Μετά τα ραβασάκια της εφορίας, έρχονται και τα “συστημένα” από τις τράπεζες
Με συστημένες επιστολές, ενημερωτικά σημειώματα και e-mail, οι τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ενημερώσει όχι μόνο τους «κόκκινους» δανειολήπτες, αλλά και τους εγγυητές δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως και τους δανειολήπτες που πληρώνουν το δάνειο τους με καθυστέρηση λίγων ημερών, για το ύψος των οφειλών τους και θα προτείνουν τρόπους ρύθμισης.
Της Έφης Καραγεώργου
Ο λόγος είναι προφανής. Οι ρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει και οι δανειολήπτες δεν δείχνουν διάθεση να συμφωνήσουν τρόπους διευθέτησης των οφειλών τους, περιμένοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Το «πάγωμα» όμως των ρυθμίσεων έχει ως επακόλουθο την άνοδο των καθυστερήσεων.
Έτσι με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία υπογράφει ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31 Μαρτίου, μπαίνει σε εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, και οι τράπεζες θα στείλουν γραπτές ειδοποιήσεις σε εκατομμύρια δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να εξοφλήσουν την οφειλή τους τουλάχιστον σαράντα πέντε ημέρες πριν τις 30 Ιουνίου, δηλαδή έχουν «χάσει» κατ’ ελάχιστο μία δόση.
Ποιοι θα πάρουν τα ραβασάκια:
Όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση 45 ημερών.
- Το ίδιο «ραβασάκι» θα λάβουν και όσοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το αν θα διατηρηθεί η εγγύηση, μετά τη ρύθμιση του δανείου, εναπόκειται στην απόφαση του ελληνικού δημοσίου, αφού είναι ο εγγυητής. Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση των επιδοτούμενων στεγαστικών του πρώην ΟΕΚ η επιδότηση διατηρήθηκε.
Επίσης είναι στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών αν θα στείλουν ενημερωτικό «ραβασάκι» στους δανειολήπτες που παρουσιάζουν ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης. Δηλαδή σε εκείνους που πληρώνουν με τα δάνεια, ωστόσο η πληρωμή γίνεται με καθυστέρηση από 1 -30 μέρες,.
Οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κάνοντας χρήση του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) εξαιρούνται από τα προβλεπόμενα στον Κώδικα, ωστόσο οι τράπεζες μπορούν να τους ενημερώσουν και να τους προτείνουν λύσεις ρύθμισης.
Σημειώνουμε ακόμα ότι στην έννοια του δανείου περιλαμβάνονται και οι οφειλές από «κατάπτωση εγγυητικών επιστολών» για τις οποίες επίσης θα μπορούσε να διερευνηθεί λύση ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης ανάλογα με την περίπτωση.
Από τα ραβασάκια δεν εξαιρούνται και οι εγγυητές.
Συγκεκριμένα όπως ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας: Η ειδοποίηση και ενημέρωση των εγγυητών γίνεται ταυτόχρονα με εκείνη του οφειλέτη, ώστε να μπορεί να συζητηθεί από κοινού η δυνατότητα συμφωνίας εναλλακτικού τρόπου ρύθμισης. Εάν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της τράπεζας ή δεν συμφωνήσει με την προτεινόμενη ρύθμιση, τότε η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με τον εγγυητή.
Στην περίπτωση δε που ο εγγυητής είναι φυσικό πρόσωπο και η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μπορεί αν έχει ως συνέπεια να χάσει τη μοναδική του κατοικία, η τράπεζα του απευθύνει πρόσθετες ειδοποιήσεις σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα, ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές.