Έτσι θα νομιμοποιηθούν οι “μαύρες” καταθέσεις ενόψει περιουσιολογίου

16 Οκτωβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το χρόνο απόκτησής του θα μπορεί να νομιμοποιηθεί εισόδημα το οποίο δεν έχει δηλωθεί από τους φορολογούμενους. Σε αυτή τη λύση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, καταλήγει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την επικείμενη ρύθμιση οικειοθελούς φορολογικής συμμόρφωσης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της δημιουργίας του περιουσιολογίου.

Στην πράξη οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διαλέξουν την πιο ευνοϊκή κλίμακα που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και να την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που θα πληρώσουν για να φέρουν πάνω στο τραπέζι εισόδημα το οποίο απέκρυψαν και δεν φορολογήθηκαν για αυτό.

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο καταλήγει στη λύση της φορολόγησης του μαύρου εισοδήματος με την κλίμακα που ίσχυε κατά το φορολογικό έτος που πραγματικά αποκτήθηκε το εισόδημα μετά από μπλόκο της τρόικας στον αρχικό σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον περασμένο Μάιο. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε ότι ο φορολογούμενος που είχε αδήλωτο εισόδημα θα μπορούσε να το νομιμοποιήσει καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογιζόταν με συντελεστή 21%. Μάλιστα, η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε ότι ο φορολογούμενος με το μαύρο εισόδημα θα μπορούσε να  το διατηρήσει στο εξωτερικό, εφόσον βέβαια βρίσκεται εκεί. Η εναντίωση της τρόικας έχει να κάνει με το λεγόμενο ηθικό κίνδυνο καθώς η Ελληνική Δημοκρατία θα εμφανιζόταν και πάλι να πραγματοποιεί μια νέα “φορολογική αμνηστία” επιβραβεύοντας όσους έκρυψαν εισοδήματα και καθιστώντας κορόιδα όσους τα δήλωναν και πλήρωναν τους φόρους τους. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι όταν προτάσσεται η “ηθική” η εισπραξιμότητα των φορολογικών ρυθμίσεων είναι πολύ περιορισμένη.

Αυτό το οποίο θα δοθεί τελικά σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι η απαλλαγή τους από προσαυξήσεις, πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για την απόκρυψη εισοδήματος καθώς και η απαλλαγή τους από ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Στις περιπτώσεις που το εισόδημα που νομιμοποιείται προέρχεται από κακουργηματικές δραστηριότητες, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ο παράνομος χρηματισμός και άλλα εγκλήματα τότε δεν θα προσφέρεται αμνηστία.

Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αναμένεται να έρθει ως διατάξεις στη βουλή το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να δοθεί στους φορολογούμενους ένα παράθυρο ευκαιρίας για να νομιμοποιήσουν μαύρα εισοδήματα.

Η κλίμακα Αλογοσκούφη

Έμπειροι φοροτεχνικοί προεξοφλούν ότι όσοι έχουν να νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα θα επιλέξουν την φορολογική κλίμακα των μη μισθωτών που ίσχυε τη χρήση 2009 όπου ο ανώτατος συντελεστής ήταν 40% και επιβαλλόταν στο εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ και οι πιο χαμηλοί συντελεστές είχαν την καλύτερη κλιμάκωση όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση. Δεδομένη θεωρείται και η επιλογή από πολλούς της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που ισχύει από τα εισοδήματα της χρήσης 2013. Δηλαδή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερο εισόδημα.

ΠΗΓΗ