Ρυθμίσεις μέσω διαγραφών δανείων προωθούν οι τράπεζες
Της Νένας Μαλλιάρα
Ώθηση στις «παγωμένες» ρυθμίσεις δανείων και «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των εξαγγελιών που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δίνουν οι τράπεζες.
Η πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε διαγραφή του 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, καθώς και σε «πάγωμα» των στεγαστικών δανείων και διαγραφή των τόκων τους για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια του ν. 4320/2015 περί ανθρωπιστικής κρίσης, αναμένεται να ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Πρόκειται ουσιαστικά για διττή κίνηση των τραπεζών που υποστηρίζει αφενός τη στόχευση της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, αφετέρου εξυπηρετεί το στόχο των τραπεζών για εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Η υποχρέωση αυτή που καθίσταται εντονότερη τόσο από τις δεσμεύσεις των συστημικών τραπεζών έναντι της ΕΚΤ, όσο και από την ανάγκη τους να αποδεσμεύουν κεφάλαια για νέες υγιείς χορηγήσεις, είχε ορατά αποτελέσματα ήδη από το 2014.
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, μέσα στο 2014 προχώρησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων αξίας 2,5 δις. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2013, δηλαδή αύξησαν τις διαγραφές δανείων κατά 360%.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν ήδη ξεκινήσει, από τα τέλη του προηγούμενου έτους και μετά την ψήφιση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, μαζικότερες ρυθμίσεις δανείων ενόψει και της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας από 1/1/2015. Ο τελευταίος θα διεύρυνε τις ρυθμίσεις δανείων με βάση τον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης του οφειλέτη και την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας με την τράπεζά του. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα προχωρούσαν σε διαγραφές μικροδανείων καταναλωτικής φύσης που βρίσκονταν σε χρόνια καθυστέρηση, τα οποία ήταν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν.
Παράλληλα, από τα τέλη του 2014 είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόσο για κοινωνικούς, όσο και διότι δεν θα είχαν καμία ωφέλεια, αντιθέτως ζημία, από το αυξημένο κόστος διαχείρισης ακινήτων ή τις μαζικές εκπλειστηριάσεις τους. Σημειώνεται ότι μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, οι οφειλέτες καλύπτονταν ήδη από πλειστηριασμό της κατοικίας τους μέχρι και τις 30/6/2015.
Οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες, ωστόσο, «πάγωσαν» από την αρχή του έτους λόγω των προσδοκιών και αργότερα εξαγγελιών της κυβέρνησης, οι οποίες ερμηνεύθηκαν από το σύνολο των δανειοληπτών ως γενικευμένη «σεισάχθεια». Καθώς μάλιστα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, τη bad bank και την απαγόρευση των πλειστηριασμών εντάσσονται πλέον στη συνολικότερη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο εντός του οποίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, να αναβάλουν τις πληρωμές ενόψει τυχόν καλύτερης αντιμετώπισής τους από διατάξεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται «στάση πληρωμών» προς τις τράπεζες, γεγονός που δημιουργεί νέες επισφάλειες που από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ.