Καληνύχτα Ελλάδα…

17 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
1)Καληνύχτα Ελλάδα…
Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό γεγονός είναι Δευτεριάτικα ο πρωθυπουργός να δίνει συνέντευξη στην οποία καθησυχάζει τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις.
Γενικώς, η ανάγκη καθησυχαστικών δηλώσεων σε κρίσιμες περιόδους από το πρόσωπο που θεωρείται πως διαθέτει τη μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινωνία, αναζωπυρώνει αντί να μειώνει τις ανησυχίες.

Επιπλέον η νέα «σούπερ προσφορά» αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με πρώτη ημερομηνία λήξης την 27η Μαρτίου, μαρτυρά τον βαθμό απόγνωσης στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Πρόκειται για κίνηση απελπισίας που είναι απίθανο να πετύχει το στόχο της. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να θέλουν δεν μπορούν να συμμετάσχουν.

Αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από μια ρύθμιση παλιών οφειλών θα το κάνουν μόνο, όταν οι προσδοκίες για το μέλλον ξεκαθαρίσουν προς το θετικότερο. Όταν δηλαδή, θα είναι σίγουροι πως η χώρα δεν θα καταρρεύσει ή θα εξέλθει από το ευρώ. Αλλιώς η ρύθμιση θα είναι πεταμένα λεφτά.

Ο μέσος φορολογούμενος ή οικονομικά ενεργός πολίτης προκειμένου να αποφασίσει αν τον συμφέρει να συμμετάσχει ή όχι στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, πρέπει να απαντήσει σε μερικά από τα παρακάτω ερωτήματα…

α)
«Αν δεν πληρώσω» θα σκεφτεί «μπορεί να χάσω μια επόμενη ρύθμιση που θα είναι ακόμη ευνοϊκότερη. Μέχρι τώρα τους τελευταίους μήνες κάθε επόμενη ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη από την προηγούμενη»….

β)
Τους επόμενους μήνες υπάρχει η πιθανότητα στάσης πληρωμών προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Αμφότερα θα προκαλέσουν χάος και αλυσιδωτές στάσεις πληρωμών όλων προς όλους. Σε αυτήν την περίπτωση όποιος χρωστάει αλλά κρατά χρήματα στα χέρια του ή κάτω από το στρώμα, θα βγει κερδισμένος γιατί θα έχει περισσότερες δυνατότητες επιλογών από όποιον είναι φορολογικά εντάξει αλλά έχει χέρια άδεια…

γ)
Αν αποτύχει η κυβέρνηση και καταφύγει στην πληρωμή μέρους των συντάξεων με ομόλογα εν είδει διπλού νομίσματος, αυτά δεν θα γίνονται αποδεκτά, καθώς όλοι θα προτιμούν ευρώ και πολλοί που ζουν οριακά οικονομικά θα αναγκαστούν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κοσμήματα…). Και σε αυτήν την περίπτωση όποιος διαθέτει ευρώ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μπορεί να εξασφαλίσει να μην στερηθεί βασικά αγαθά αλλά και να κερδίσει απ’ όσους θα εκποιούν περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν βασικές ανάγκες.

δ)
Οι τράπεζες βρίσκονται σε οριακό σημείο και η ΕΚΤ τις κρατά ανοιχτές παρέχοντας ρευστότητα με το σταγονόμετρο. Αν υπάρξουν μέτρα περιορισμού των αναλήψεων και της κίνησης κεφαλαίων, στην αγορά θα ενταθούν μέχρι «πνιγμού» τα φαινόμενα «ασφυξίας». Η αδυναμία πληρωμής φόρων θα λάβει ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, άρα και οι πιθανότητες μελλοντικής διαγραφής αυτών…

ε)
Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει ολοσχερώς και προσπαθήσει να εφαρμόσει το μνημόνιο (όπως και να το ονομάσει) είναι πολύ πιθανό να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη θα υπάρξει χάος. Αν πάει σε πρόωρες εκλογές είναι πιθανό να φτάσουμε στην ημερομηνία των εκλογών με προβλήματα στην καταβολή μισθών και συντάξεων ή τις τράπεζες. Γράψαμε χθες γι΄αυτά τα αδιέξοδα. Πάλι ο έχων μετρητά διαθέτει το πλεονέκτημα, ενώ ο έχων φορολογική ενημερότητα σ’ αυτή την αγορά ελάχιστα…

ζ)
Η οικονομία, λόγω του προεκλογικού κλίματος αλλά και του μετεκλογικού των αντιφάσεων, των ανερμάτιστων επικοινωνιακών ελιγμών, της χειραγώγησης της εσωτερικής κοινής γνώμης με ατελέσφορες αντιπαραθέσεις στο εξωτερικό και τη δημιουργία εχθρών παντού, ακολουθεί φθίνουσα πορεία (για να μην μιλήσουμε για ελεύθερη πτώση). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ιδιώτες και επιχειρήσεις προτιμούν να χρωστάνε και να έχουν ρευστότητα για έκτακτες συνθήκες παρά να ρυθμίσουν παλιές οφειλές και να κατεβάσουν ρολά στην πρώτη δυσκολία…

θ) Όταν κορυφαίος υπουργός δηλώνει πως το ελληνικό χρέος θα πληρωθεί με «αέρα» είναι φυσικό και ο τελευταίος φορολογούμενος να ελπίζει πως και τα δικά του χρέη στην εφορία δικαιούνται της ίδιας αντιμετώπισης…

Η οικονομία εξαρτάται πρωτίστως από το κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό δεν υπάρχει και η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να μην υπάρξει…

Εδώ και πολύ καιρό η στήλη είχε εκτιμήσει με ακρίβεια τα παρόντα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη και καταφεύγει στην επιθετική ρητορική προκειμένου να καλύψει τα αδιέξοδα. Η εθνολαϊκίστικη ρητορική εξασφαλίζει προς το παρόν τη διατήρηση των υψηλών ποσοστών αποδοχής. Επίσης καθώς είναι πρόσφατες οι εκλογές υπάρχει πάντα περίοδος χάριτος για τις νέες κυβερνήσεις.

Το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης είναι η οικονομία, όταν τα πρώτα σημάδια του αδιεξόδου γίνουν αισθητά στην καθημερινή ζωή η αποδόμηση της αποδοχής του πρωθυπουργού στην κοινή γνώμη θα είναι ταχύτατη και θα αντιστραφεί πλήρως.

Η πορεία εσόδων και δαπανών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων τις επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες…

Ο δείκτης της ανεργίας επίσης…

2) Το «παιγνίδι» πλέον προβλέπει «κούρεμα»

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ανυπόληπτο το Spiegel για το δημοσίευμά του σχετικά με το ενδεχόμενο “κυπριακής λύσης”.

Από την άνοιξη του 2013 έχει αποφασισθεί πως το μοντέλο Ελλάδα, δηλαδή η ανάληψη της σωτηρίας των τραπεζών από τους φορολογούμενους, δεν υφίσταται πλέον. Το παιγνίδι είναι πλέον “bail in”, δηλαδή πληρώνουν οι μέτοχοι, οι δανειστές και οι καταθέτες, πριν μπει δημόσιο χρήμα. Μόνο η γάτα του κ. Υπουργού πιθανότατα δεν γνωρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε οριακό σημείο.

Βλέπε: Το «παιγνίδι» πλέον προβλέπει «κούρεμα»

3) Μην τολμήσετε κ. Τσίπρα…

Στις εξαιρετικά κρίσιμες ημέρες που περνούμε είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που, κόντρα στην πρακτική της δαιμονοποίησης της διαφορετικής άποψης που έχει επιβάλλει η «Κυβερνώσα Αριστερά», έχουν το θάρρος και τη θέληση να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, όπως συμβαίνει με εσάς και τους συναδέλφους σας στο capital.gr. Δεν ήταν καθόλου περίεργο που το site σας και εσείς προσωπικά υπήρξατε από τους πρώτους στόχους των «συντρόφων» ακροβολιστών.

Βλέπε Μην τολμήσετε κ. Τσίπτρα…