Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα επιδόματα για την ανθρωπιστική κρίση και ποιοι τα δικαιούνται

17 Απριλίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα επιδόματα για την ανθρωπιστική κρίση και ποιοι τα δικαιούνται

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη σημερινή παρουσίαση των πρώτων άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πιέσεις των δανειστών για μείωση συντάξεων και ομαδικές απολύσεις, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη, καθώς για πρώτη φορά είναι πραγματική.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «οι απόψεις που εκφράζονται στην άλλη πλευρά δεν είναι ενιαίες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τελικά θα επικρατήσουν οι πιο ώριμες σκέψεις και θα επιτευχθεί ένας έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός ο οποίος θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τον λαό και την πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, ανέφερε ότι η επιδιώκουμε να είμαστε συνεπείς με την εντολή που λάβαμε, και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.

Τα μέτρα, συνολικής δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για την παροχή 500 εκατ. ευρώ σε εξοπλιστικό πρόγραμμα και μόνο 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αυτά «αποπροσανατολιστικά και φθηνού συνδικαλιστικού τύπου διλήμματα»

«Θα μπορούσαμε, υποθετικά, να μειώσουμε τις πτήσεις αναχαίτισης στων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο κατά 50%. Αλλά αυτό, δεν αποτελεί λύση» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Προχωρήσαμε στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και επιλέξαμε ταυτόχρονα τη λύση που εξοικονομούσε δαπάνες έναντι άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα ήταν ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου αρχίζει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4320/2015.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, η προθεσμία θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου και οι αιτήσεις θα γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και

– δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα,

– τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και

– την επιδότηση σίτισης.

Τέλος, ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ σε μεγάλους τομείς, όπως ο κλάδος του φαρμάκου, αλλά άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης σε μικρότερους τομείς, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Τα κριτήρια:

Για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

– Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ

– Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ

– Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ

– Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ

– Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ

– Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια, που είναι κατά πρώτο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.

ΠΗΓΗ