Βουνό τα κόκκινα δάνεια: ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ
Εκτροχιάζονται καθημερινά οι καθυστερήσεις πληρωμών στα στεγαστικά δάνεια. Εν αναμονή του νέου νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων οι επισφάλειες διογκώνονται μέρα με τη μέρα και μέσα σε ένα τρίμηνο προστέθηκαν άλλα 3δισ ευρώ κόκκινες οφειλές στο σύστημα, από τις οποίες το 1 με 1,2δισ ευρώ είναι από στεγαστικά δάνεια.
Της Έφης Καραγεώργου.
Εκτός όμως από την αναμονή των νέων νομοθετημάτων για τα κόκκινα δάνεια, πολλοί δανειολήπτες λόγω της αβεβαιότητας και των φημών περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, «παίζουν άμυνα» προτιμώντας να φυλάξουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις δόσεις των στεγαστικών τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Μάλιστα όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές εντάθηκε τον Μάρτιο, ενώ και τον Απρίλιο οι δανειολήπτες φαίνεται να απέχουν από την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.
Την ίδια ώρα το «κενό» ανάμεσα στα δάνεια και τος καταθέσεις ανοίγει σε πάνω από 70δισ ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 140δισ ευρώ και το συνολικό ύψος του χαρτοφυλακίου δανείων διαμορφώνεται στα 210δισ ευρώ.
Όμως δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Πρόβλημα και μάλιστα έντονο αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα η μία στις δύο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να είναι συνεπείς λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους.
Τα «κόκκινα» δάνεια ήδη έχουν ξεπεράσει τα 80δισ ευρώ. Και αυτό παρότι οι τράπεζες την τελευταία τριετία έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων ύψους σχεδόν 38δισ ευρώ. Δηλαδή έχουν ρυθμίσει περίπου το 16% των συνολικών χορηγήσεών τους σε επίπεδο ομίλων και παράλληλα έχουν σχηματίσει ειδικές και γενικές προβλέψεις για αυτά τα δάνεια ύψους 7δισ ευρώ.
Στην πλειοψηφία τους τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί είναι στεγαστικά και επιχειρηματικά. Οι ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί περιλαμβάνουν κυρίως : επιμήκυνση διάρκειας, μειώσεις επιτοκίων, διαγραφή μέρους των οφειλών (σε επιχειρηματικά δάνεια), χορήγηση περιόδου χάριτος ως προς το κεφάλαιο ή και τους τόκους.
Ειδικότερα οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια 13 δισ ευρώ. Όπως μάλιστα αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, στόχος τους είναι σε συνεργασία με τον δανειολήπτη να καταλήξουν σε πρόγραμμα ρύθμισης που θα είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο σε βάθος χρόνου, και παράλληλα υπογραμμίζουν πως «υπό το πρίσμα αυτό, η επέκταση της προστασίας από πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, με αυξημένα μάλιστα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο κακό θα προκαλέσει διατηρώντας την αυξητική τάση των νέων καθυστερήσεων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες, την οικονομία και τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) και όπως προβλέπεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2015/227 της Κομισιόν, για πρώτη φορά, στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 απεικονίζονται όλες οι ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες έχουν διενεργηθεί τους προηγούμενους 36 μήνες και παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για το πόσα από τα ρυθμισμένα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, πόσα έχουν απομειωθεί και πόσα κινδυνεύουν να γίνουν καθυστερήσεις (εξυπηρετούνται με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ή των 180 ημερών για τα στεγαστικά).