Το προφίλ των τραπεζών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί για 6 λόγους – Θα χρειαστούν κεφάλαια το αργότερο αρχές 2016

26 Μάρτιος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Το κακό σενάριο είναι να χρειαστούν 6-8 δισεκ. νέα κεφάλαια οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2016.

Για 6 λόγους το προφίλ των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί.
1)Έχει επιδεινωθεί δραματικά το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Το 2015 έπρεπε η εξάρτηση από το ευρωσύστημα να έχει μειωθεί στα 35 δισεκ. ή κάτω από 10% του συνολικού ενεργητικού και λόγω της κρίσης έχει εκτοξευθεί στα 104,2 δισεκ. ή 30% του ενεργητικού.
Οι τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ακόμη και από την διατραπεζική, έληξαν 10 δισεκ. σε repos και καμία ξένη τράπεζα δεν δανείζει στην διατραπεζική τις ελληνικές τράπεζες.
2)Το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει αυξηθεί ήδη το ELA έχει φθάσει τα 69,4 δισεκ. που σημαίνει ότι σε ένα δίμηνο οι τράπεζες έχουν πληρώσει 170 εκατ  σε τόκους για το ELA και στο πρώτο τρίμηνο το κόστος θα φθάσει τα 250-260 εκατ ευρώ.
3)Τα NPLs έχουν εκτιναχθεί στα 90 δισεκ., τα πραγματικά NPLs και όχι αυτά που…δεν εμφανίζονται λόγω αναδιαρθρώσεων.
Τα NPLs 90 δισεκ. σημαίνει 42% επί του συνόλου των δανείων.
Το πρόβλημα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καταλυτικό καθώς η αύξηση τους που είναι πολύ μεγάλη ειδικά στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμη δομικό πρόβλημα στο σύστημα.
Τα NPLs των τραπεζών επιδεινώθηκαν το 2014 και όπως ανακοίνωσαν  οι τράπεζες, συν τοις άλλοις και γιατί στο δ΄ τρίμηνο του 2014 ενέγραψαν την ζημία από τα AQR των stress tests.
Υπενθυμίζεται ότι η ζημία από τα AQR ήταν 7,34 δισεκ. και κατανέμονται ως εξής Εθνική -2,247 δισεκ. Πειραιώς -2,7 δισεκ. Eurobank -1,27 δισεκ. και Alpha bank -1,11 δισεκ.
Τα προβληματικά δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιδεινώθηκαν εκ νέου και μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες η επιδείνωση ήταν σημαντικά αυξημένη.
4)Τα έσοδα των τραπεζών έχουν δραστικά περιοριστεί όπως θα εξακριβωθεί από την DGCom που μπορεί να μην έρθει στην Ελλάδα 26 και 27 Μαρτίου για να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2014 αλλά θα έρθει 2-4 μήνες αργότερα και πάλι το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας.
Προφανώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν.
Τα restructuring plans τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν παρ΄ ότι εγκρίθηκαν μόλις το 2014 αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, όλες οι παράμετροι των ισολογισμών των τραπεζών εμφανίζουν μικρές έως πολύ μεγάλες αποκλίσεις.
Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εστιάζονται κυρίως
Α)Στα NPLs όπου αναμενόταν κορύφωση στα μέσα του 2015 με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επί τα χείρω.
Η κορύφωση των NPLs μεταφέρεται για το 2016 ενώ για το 2015 οι τράπεζες θα σημειώσουν νέα μεγάλη αύξηση προβλέψεων.
Β)Στα προηγούμενα πλάνα αναδιάρθρωσης – που πλέον δεν ισχύουν – αναμενόταν το 2015 ειδικά από το β΄ 6μηνο οι τράπεζες να περάσουν σε κερδοφορία.
Ο στόχος αυτός έχει ήδη καταπέσει καθώς με βάση την τωρινή εικόνα και το 2015 οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Γ)Τα προ προβλέψεων έσοδα που συνδέονται με τις δύο προαναφερόμενες παραμέτρους εμφανίζουν ήδη ουσιαστική επιδείνωση.
5) Το χρονοδιάγραμμα πώλησης θυγατρικών στα Βαλκάνια και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων παρ΄ ότι υπάρχουν περιθώρια έως το 2016 με Σεπτέμβριο του 2017 δεν αποκλείεται να ζητηθεί να επισπευστούν ορισμένες πωλήσεις θυγατρικών.
Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πίεση ώστε να πωληθεί άμεσα το 26,9% της Finansbank.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση του 26,9% το 20% μέσω ΑΜΚ και του 6,9% μέσω διάθεσης μετοχών placement το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου του 2015.
6) Με βάση το αρχικό σχέδιο η ΕΚΤ και ο SSM θα διαμόρφωναν ένα κοινό μοντέλο καταγραφής της αναβαλλόμενης φορολογίας με στόχο να συγκεραστεί το μοντέλο που υιοθέτησαν οι τράπεζες της Βορείου Ευρώπης με το αντίστοιχο μοντέλο της Νοτίου Ευρώπης.
Οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης και ειδικά οι ελληνικές χρησιμοποίησαν με ακραίο τρόπο την αναβαλλόμενη  φορολογία και δεν είναι τυχαίο ότι το όφελος έφθασε στα 13,5 δισεκ. ευρώ περίπου όταν τα υπάρχοντα κεφάλαια διαμορφώνονται στα 23,6 δισεκ. ευρώ.
Το 57% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι DTA αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς είναι ακραίο.
Ο κίνδυνος ήταν στο πλαίσιο του συγκερασμού μοντέλων αναβαλλόμενης φορολογίας….οι ελληνικές τράπεζες να χάσουν έως το 50% του οφέλους που έχουν αποκομίσει δηλαδή να υποστούν ζημία 6,5 με 7 δισεκ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση με μαθηματική ακρίβεια οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2016 θα οδηγούνταν υποχρεωτικά σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως με βάση νεότερες πληροφορίες αν τελικώς ο μηχανισμός συγκερασμού του DTA  επιδράσει αρνητικά μόνο 20-35% δηλαδή έως 4,7 δισεκ. αρνητική κεφαλαιακή επίδραση στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και ταυτόχρονα η ΕΚΤ επιτρέψει τον επιμερισμό της κεφαλαιακής ζημίας – επίπτωσης σε 3 οικονομικές χρήσεις τότε προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα της οικονομικής επιβάρυνσης για τις ελληνικές τράπεζες»
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ απαισιόδοξες για το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούσαν ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 5 δισεκ. ευρώ μπορεί να εξανεμιστεί εν μια νυκτί και οι τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου αν τα NPLs συνεχίσουν να επιδεινώνονται και αν εφαρμοστεί ένα αυστηρό πλαίσιο για τον DTA τον αναβαλλόμενο φόρο αναφέρει τραπεζίτης σχολιάζοντας την τρέχουσα πραγματικότητα στο ελληνικό banking.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 23,6-24 δισεκ. κεφάλαια με βάση την αυστηρή ερμηνεία της Βασιλείας ΙΙΙ έναντι 33,4 δισεκ. που διέθεταν στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2014 δηλαδή υπέστησαν μια κεφαλαιακή ζημία 7,6 δισεκ. σε 6 μήνες αφαιρώντας τις αποπληρωμές προνομιούχων μετοχών.
Με δεδομένο ότι το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό του κλάδου φθάνει περίπου τα 208 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια διαθέτει ακόμη ο κλάδος capital buffer.
Όμως αν η κατάσταση δεν αναστραφεί άμεσα στην επιδεινούμενη εθνική οικονομία, τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χάσουν πρόσθετα κεφάλαια.
Το κακό σενάριο είναι να χρειαστούν 6-8 δισεκ. νέα κεφάλαια οι τράπεζες στο α΄ 6μηνο του 2016.

www.bankingnews.gr