Πόσα λεφτά έχουν μείνει στις τράπεζες
Της Έφης Καραγεώργου.
Κλειστές συνεχίζουν να παραμένουν οι κάνουλες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ενώ το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι εκροές καταθέσεων.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά και η ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί στο ναδίρ.
Το πρόσημο είναι αρνητικό, τόσο για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο ο 12μηνος ρυθμός μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε μικρότερη μείωση στο -2,3%, έναντι του -3,1% του Ιανουαρίου 2015 και της πτώσης κατά 5,2% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο 2014. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο 2015 παρατηρήθηκε καθαρή θετική ροή δανείων για δεύτερο κατά σειρά μήνα (+433 εκατ ευρώ, από + 328 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο).
Στο -3% παραμένει καθηλωμένη η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά, ενώ στο -0,3% διαμορφώνεται η χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει σημαντική, αλλά προσωρινής μορφής εκροή καταθέσεων από τον Νοέμβριο του 2014, όπως επισημαίνει σε ανάλυση της η Alpha Bank.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων υποχώρησε στα 140,5 δισ ευρώ, από τα 148 δισ του Ιανουαρίου 2015, τα 160,3 δισ του Δεκεμβρίου 2014 και τα 164,3 δισ ευρώ που ήταν τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών τον περασμένο Νοέμβριο.
Πιο αναλυτικά οι καταθέσεις των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο 2015 σε 20,3 δισ. μειωμένες κατά 5,7 δισ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2014 και οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν της τάξης των 120,1 δισ ευρώ μειωμένες κατά 14,1 δισ. σε σχέση με το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου 2014.
Το τραπεζικό σύστημα έζησε και πάλι τις «μέρες του 2012» όταν την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου είχαν «πετάξει» από τα τραπεζικά γκισέ σχεδόν 18,5δισ ευρώ. Τα χρήματα άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας.
Σημειώνουμε ότι οι καταθέσεις που τον Ιούνιο του 2012 είχαν μειωθεί στα 150,6δισ ευρώ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2014 είχαν αυξηθεί κατά 13,7 δισ ευρώ.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα. Δηλαδή μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, και αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν θα επιστραφεί και πάλι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Και μάλιστα εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επιστρέψει πάνω από 5δισ ευρώ και άλλα 10δισ ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Και υπογραμμίζουν, μόνο έτσι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να στηρίξουν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.