Έρχεται το κούρεμα των κόκκινων δανείων – Όλο το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα

25 Μάιος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Στις αρχές του 2016 αναμένεται να  ξεκινήσει η  λειτουργία του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους,  που θα δώσει  ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων  αφού  θα προβλέπεται ακόμα και η διαγραφή  μέρους της οφειλής
Της Έφης Καραγεώργου.
Η ΕΚΤ έχει γνωμοδοτήσει θετικά, ενώ  στην δημιουργία του συμφωνούν και όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, αφού πλέον είναι πασιφανές ότι οι επισφάλειες  προσεγγίζουν τα 90δις ευρώ, όταν ο συνολικός δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνεται στα 210δις ευρώ.
Οι καθυστερήσεις που το 2009 ήταν στο 7,7% των δανείων σήμερα πλησιάζουν το 40%.  Ένα μεγάλο μέρος από  αυτά τα  μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν χαρακτηριστεί«χαμένα» από τις τράπεζες και θα διαγραφούν.
Ο σχετικός νόμος που θα ορίζει τα της λειτουργίας του ενδιάμεσου φορέα, αναμένεται  να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι και στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του από το νέο χρόνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί σχετικά ότι η ελληνική πλευρά  έχει συμφωνήσει  για το θέμα  με το  BrusselsGroup, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη από το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην οποία θα καταγράφεται με πάσα λεπτομέρεια  το πρόβλημα των καθυστερούμενων δανείων, θα προτείνονται τρόποι επίλυσης και ακόμα θα γίνεται  επιμερισμός του κόστους , προκειμένου να μην πληγούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και στην  συνέχεια θα καθοριστεί  ο τρόπος υλοποίησης του φορέα.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ΤτΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκτιμούν ότι η δημιουργία μιας badbank θα μπορούσε να είναι ο μοχλός που θα επανακκινήσει την ελληνική οικονομία.
Όπως είναι γνωστό η ΤτΕ επιθυμεί η χρηματοδότηση  αυτού του φορέα  διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων να γίνει «από  πηγές εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού και με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες».
Το άλλο θέμα που απασχολεί την ΤτΕ είναι ο τρόπος  τιμολόγησης των δανείων που θα μεταφερθούν στον ενδιάμεσο φορέα ή την badbank, ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση (αν η αγορά από το φορέα γίνει σε αξία πάνω το fairvalue) κάτι που θα παρέμβαση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp).