Σύσταση Επιχειρήσεων με μία στάση
Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχείρησης.
Η σύσταση επιχείρησης στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια αποτελούσε μια γραφειοκρατική κόλαση και αντικίνητρο στην επιχειρηματικότητα. Από το 2010 όμως και έπειτα, έγιναν πολλές κινήσεις από το κράτος για την απλοποίηση των διαδικασιών και τολμούμε να πούμε ότι πλέον, σήμερα εν έτει 2014, η ίδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα, τουλάχιστον για ορισμένες νομικές μορφές, συναγωνίζεται σε ταχύτητα και ευελιξία, πολλά δυτικά κράτη.
Η μεγάλη καινοτομία εισήλθε στην Ελληνική έννομη τάξη, με τις υπηρεσίες μιας στάσης οι οποίες προβλέπονται με τον Ν.3853/2010. Θεμέλιο ρόλο στην υπόθεση απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης διαδραμάτισε η ίδρυση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ή εν συντομία ΓΕΜΗ. Ως εκ τούτου, οι βάσεις τέθηκαν πολύ νωρίτερα, ήτοι το 2005 όταν με τον Ν.3419/2005, ιδρύθηκε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο το οποίο έρχονταν να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους μητρώα επιχειρήσεων τα οποία τηρούνταν στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εμπορίου, στις νομαρχίες κλπ, με ένα κεντρικό μητρώο, registry, στα πρότυπα των δομών οργάνωσης σε άλλες δυτικές χώρες.
Το ΓΕΜΗ παρέμεινε σε σχετική ύπνωση μέχρι το 2011, όταν ως συνεπακόλουθο του Ν.3853/2010 και των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, έπρεπε να «τρέξει» γρήγορα η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ. Τότε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ1-802/23.3.2011, καθορίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την ίδρυση επιχειρήσεων με μια στάση. Ταυτόχρονα υποχρεώθηκαν όλες οι επιχειρήσεις να αυτό-απογραφούν στη ΓΕΜΗ έως το τέλος του 2012 για να γεμίσουν την κεντρική βάση δεδομένων επιχειρήσεων της χώρας.
Κομβικό ρόλο στη διαδικασία ΥΜΣ διαδραματίζουν τα επιμελητήρια τα οποία ανάλογα με το είδος και την περιοχή, αναλαμβάνουν να εγγράψουν τις επιχειρήσεις στο ΓΕΜΗ και να αποδώσουν ακόμη και το ΑΦΜ. Μέχρι στιγμής, με τις ΥΜΣ στα επιμελητήρια μπορούν να ιδρυθούν μόνον προσωπικές εταιρείες, δηλαδή Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες ενώ οι ατομικές ιδρύονται απευθείας στις ΔΟΥ.
Τα επιμελητήρια με τις ΥΜΣ αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την ίδρυση και ακόμη και να αποδώσουν ΑΦΜ σε εταίρους που δεν διαθέτουν όπως πχ όταν μια αλλοδαπή εταιρεία συμμετέχει στην ίδρυση ΟΕ και δεν έχει ΑΦΜ στην Ελλάδα. Ο προσωπικές εταιρείες πλέον ιδρύονται δίχως συμβολαιογραφικό έγγραφο οπότε οι ΥΜΣ απλά καταχωρούν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και διαβιβάζουν τα έγγραφα ηλεκτρονικά στην ΔΟΥ. Τα τελευταία χρόνια επίσης απλοποιήθηκαν τόσο οι απαιτήσεις οργάνωσης μιας προσωπικής εταιρείας όσο και οι απαιτήσεις κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα με τον Ν.4072/2012, τέθηκε το νομικό υπόβαθρο για τις ΟΕ και τις ΕΕ σχετικά με τις υποχρεώσεις σύστασης. Πρόσφατα μηδενίστηκε το απαραίτητο κεφάλαιο για την σύσταση ΟΕ και ΕΕ ενώ δεν απαιτείται πλέον από τα επιμελητήρια η επωνυμία μιας προσωπικής εταιρείας να περιέχει τα ονόματα των εταίρων αλλά μπορεί στην επίσημη επωνυμία της να περιλαμβάνεται ο διακριτικός τίτλος ή να ακόμη και να είναι στα λατινικά!
Επίσης οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν πρόσφατα περαιτέρω με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Κ2-828/31.1.2013 σχετικά με τα προτυπομένα καταστατικά, όπου η απόφαση προβλέπει αναλυτικά τα ελάχιστα που πρέπει να γράφει το καταστατικό από μια ΟΕ έως μια ΙΚΕ ώστε να μην απαιτείται κάποια ιδιαίτερη νομική εξειδίκευση για την σύσταση μιας απλής προσωπικής εταιρείας ή της απλούστερης μορφής κεφαλαιουχικής. Τέλος, συνεχώς απλοποιούνται οι απαιτήσεις στη χορήγηση αδειών για διαφόρων αντικειμένων εταιρείες και προσφάτως συζητιέται από το Υπουργείο ανάπτυξη σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέσα στο 2014.
Τα έγγραφα που απαιτούνται από τις ΥΜΣ για την ίδρυση πινακοποιούνται ως εξής:
Τα παραπάνω, αντλήσαμε από το site του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και είναι μια πολύ καλή αρχή όσον αφορά το γραφειοκρατικό μέρος της ίδρυσης μιας επιχείρησης με τις υπηρεσίες μιας στάσης.
Θα πρέπει εδώ να αναφερθούμε, ότι μαζί με την απλοποίηση των διαδικασιών, έπεσαν κατακόρυφα και τα κόστη ίδρυσης. Χονδρικά πλέον απαιτείται να πληρωθούν 10 ευρώ ως τέλος προς το ΓΕΜΗ, άπαξ, η εγγραφή στο εκάστοτε επιμελητήριο η οποία καθορίζεται από το επιμελητήριο, το δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΕ αν τα μέλη της εταιρείας δεν έχουν κάποια απαλλαγή, ενώ πρόσφατα καταργήθηκε και ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τη σύσταση.
Συνολικά μαζί με τις εγγραφές και τις συνδρομές, η ίδρυσης μιας ΟΕ παροχής υπηρεσιών δύναται να κοστίζει περί τα 200 ευρώ. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τα κόστη με το εξωτερικό. Αυτό όμως που μετριάζει τον ανταγωνισμό είναι το κόστος διατήρησης της εταιρείας και κυρίως το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει τα 1.000 ευρώ ετησίως ανεξάρτητα από το κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα της επιχείρησης.
Αυτό που τέλος πρέπει να προσεχθεί είναι ότι όλη η ταχύτητα και η απλοποίηση στην ίδρυση επιχειρήσεων, αφορά αυτές που δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη άδεια από το νόμο για την ίδρυση, όπως πχ υγειονομική ή άλλη.