Διπλό «κόσκινο» για τα εμβάσματα στο εξωτερικό

10 Φεβρουάριος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Από τράπεζες και υπουργείο οικονομικών οι έλεγχοι

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών αλλά και του υπουργείου οικονομικών έχουν μπει τα εμβάσματα που έστειλαν το τελευταίο δίμηνο στο εξωτερικό οι έλληνες καταθέτες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λεπτομερή κατάλογο των πελατών τους που μετέφεραν ποσά σε άλλες τράπεζες, εκτός συνόρων, τον οποίο μάλιστα και κοινοποιούν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, σχεδιάζεται ενδελεχής έλεγχος για κάθε συναλλαγή ώστε, με βάση τα ποσά που διακινούνται, να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για χρήματα που έχουν δηλωθεί ή αν προκύπτει φορολογική παρέμβαση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα προκύψουν σημαντικά ποσά φοροδιαφυγής και ανάλογα έσοδα, με το συνολικό ποσό προς είσπραξη να φτάνει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς για να ολοκληρωθεί κάθε έλεγχος χρειάζονται χρόνος και σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι.

Παράλληλα, στο δικό τους εξονυχιστικό έλεγχο υποβάλλουν και οι τράπεζες το σύνολο των εμβασμάτων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται εκροή χρημάτων, τόσο προς χώρες τις Ευρωζώνης όσο και εκτός, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περνούν από το «μικροσκόπιο» όλες τις συναλλαγές. Μάλιστα, καθώς –όπως εκτιμούν- τα εμβάσματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση «σύγκρουσης» στο κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, οι τράπεζες αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» για να ελέγξουν τις μεταφορές χρημάτων.

 

Έλεγχοι και από τις Τράπεζες

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η διακίνηση κεφαλαίων είναι απολύτως νόμιμη, όμως όσοι κάνουν συναλλαγές μεγάλων ποσών είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις κινήσεις τους. Επίσης, αμέσως μπαίνουν «στο στόχαστρο» της εφορίας για πιθανό έλεγχο, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, σε καθημερινή βάση αναφέρουν τα στοιχεία αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος όσων «έβγαλαν» χρήματα από τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, οι ρυθμιστικές αρχές διατηρούν τα στοιχεία αυτά σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή κάποιο πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι έκαναν σχετικές κινήσεις αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε επαφή με τράπεζες από το εξωτερικό, στις οποίες έγιναν οι καταθέσεις, ώστε να πληροφορηθούν για άλλα εμβάσματα από τα ίδια πρόσωπα στο παρελθόν, στοιχείο που μπορεί να τις βοηθήσει στις διασταυρώσεις που γίνονται για τη φορολογική συμπεριφορά όσων μετέφεραν τα χρήματα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, οι τραπεζίτες προειδοποιούν τους πελάτες τους, ακόμη και εκείνους που στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες ζητούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αναφέροντας –και συνοδεύοντας με σχετικά δικαιολογητικά- το λόγο για τον οποίο αποστέλλεται το έμβασμα, αλλά και την πηγή από την οποία προήλθαν τα χρήματα. Όσο για τους ιδιώτες, εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα γιατί –καλώς ή κακώς- στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πελάτες των τραπεζών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Άρα, άμεσα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εφορίας και άλλων εποπτικών φορέων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επίσης, καθώς οι αρχές γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έστειλαν τα συγκεκριμένα ποσά στο εξωτερικό το επίμαχο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται να γίνουν αντικείμενο ρυθμίσεων, στην περίπτωση που θελήσουν να τα επιστρέψουν στο μέλλον. Έτσι, οι τραπεζίτες συμβουλεύουν την αγορά ομολόγων ξένων χωρών, καθώς αυτή η διαδικασία και ασφαλής τοποθέτηση θεωρείται, αλλά και δεν λογίζεται ως έμβασμα από τον πελάτη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να δοθεί αναφορά στις ρυθμιστικές αρχές.

ΠΗΓΗ