Beta ΑΧΕ: Ζημιές 3,05 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες στο 2014
Με τον τζίρο να καταγράφει αύξηση 2%, με τα λειτουργικά αποτελέσματα να εμφανίζονται βελτιωμένα κατά 21% και με τις ζημιές να φτάνουν στα 3,045 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε πτώση 219,6% των κερδών) έκλεισε το 2014 για τις εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με βάση τους ισολογισμούς 213 επιχειρήσεων τους οποίους επεξεργάστηκε η BETA Χρηματιστηριακή.
Από το σύνολο των εταιρειών 85 κατέγραψαν κέρδη, ενώ 128 εμφάνισαν ζημιές. Από το σύνολο των κερδοφόρων εταιρειών 42 σημείωσαν ενίσχυση της κερδοφορίας τους, 22 κατέγραψαν μείωση, ενώ 21 επέστρεψαν σε κέρδη. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες 43 εμφάνισαν αύξηση των ζημιών, 73 κατέγραψαν μείωση και 12 γύρισαν σε ζημιές από κέρδη.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ, Μάνος Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα κάνει λόγο για turn around στις εμποροβιομηχανίες, συμπληρώνοντας πως πληθώρα και ποικιλία εκτάκτων διαστρεβλώνουν την τελική εικόνα. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως υπάρχει ακόμη χρόνος για βελτίωση παρά το αδύναμο ξεκίνημα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη: Από την έναρξη της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα εμφάνιζε κάποια επιβράδυνση σε σχέση με αυτό το οποίο ανέμενε η αγορά στο τέλος του γ’ τριμήνου. Δεδομένης της υψηλής συνεισφοράς του Δεκεμβρίου στις εμπορικές επιχειρήσεις (περίπου το 25% με 30% του ετήσιου τζίρου πραγματοποιείται την περίοδο των Χριστουγέννων) η επίδραση έγινε εντονότερη στις εμπορικές εταιρίες ενώ σε κάποιο βαθμό οι επιχειρήσεις πρόλαβαν την τάση υποχώρησης του ευρώ και την μείωση των ενεργειακών τιμών είτε αυξάνοντας την εξαγωγική τους δραστηριότητα είτε μειώνοντας το κόστος πωληθέντων.
Όπως και να έχει η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις κινήθηκαν με στόχο να ικανοποιήσουν –ή να καθησυχάσουν- περισσότερο τους πιστωτές τους και λιγότερο να ανταμείψουν τους μετόχους τους. Σε δεύτερο χρόνο οι επιχειρήσεις κινήθηκαν πιο αμυντικά σε ότι αφορά την φορολογητέα ύλη ενόψει ίσως κάποιων έκτακτων αλλαγών στην νομοθεσία, δυσκολιών στην εξεύρεση ρευστότητας αλλά και εκτιμήσεων για αλλαγή των ρυθμών ανάπτυξης. Έτσι παρατηρείται το εξής οξύμωρο στο τέλος της χρονιάς τα λειτουργικά κέρδη να εμφανίζουν αύξηση 21% (ή 27% χωρίς τα αρνητικά αποθέματα των διυλιστηρίων) και τα κέρδη να κλείνουν σε «λίγα εκατομμύρια» αν αναλογισθεί κανείς ότι 71,2 δις ευρώ έφεραν κάτι λιγότερο από 56 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συμβάλει στην σταθεροποίηση κάποιων ικανοποιητικών περιθωρίων τα λειτουργικά αποτελέσματα έχουν ενισχυθεί και από άλλους δύο λόγους: α) Οι συσσωρευμένες ζημιές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κόπωση γεγονός που δείχνει ότι τα περιθώρια νέων απομειώσεων σε συμμετοχές και πάγια έχουν μειωθεί σημαντικά και β) όπου οι τράπεζες έχουν μετοχοποιήσει δάνεια και έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς με νέα κεφάλαια κίνησης υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης. Τέτοια δείγματα γραφής συναντώνται κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως στον κλάδο ακινήτων και τις κατασκευές.
Ο τζίρος στο σύνολο της χρήσης παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% ενώ το προσαρμοσμένο για ίδιο αριθμό εταιριών δ’ τρίμηνο κλείνει με καλύτερη επίδοση στο +4,24%. Δεδομένου ότι στο γ’ τρίμηνο ο ρυθμός ήταν στο 2,8% και στο β’ τρίμηνο υπήρχε ουσιαστικά στασιμότητα (-0,5%) η μεταβολή του ρυθμού αύξησης του κύκλου υποδηλώνει ότι η τάση είχε αποκτήσει μια πολύ ικανοποιητική δυναμική. Το τρίμηνο έκλεισε με συγκρίσιμο τζίρο 17,4 δις ευρώ έναντι 16,7 δις ευρώ πέρυσι ενώ σε επίπεδο έτους σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 71,3 δις ευρώ. Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου οποίος έχει και την μεγαλύτερη αύξηση (+31%) στο σύνολο είναι 832 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών στο δ’ τρίμηνο οι εισηγμένες έφεραν 600 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Το λειτουργικό περιθώριο υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (Q4 2014: 6,6% έναντι 3,1% στο Q4 2013) το οποίο αποτελεί δείγμα υγείας και δημιουργεί ένα απόθεμα άμυνας σε πιθανές αυξήσεις είτε στοιχείων του μικτού κόστους είτε στα χρηματοοικονομικά έξοδα προστατεύοντας την τελική γραμμή. Οι εισηγμένες πλησίασαν περισσότερο το σημείο αναφοράς του 10% που είναι το επιθυμητό μέσο σταθμικό λειτουργικό περιθώριο ανεβάζοντας κατά 143 μονάδες βάσης την ετήσια επίδοση τους στο 9,03%.
Η τελική γραμμή έκλεισε με ζημιές 3,05 δις ευρώ που προέρχονται κυρίως από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα υψηλά έκτακτα του τραπεζικού κλάδου. Ο αμιγώς εμποροβιομηχανικός κλάδος εμφάνισε οριακά κέρδη 56 εκατ. ευρώ (315 εκατ. ευρώ ζημιές στο δ’ τρίμηνο) αλλά και εδώ η επίδραση των εκτάκτων είναι καταλυτική. Η αφαίρεση των διυλιστηρίων και των κατασκευών που έχουν τα υψηλότερα έκτακτα του εμποροβιομηχανικού κλάδου φέρνει την τελική γραμμή στα 515 εκατ. ευρώ το οποίο σε σχέση με την περυσινή χρονιά αποτελεί την πρώτη χρήση επιστροφής της κερδοφορίας στις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες μετά το 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των απομειώσεων σαν πρακτική συνδέεται και με την αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου καθώς η άσκηση πραγματοποιείται λογιστικά και λαμβάνει υπόψη της χρηματοοικονομικούς παράγοντες που συνδέονται με το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών παρέμεινε στάσιμη στο δ’ τρίμηνο με το 40% να εμφανίζει κέρδη. Παρόλα αυτά η εσωτερική κατανομή των ζημιογόνων εταιριών δείχνει ότι από τις 128 εταιρίες που εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο στην τελική γραμμή οι 73 εμφάνισαν μικρότερες ζημιές (34%). Επίσης ο ρυθμός των εταιριών που γύρισαν σε κερδοφορία είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτές που επέστρεψαν σε ζημιές. Η κατανομή των αποτελεσμάτων μπορεί να μην έχει το προφανές στοιχείο της βελτίωσης ωστόσο δείχνει ότι εσωτερικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να βγουν περισσότερες εταιρίες σε κερδοφορία στα επόμενα τρίμηνα.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα παρά την έμφαση στα λειτουργικά αποτελέσματα η χρήση δεν αφήνει τελείως παραπονεμένους τους μετόχους των εταιριών. Μέχρι στιγμής τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων που έχουν ανακοινωθεί αντιστοιχούν σε απόλυτα μεγέθη σε 620 εκατ. ευρώ, ήδη 21% υψηλότερα από 510 εκατ. ευρώ του 2013. Από αυτά τα 276 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΟΠΑΠ και την CocaColaοι οποίοι έχουν σταθερή παρουσία στην διανομή του καθαρού αποτελέσματος. Στις διανομές μερισμάτων του 2014 έχουν επιστρέψει μετά από μακρόχρονη απουσία ο ΟΤΕ και Μυτιληναίος ενώ φέτος καταγράφεται μια από τις υψηλότερες διανομές όλων των εποχών καθώς ο Καρέλιας μοιράζει 9,3 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση του 2014.
