεσία δεν είχε ακόμη τεθεί στη διάθεση των πολιτών. Αν κάποιος επιχειρούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, θα έβλεπε το ακόλουθο μήνυμα:  «Mη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφουΟ εξυπηρετητής της Γ.Γ.Π.Σ. δεν μπόρεσε να βρει την υπηρεσία ή το έγγραφο που ζητήσατε. Αν πληκτρολογήσατε τη διεύθυνση, παρακαλούμε ελέγξτε την ορθότητά της». Με το που άνοιξε η εφαρμογή, το μήνυμα έφυγε και στη θέση του επανήλθε η υπηρεσία της προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω της οποίας οι οφειλέτες της εφορίας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το δοσολόγιο.

Η ΔΗΛΕΔ, έχει κάνει τους υπολογισμούς για δύο διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων:

  1. Αυτούς που χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επιτόκιο από το 3% ανεβαίνει στο 5,05%. Δεν υπάρχει κανείς αυτής της κατηγορίας που δεν θα διαπιστώσει αύξηση επιτοκίου από τη δόση του Νοεμβρίου και μετά
  2. Αυτούς που χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία φγορολογουμένων, έγινε έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια για να διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο (σ.σ να είναι φυσικά πρόσωπα, η οφειλή τους να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος (δηλαδή πρακτικά το εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από 10.000 ευρώ και η περιουσία να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Προς το παρόν, ο υπολογισμός έγινε με βάση το εισοδηματικό κριτήριο ενώ η εξέταση του περιουσιακού κριτηρίου θα γίνει σε δεύτερη φάση (γι’ αυτό και η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρει ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη).

ΠΗΓΗ