Goldman Sachs: Πόσες εκροές αντέχουν ακόμα οι τράπεζες
Την επιτάχυνση στις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο και στις αρχές Μαϊου καταγράφει o οίκος. Πώς διαμορφώνεται τώρα το «μαξιλάρι ρευστότητας». Τι σηματοδοτούν οι κινήσεις της ΕΚΤ με τον ELA.
Την επιτάχυνση στις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο αλλά και το Μάιο εν μέσω αβεβαιότητας καταγράφει έκθεση της Goldman Sachs μετά την απόφαση της ΕΚΤ την Τρίτη να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) και να διατηρήσει το υφιστάμενο “κούρεμα” στα εχέγγυα των τραπεζών για άντληση ρευστότητας.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τον Απρίλιο, οι εκροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. το Μάρτιο, έναντι αύξησης του ορίου ELA κατά 6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Με βάση την ίδια συσχέτιση, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA κατά 1,1 δισ. αυτή την εβδομάδα μετά από αύξηση 2 δισ. την αμέσως προηγούμενη, δείχνει ότι το Μάιο οι εκροές δεν δείχνουν να μετριάζονται.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής το Μάιο έχουν ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με τις αντοχές των τραπεζών, ο οίκος τονίζει ότι ενώ το όριο χρήσης του ELA αυξάνεται “με το σταγονόμετρο”, οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί από τη διαθεσιμότητα εχεγγύων. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε στοιχεία ενεργητικού ύψους 114 δισ. ευρώ.
Με βάση το υφιστάμενο “κούρεμα” που επιβάλλει η ΕΚΤ στην αξία των εχεγγύων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το “μαξιλάρι” ρευστότητας των τραπεζών διαμορφώνεται στα 38 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σημειώνει ότι μια πιθανή αναθεώρηση του “κουρέματος” από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μεταβολή του “μαξιλαριού” για τις ελληνικές τράπεζες.