Τι επηρέασε το δ’ τρίμηνο
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη και την ΒΕΤΑ ΑΧΕ, πέρα από το προεκλογικό κλίμα που επηρέασε ανασταλτικά τις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου του τέταρτου τριμήνου οι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
Καιρικές συνθήκες: Αν και στις 85 από τις 92 ημέρες του τέταρτου τριμήνου οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά ευνοϊκές για το εμπόριο η τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν αρκετή για να χαλάσει το ρυθμό που έτρεχε ο μήνας. Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τους καταναλωτές εντός με αποτέλεσμα η κίνηση να μειωθεί και το συνολικό έσοδο να παραμείνει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα σε μια από τις πιο αποδοτικές εβδομάδες του μήνα για το λιανεμπόριο.
Ενεργειακό κόστος: Τα κοστολογικά δεδομένα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα για όσες εταιρίες έχουν υψηλή έκθεση στο πετρέλαιο και τα παράγωγα του, το φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα. Η μείωση των τιμών βελτίωσε αφενός τα περιθώρια κέρδους αφετέρου το κεφάλαιο κίνησης ενώ για τις εταιρίες διύλισης ο συνδυασμός των ικανοποιητικών περιθωρίων και της αύξησης της ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα κίνησης διαμορφώνει πολύ θετικές προϋποθέσεις για ένα καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο, στο οποίο η εταιρίες επανήλθαν σε οριακή κερδοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην περίπτωση της ΔΕΗ η ωφέλεια στα λειτουργικά κέρδη στο δ’ τρίμηνο ήταν 17 εκατ. ευρώ για τα υγρά καύσιμα και 10 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο.
Ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου: Καλύτερο ήταν το τρίμηνο για όσους εξάγουν και είδαν τα έσοδα τους έστω και παθητικά να αυξάνουν, χαμηλότερο αποτέλεσμα για όσους εισάγουν και δεν μπόρεσαν να μετακυλήσουν την αύξηση στην κατανάλωση ή δεν είχαν προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης.
Βάση σύγκρισης: «Αναγκαστικά» καλύτερο τρίμηνο για τον ΟΠΑΠ λόγω της έναρξης της δραστηριότητας των λαχείων που ενοποιούνται για πρώτη φορά. Ανάλογη ευνοϊκή βάση σύγκρισης είχε διαμορφωθεί και για την ΕΧΑΕ, την AEGEANτον ΟΤΕ, την ΔΕΗ και CocaColaλόγω νέων ενοποιήσεων ή περυσινών αρνητικών εκτάκτων.
Κατασκευές: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη αυξητική μεταβολή. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σε πίεση και ως εκ τούτου τα μεγέθη των εγχώριων κατασκευαστικών εταιριών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ιδιωτικά έργα έμειναν σε χαμηλή πτήση.
Έκτακτα Αποτελέσματα Περιόδου (Q4 2014)
Σε όλη την διάρκεια του 2014 τα έκτακτα αποτελέσματα είχαν την τιμητική τους. Χωρίς καμιά εξαίρεση όλες οι συστημικές τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις, πήραν μεγάλες απομειώσεις σε χρεόγραφα και συμμετοχές ενώ όπου ήταν δυνατό προσέθεσαν υπόλοιπα από τον αναβαλλόμενο φόρο. Ήταν μια καλή ευκαιρία «επιχείρησης αρετής» στους ισολογισμούς δεδομένης της χρηματιστηριακής υποχώρησης των τιμών προσαρμόζοντας τους αριθμούς στα αποτελέσματα του πρόσφατου τεστ αντοχής της ΕΚΤ, εμφανίζοντας έτσι πιο ρεαλιστικά μεγέθη ειδικά στο σκέλος των κεφαλαίων. Από τις τέσσερις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν καλύψει 100% τα αποτελέσματα του τεστ αναμένοντας πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα ή κεφαλαιακές ενέργειες που θα τους δώσουν χώρο για να αυξήσουν τις προβλέψεις τους. Οι σημαντικότερες μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές εγγραφές του δ’ τριμήνου ήταν οι εξής:
Eurobank: Στο τέταρτο τρίμηνο καταγράφονται απομειώσεις και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 218 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε: Απομείωση υπεραξίας (96 εκατ. ευρώ), κόστος αναδιάρθρωσης (29 εκατ. ευρώ), διακοπτόμενες δραστηριότητες (6 εκατ. ευρώ) και άλλες απομειώσεις χρεογράφων και επενδύσεων (87 εκατ. ευρώ).
Alpha Bank: Το επιπλέον μη επαναλαμβανόμενο κόστος λειτουργικής αναδιάρθρωσης στην Alpha bank διαμορφώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ απομειώσεις παγίων, 30 εκατ. ευρώ υπόλοιπο από την εθελούσια έξοδο και κάποιες διαφορές που αφορούν την οργανική ολοκλήρωση του ομίλου. Ο αναβαλλόμενος φόρος που προστέθηκε στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 340 εκατ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς: Η απομείωση στοιχείων ενεργητικού στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 179 εκατ. ευρώ ενώ από αναδιαρθρώσεις, εθελούσια έξοδο (88 εκατ. ευρώ) και έξοδα ενοποίησης η συνολική επιβάρυνση στο τρίμηνο ήταν 139 εκατ. ευρώ. Στο δ’ τρίμηνο αναγνωρίστηκε αναβαλλόμενος φόρος περίπου 200 εκατ. ευρώ που προήλθε ως αποτέλεσμα της απορρόφησης της Γενικής Τράπεζας το Νοέμβριο του 2014.
Εθνική Τράπεζα: Από απομειώσεις συμμετοχών και επαναπροσδιορισμό αξίας παγίων προέκυψε αρνητική διαφορά 1,1 δις ευρώ. Η τράπεζα ωστόσο προχώρησε σε αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 280 εκατ. ευρώ.
Τράπεζα Κύπρου: Από την απομείωση της συμμετοχής στην Ρωσία και άλλες απομειώσεις καταγράφεται έκτακτη ζημιά ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Φουρλής: Από την διακοπή δραστηριοτήτων στην χονδρική η εταιρία κατέγραψε ζημιές 4,24 εκατ. ευρώ.
OTE: Τα έξοδα εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης επιβάρυναν το τρίμηνο με 20 εκατ. ευρώ.
Ελληνικά Πετρέλαια: Από την απομείωση των αποθεμάτων λόγω της μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου ο όμιλος καταγράφει ζημιές 375 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο (475 εκατ. ευρώ στο έτος).
Motoroil: Τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από υψηλές ζημιές αποτίμησης των αποθεμάτων ύψους 195 εκατ. ευρώ (251 εκατ. ευρώ στην χρήση).
Πλαίσιο: Από λήξη συνεργασίας καταγράφεται θετική διαφορά που ενίσχυσε τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου κατά 1,8 εκατ. ευρώ.
Επιχειρήσεις Αττικής: Από πώληση πλοίου καταγράφεται έκτακτο έσοδο 4 εκατ. ευρώ.
Τιτάν: Οι συναλλαγματικές διαφορές ενίσχυσαν τον ισολογισμό στο τέταρτο τρίμηνο κατά 30 εκατ. ευρώ.
ΟΠΑΠ: Από αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης θυγατρικής (Neurosoft) καταγράφεται έκτακτο κέρδος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.
Ελλάκτωρ: Ο τομέας λατομείων εμφανίζει απομειώσεις 54,2 εκατ. ευρώ οι οποίες μείωσαν ισόποσα τα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου.
Pasal: Τα αποτελέσματα της χρήσης 2014 περιλαμβάνουν ζημιά ύψους 625 χιλ. ευρώ από την πώληση επενδυτικών ακινήτων αξίας 10,6 εκατ. ευρώ.
Χαλκόρ: Στο τέλος του έτους, στο πλαίσιο της ορθότερης απεικόνισης των πραγματικώναξιών των περιουσιακών στοιχείων, η εταιρία άλλαξε την πολιτική της λογιστικής αποτίμησης των γηπέδων-οικοπέδων, κτιρίων και μηχανημάτων. Αυτή η αλλαγή συνεισέφερε θετικά το ποσό των 113,6 εκ. ευρώ (μετά από φόρους) στην καθαρή θέση, αλλά είχε αρνητική επίδραση κατά το ποσό των 23,4 εκ. ευρώ στην κατάσταση συνολικών εσόδων του Ομίλου (14,8 εκ. ευρώ μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας).
Ελληνικά Καλώδια: Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια επίσης πραγματοποίησε επανεκτίμηση της αξίας των παγίων του, με αποτέλεσμα αρνητική επίδραση της τάξης των 8,3 εκ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία και θετική επίδραση 28,7 εκ. ευρώ (μετά από φόρους) στην καθαρή θέση.
HOL: Η επίδραση της πώλησης της hellas on line στο ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα ανέρχεται σε € 55,4 εκατ.
Viohalco: Τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία κατά τη χρήση 2014 περιελάμβαναν ζημιές απομείωσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων 2,4 εκατ. ευρώ, κόστη αδράνειας 0,6 εκ. ευρώ, ζημιές απομείωσης επενδύσεων σε ακίνητα 0,3 εκατ. ευρώ και αναστροφή ζημιών απομείωσης επενδύσεων σε ακίνητα 5,3 εκατ. ευρώ.
ΑΒΑΞ:Τα αποτελέσματα Ομίλου το 2014 επιβαρύνθηκαν με τις παρακάτω έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις συνολικού ύψους €55,7 εκ (2013: €16,7 εκ). α) διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων ύψους €16,7 εκ, εκ των οποίων ποσό €11,3 εκ αφορά στην θυγατρική ΑΘΗΝΑ κυρίως στο εξωτερικό, β)απομείωση της συνολικής αξίας των συμμετοχών του Ομίλου ύψους €39,0 εκ, με απομείωση κατά €36,0 εκ της υπεραξίας της θυγατρικής ΑΘΗΝΑ και κατά €3,0 εκ στις λοιπές συμμετοχές εσωτερικού.
Lavipharm:Τα ενοποιημένα αποτελέσματα, επιβαρύνονται από λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές άυλων παγίων ύψους 10,0 εκατ. ευρώ.
Aegean: Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της χρήσης περιλαμβάνουν τη θετική επίδραση ποσού 11,7 εκατ. ευρώ στην πρόβλεψη φόρου που θεωρείται μη επαναλαμβανόμενη.
Centric: Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας εμφανίζουν ζημία € 2,3 εκατ. περίπου. Aφορά ζημία από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας σε κινητές αξίες στις 31.12.2014 και κυρίως στην απομείωση αξίας μειοψηφικής συμμετοχής σε εταιρεία που εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του ομίλου το 2010.
Τράπεζες
Η ΒΕΤΑ ΑΧΕ σημειώνει πως το δ’ τρίμηνο δεν δημιούργησε ισχυρές θετικές εντυπώσεις καθώς ακόμα οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει απόλυτα τις κινήσεις αναδιάρθρωσης. Επιπλέον οι απομειώσεις που καταγράφηκαν ναι μεν είχαν το άλλοθι το χαμηλών αποτιμήσεων από την άλλη πλευρά δεν παύουν να δημιουργούν προβληματισμό ως προς την ανθεκτικότητα των αριθμών σε δύσκολες συγκυρίες. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι φθηνές σε σχέση με τα κεφάλαια τους αν όμως αλλάξει η νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ευρώπη τότε ενδεχομένως όσες από τις τράπεζες έχουν κάνει εντατική χρήση του μέτρου πιθανό να κληθούν να καλύψουν το κενό με ποιοτικότερα κεφάλαια. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα είναι επίσημα στο τραπέζι προς το Φθινόπωρο και αυτό ίσως αποτελεί και τον σοβαρότερο σκεπτικισμό από όσα προέκυψαν σε αυτή την περίοδο δημοσίευση. Κατά τα άλλα το τέταρτο τρίμηνο είχε τα εξής χαρακτηριστικά:
Οι εκροές καταθέσεων εντάθηκαν στην προεκλογική περίοδο: Στο τέλος Φεβρουαρίου οι εκροές διαμορφώθηκαν σε 26 δις ευρώ και καθώς η ΕΚΤ δεν κάνει πλέον αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα η αύξηση του ELA ήταν μονόδρομος. Ο δύσκολος μήνας φαίνεται ότι ήταν ο Ιανουάριος (31,4 δις ευρώ) και όπως είναι ήδη γνωστό η συνολική χρηματοδότηση του ELA έχει φθάσει πλέον τα 70 δις ευρώ. Τα καλά νέα είναι ότι τα ¾ των καταθέσεων δεν έφυγαν στο εξωτερικό και αυτό φαίνεται και από την αύξηση των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία η οποία πλέον προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ.
