Συναγερμός για τα κόκκινα δάνεια – “Έκρηξη” στο 1ο δίμηνο

11 Μάρτιος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros
Υπερδιπλασιάστηκαν τα νέα «κόκκινα» δάνεια το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.
Της Έφης Καραγεώργου.
Τα στοιχεία των τραπεζών –για τα οποία έχει ενημερωθεί και το αρμόδιο υπουργείο-  είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο 2015 το σύστημα θα επιβαρυνθεί με πάνω από 1-1,2δισ ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια.
Οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να   δημιουργούνται περίπου 400εκατομμύρια ευρώ το μήνα νέες κόκκινες  οφειλές και αυτό τη στιγμή που η κατάσταση παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης, καθώς οι νέες επισφάλειες δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ (ανά μήνα) την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2014.
Τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν το νέο τσουνάμι των «κόκκινων» οφειλών. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών ανήλθε στο 37% καθώς «έσκασαν» δάνεια ύψους 78,5δισ ευρώ, από τα  212,139δισ ευρώ του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.
Τα τραπεζικά στελέχη αποδίδουν τη νέα έκρηξη στις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, ενώ τα νοικοκυριά τηρούν στάση αναμονής προσδοκώντας σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των οφειλών τους.
Όμως η άνοδος δημιουργεί προβληματισμό στα τραπεζικά στελέχη, αφού η  συγκράτηση σε πρώτη φάση -και η μείωση- των ποσοστών στις καθυστερούμενες οφειλές είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες. Και για το λόγο αυτό «καλούν» τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστερήσεων να ρυθμίσεων τις οφειλές τους.
Προσφέρουν μάλιστα ευνοϊκά προγράμματα ρυθμίσεων που προβλέπουν μείωση στα επιτόκια, και τη δυνατότητα καταβολής μόνων τόκων -ή τόκων και τμήματος του κεφαλαίου- για διάστημα μέχρι 2χρόνια. Οι ρυθμίσεις  είναι  «αλά καρτ»,  προσαρμοσμένες στις πραγματικές οικονομικές δυσκολίες των «κόκκινων» δανειοληπτών και σε συνάρτηση με την προηγούμενη πιστοληπτική συμπεριφορά τους. Ενώ σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας, οι τράπεζες θα πρέπει αφού λάβουν υπόψη τους το μέγεθος και την ένταση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε δανειολήπτης να του προτείνουν τέτοιες λύσεις, ώστε η διευθέτηση της οφειλής να είναι αποτελεσματική και βιώσιμη σε βάθος χρόνου.