Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ – Οι δύο συνέπειες για τη χώρα
Μπορεί η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ για τον Μάρτιο να φαντάζει Γολγοθάς ωστόσο το ενδεχόμενο που ακούστηκε από υπουργούς να μετατεθεί η αποπληρωμή τους είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Οπως αναφέρει και η Καθημερινή, σύμφωνα με αναλυτές κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «καθαρή χρεοκοπία» που θα είχε επιπτώσεις και σε μεγάλο μέρος άλλων δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα.
Η μη έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προκαλεί πολυεπίπεδες αντιδράσεις, οι οποίες παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα και την οικονομία της. Το Ταμείο όταν δανείζει μία χώρα είναι και το πρώτο που αποπληρώνεται. Εάν μία χώρα δεν εξοφλήσει μία υποχρέωσή της, τότε ενδέχεται να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή αλλιώς χρεοκοπία.
Οι δύο συνέπειες για την Ελλάδα
1. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω των «διασταυρούμενων ρητρών» θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF κεφάλαια ύψους 142 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο ποσό. Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα δεν θα θεωρείται φερέγγυα (λόγω του ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας), ενδεχομένως να επηρεάσει και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που με αυτό το κριτήριο δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
2. Η επιστροφή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας θα λειτουργήσει αρνητικά στους επενδυτές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατ’ επέκταση πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.
Οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν στο ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο
- 310 εκατ. ευρώ στις 6 Μαρτίου
- 350 εκατ. ευρώ στις 13 Μαρτίου
- 580 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου
- 350 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου
«Αν δεν πληρώσετε χρεοκοπείτε»
Οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης πως εάν δεν έχει μαζέψει η κυβέρνηση 1,4 δισ. ευρώ και έχει μαζέψει 0,8 δισ. ευρώ τότε θα ζητήσει παράταση δύο μηνών, προκάλεσαν αναταράξεις στο Ταμείο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές πως δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση διευκρίνισαν πως εάν δεν υπάρξει τέτοιο αίτημα και δεν εγκριθεί από το ΔΝΤ μία τέτοια παράταση, τότε αυτό θα σημαίνει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
Σημειώνεται ότι ακόμα κι αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα για παράταση της πληρωμής για δύο μήνες, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν αυτό το αίτημα περάσει τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί νέο Μνημόνιο.
Άλλωστε, στελέχη του ΔΝΤ διευκρινίζουν πως ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, τα δάνεια προς το ΔΝΤ θα τακτοποιηθούν.