Βρέθηκε “ασπίδα” για εκροές καταθέσεων και φοροδιαφυγή

14 Μάιος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

της Νένας Μαλλιάρα

Στρατηγικό σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος, με παράλληλη ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας, θα εκπονήσουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η ανάγκη αυτή έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο όχι μόνο διότι αποτελεί «όπλο» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. Μετά την κρίση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και την αδυναμία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις εκροές καταθέσεων με αυξήσεις επιτοκίων, όπως παλαιότερα, ο περιορισμός του φυσικού χρήματος αποδεικνύεται πλέον η μόνη «ασπίδα» των τραπεζών έναντι των εκροών.

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα μετρητά για τις συναλλαγές τους, με το «σύνδρομο αγάπης» του φυσικού χρήματος να έχει ενταθεί με την κρίση.

Στην Ελλάδα, το ύψος των μετρητών αντιστοιχεί στην παρούσα φάση στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά το 6% – 8%. Μάλιστα, το ύψος του κυκλοφορούντος φυσικού χρήματος στη χώρα μας ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 13 δις. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2014, ένα μήνα πριν ξεκινήσει δηλαδή η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες, οπότε ανερχόταν στα 30,1 δισ. ευρώ.

Η κατακόρυφη αύξηση του κυκλοφορούντος φυσικού χρήματος είναι, βεβαίως, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την ασφάλεια των καταθέσεων λόγω των φόβων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι οποίοι δεν θα παύσουν να ισχύουν μέχρι την υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους. Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, οι Έλληνες «ψηφίζουν» υπέρ των μετρητών στις συναλλαγές τους, όχι μόνο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά και επειδή επιδιώκουν την «αφάνεια» των κινήσεών τους από το «μάτι» της εφορίας.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση των τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και ζητήθηκε η συνδρομή των τραπεζών σε σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί εντός 30 ημερών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Σημειώνεται ότι πέρα από το «ηλεκτρονικό» χρήμα, πολύ χαμηλή είναι στην Ελλάδα και η διείσδυση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος, καθώς, με βάση στοιχεία της Visa και της MasterCard, μόνο το 5% του συνολικού τζίρου της αγοράς πραγματοποιείται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 16% και μάλιστα σε χώρες όπως π.χ. η Δανία το φυσικό χρήμα οδεύει σχεδόν προς πλήρη κατάργησή του στις συναλλαγές.

πηγη