Οι χορηγήσεις δανείων παρέμεινα σταθερές. Στο ξεκίνημα του 2015 η αύξηση στα υπόλοιπα τον Ιανουάριο αποδίδεται στην ανατίμηση του ελβετικού Φράγκου. Συνολικά οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε 210,4 δις ευρώ ελαφρώς μειωμένα κατά 0,3% από το τρίτο τρίμηνο και μειωμένα κατά 4,8% στο έτος. Ο συνολικός «λόφος» δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 103,3% με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει τον μικρότερο βαθμό μόχλευσης στο 95%.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών δεν παρουσίασαν εκ νέου δυναμική ωστόσο τον Ιανουάριο παρατηρείται αύξηση η οποία μερικώς έχει αντιστραφεί τον Φεβρουάριο. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο δανείων ποσοστό προβλέψεων που κινείται από το 31,9% εώς 38% με τις καλύψεις να παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες από 53,6% έως 62%.
Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης έχουν αρχίσει να αποδίδουν: Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, το κλείσιμο καταστημάτων και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων έχουν βελτιώσει το κόστος λειτουργίας. Τα προ προβλέψεων κέρδη στην χρήση είναι αυξημένα κατά 20% ωστόσο στο δ’ τρίμηνο η αρνητική συγκυρία σε ομόλογα και μετοχές κόστισε στο εμπορικό κομμάτι των χαρτοφυλακίων.
Πρωταγωνιστές
Χωρίς ιδιαίτερες θετικές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σημειώνει η Χρηματιστηριακή. Ωστόσο, συμπληρώνει πως μικρές εκπλήξεις σε επίπεδο τελικής γραμμής εμφάνισαν οι ΟΠΑΠ, Aegean Air (αμφότερες με την συμβολή εκτάκτων), και Σαράντης.
Δυνατούς ισολογισμούς, μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ή αύξηση του ταμείου και καλή επίδοση στην τελική γραμμή είχαν οι Μυτιληναίος, Jumbo Τέρνα ενεργειακή, ΟΤΕ και FFGroup. Πολύ καλή εικόνα είχαν ακόμα οι Grivalia Properties, ΟΛΘ, Autohellas, Πλαίσιο, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.
Από τις μικρομεσαίες εταιρίες εξαιρετική χρονιά με δυνατό φινάλε είχαν οι Πλαστικά Θράκης, MLS Πληροφορική, Byte, Πλαστικά Κρήτης, As Company, Καραμολέγκος, Πετρόπουλος, Καράτζης, Kleeman, Flexopack, Κυλ. Λούλη, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren Combinat, Ελτρακ, Κανάκης, Intracom Κατασκευές, Έλτον Χημικά, Quest, Περσέας και Paperpack.
Στις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης ή μείωσης ζημιών που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την λογική έχουν κινηθεί τα αποτελέσματα του Τιτάνα, της ΔΕΗ, της Μοτοροιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στον αντίποδα αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Άνεμος, Frigoglass, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, MIG και Υγεία.
Η συνέχεια…
Το τέταρτο τρίμηνο όπως και το σύνολο του 2014 δεν βοήθησε στο να φθηνύνει εσωτερικά το ΧΑ. Χωρίς αύξηση της κερδοφορίας οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν καταλύτες υπεραξιών παρά την υψηλή αξία που υπάρχει σαν κόστος αντικατάστασης σε πολλές εταιρίες. Βέβαια η αγορά δεν βρίσκεται και σε κάποιο απαιτητικό επίπεδο διαπραγμάτευσης επομένως η χαμηλή συνεισφορά από το μέτωπο της κερδοφορίας είναι μάλλον προεξοφλημένη στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτά σε γενικό επίπεδο.
Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης η εστίαση σε εταιρίες με αυξημένα κέρδη δίνει κάποια κίνητρα ενδιαφέροντος. Στην παρούσα φάση η αγορά δεν κινείται με την λογική των επιμέρους επιλογών αλλά προσεγγίζεται από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτό συνιστά ένα κίνδυνο αλλά και μια ευκαιρία. Αν αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας οι γνωστοί άγνωστοι των καλών και συστηματικών εταιρικών αποτελεσμάτων θα τύχουν άμεσης αγοράς, θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο λόγω προοπτικών όσο και λόγω σχετικών αποτιμήσεων.
Ακόμα και αν το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσει υστέρηση έναντι του περυσινού λόγω της κάμψης της ζήτησης ή της αύξησης των επισφαλειών υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά για να «σωθεί» η χρονιά. Οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις που καταγράφονται στο ξεκίνημα του 2015, το χαμηλό ενεργειακό κόστος, η ευνοϊκή εξαγωγική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα παίξουν δυνατά το ρόλο τους σε μια ενδεχόμενη αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και της μείωσης του βαθμού αβεβαιότητας που συνεπάγεται παρατεταμένη διάρκεια διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας. Επιπλέον οι εισηγμένες εταιρίες έχουν προετοιμαστεί ανάλογα για το ενδεχόμενο το δύσκολου ξεκινήματος τόσο ταμειακά όσο και λειτουργικά έχοντας ολοκληρώσει ή συνεχίζοντας μεγάλες οργανικές αναδιαρθρώσεις από το 2008.
Επομένως θα ήταν πρόωρο να θεωρηθεί ότι οι πρώτες 90 ημέρες της χρονιάς αποτελούν δείγμα γραφής για την συνέχεια, ειδικά όταν τα δύο βασικά τρίμηνα (τρίτο και τέταρτο) που προσδιορίζουν την βασική τάση της οικονομίας βρίσκονται ακόμα μπροστά. Μια άλλη βασική διαφορά του 2015 από το 2014 είναι ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί και ελεγχθεί εποπτικά πολύ πρόσφατα αυξάνοντας το βαθμό αντοχής τους ακόμα και αν η οικονομία επιστρέψει βραχυπρόθεσμα σε ύφεση. Τα όρια αντοχής τους δεν είναι απεριόριστα, έχουν ωστόσο τις θετικές επιδράσεις των αναδιαρθρώσεων μπροστά τους αντισταθμίζοντας μερικώς το ρυθμό δημιουργίας νέων προβλέψεων.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων η Χρηματιστηριακή σημειώνει πως εξακολουθεί να κινείται στην λογική των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται μεσοπρόθεσμα στην Ελληνική αγορά. Στην βασική πεντάδα επιλογών μας διατηρεί τον όμιλο Μυτιληναίου λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών που διαμορφώνονται διεθνώς στις τιμές του Αλουμινίου. Παράλληλα αναφέρει πως θα έδινε πλέον μεγαλύτερο προβάδισμα στα Ελληνικά Πετρέλαια λόγω της εξαιρετικής εικόνας των περιθωρίων διύλισης στο α΄ τρίμηνο και υψηλής λειτουργικής μόχλευσης. Την ομάδα κλείνουν οι συντηρητικές αλλά δοκιμασμένες σε δύσκολους καιρούς μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ και FF Group.
Σε ότι αφορά άλλες εταιρίες διατηρεί την θετική άποψη για Motor oil, Σαράντη, Πλαίσιο, Aegean, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ενώ σε μικρότερες εταιρίες εστιάζει σε Kleeman, Πετρόπουλο, και Ευρωπαϊκή Πίστη.