Τι παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση μετά το δίμηνο των πολιτικών εξελίξεων.
Μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα θα βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις κάλπες η νέα κυβέρνηση. Ο «λογαριασμός» για τους πολίτες παραμένει βαρύς καθώς το δίμηνο των πολιτικών εξελίξεων είχε συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια ταμεία.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη διευρυνόμενη υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου, που υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ (στοιχεία της περασμένης Παρασκευής), και το έλλειμμα του 1,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου τα αποθεματικά στερεύουν επικίνδυνα.
Παράλληλα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον περιορισμό της ρευστότητας από τις εκροές στο τραπεζικό σύστημα και βέβαια, το κυριότερο, με τα πιεστικά χρονικά περιθώρια για να παραμείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στο Eurogroup της Δευτέρας θα μεταβεί ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος προειδοποιεί ότι, αν δεν κλείσει η εκκρεμούσα αξιολόγηση με την τρόικα ως τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει η παράταση του Μνημονίου, ελλοχεύουν κίνδυνοι:
– Η Ελλάδα θα χάσει τα 7,2 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση που ανέμενε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα αναγκαστεί να επιστρέψει (έστω και προσωρινά) τα 11,4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί» και, ίσως το πιο σοβαρό, «η ΕΚΤ από 1ης Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας».
Πηγές των Βρυξελλών σημειώνουν ότι η δυνατότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά, με δεδομένο ότι δεν θα έχει ακόμη αναλάβει η νέα κυβέρνηση, ο κ. Χαρδούβελης είναι προφανές ότι δεν θα έχει νομιμοποίηση για διαβουλεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση μετά την ορκωμοσία της θα έχει μπροστά της ένα πενθήμερο-«φωτιά» στις Βρυξέλλες που αρχίζει με τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται με νέο Eurogroup στις 16 του ίδιου μήνα.
«Θα μας δοθεί χρόνος»
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ; «Είναι αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για να καταθέσει τις προτάσεις της» λέει στο «Βήμα» ο ευρωβουλευτής του κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, οι θεσμικοί μας εταίροι θα ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη έτσι ώστε η διαπραγμάτευση να προχωρήσει γρήγορα επί της ουσίας».
Παράταση
Στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται σχέδιο για παράταση του Μνημονίου διάρκειας τεσσάρων ως έξι μηνών. Αυτό εννοεί και ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Δραγασάκης όταν λέει ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία». Ωστόσο το ίδιο βράδυ που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωνε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνομιλήσει με την τρόικα, ο κ. Δραγασάκης «απαντούσε» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απευθυνθεί στην τρόικα αλλά μόνο στους θεσμούς που τη συναποτελούν. Προσέθετε μάλιστα ότι δεν ενδιαφέρεται να «κλείσει» την εκκρεμούσα αξιολόγηση.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Βαρουφάκης, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα «Οχι» που ενδεχομένως να διατυπώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις δεν συνεπάγονται «σε καμία περίπτωση» έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
ΠΙΕΣΕΙΣ
«Πάγωσε» η αγορά
Πέρα από τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την πίεση που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ανεργία παραμένει στο 25,5%, ενώ στις ηλικίες ως 24 ετών ένας στους δύο είναι άνεργος. Οι τράπεζες έκλεισαν ξανά τη στρόφιγγα προς τους μικρομεσαίους, επενδυτικά σχέδια πάγωσαν, η πτώση του τζίρου ως 8% στις λιανικές πωλήσεις μέσα στις γιορτές ήρθε να διακόψει τα πρώτα θετικά μηνύματα, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα έκανε νέα βουτιά 18% το 2014.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι δεν θα επιτευχθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015 αν δεν επέλθει μια ταχεία αντιστροφή της τάσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Ερχονται τα νέα εκκαθαριστικά
Στην ολοκλήρωση της 2ης εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ, με την οποία παρέχονται εκπτώσεις 50% ή 100% ανά περίπτωση σε περίπου 54.000 φορολογουμένους, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την περασμένη Τετάρτη, ενώ από τις 21 Ιανουαρίου είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2014.
Η 2η εκκαθάριση αφορά διορθώσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα στις δηλώσεις Ε9 και σύμφωνα με τις οποίες κάποιος μπορεί να διαπιστώσει μείωση του φόρου για κύριους χώρους κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών. Παράλληλα, έκπτωση 50% ή 100% θα διαπιστώσουν χιλιάδες φυσικά πρόσωπα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και οικογενειακής κατάστασης.
Τα νέα εκκαθαριστικά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και μπορούν οι ιδιοκτήτες μέσω των προσωπικών κωδικών πρόσβασης να εισέλθουν στην εφαρμογή Περιουσιολόγιο και να διαπιστώσουν αν τελικά έχουν περάσει οι διορθώσεις ή όχι και το τελικό ποσό του φόρου που μειώθηκε.
«Πρώτα η τρόικα» διαμηνύουν Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Βερολίνο
«Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση»
Πολλαπλό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση και το τρέχον Μνημόνιο με την τρόικα, στέλνουν Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο. «Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πέρα από τη θέση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν είναι νομοθετικά εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ μετά την 25η Ιανουαρίου θα ξαναρχίσει τις συζητήσεις με όποια κυβέρνηση προκύψει». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ διευκρίνισε ότι η πρόσφατη δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, ότι «το χρέος είναι χρέος», η οποία αναφερόταν στην περίπτωση της Ελλάδας, σήμαινε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα σοβαρό θέμα και ότι η επανεξέταση των όρων μιας συμφωνίας έχει συνέπειες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει αναλάβει ήδη ενεργό ρόλο στις συζητήσεις που διεξάγονται παρασκηνιακά με την Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και δεν πρόκειται να της υποδειχθεί να το κάνει». Τόνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τράβηξε γραμμή στο θέμα του χρέους.
Δυσκολίες
Προετοιμάζοντας το Eurοgroup, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Η τρόικα αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση». Αυτό αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφο προετοιμασίας για το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο η Ελλάδα θα είναι το δεύτερο αλλά ασφαλώς το πιο σημαντικό πολιτικά θέμα. «Η δόση θα καταβληθεί μόνο ύστερα από μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα» τονίζει, συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα στελέχη της τρόικας εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις «βαθιά ανησυχία», φοβούνται δυσκολίες συνεννόησης με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι «υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας που αντικειμενικά μεγαλώνει την απόσταση των δύο πλευρών για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».
Η «φωτογραφία»
Παρά τις πληροφορίες ότι οι ξένοι ανεβάζουν πλέον το δημοσιονομικό κενό για το 2015 μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ (!), παράγοντας της τριμερούς σημειώνει στο «Βήμα»: «Δεν έχουμε στα χέρια μας αριθμούς και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αριθμούς αν δεν ξαναρχίσει η αξιολόγηση». Το τελευταίο ραντεβού με την τρόικα έγινε στο Παρίσι στις 27 Νοεμβρίου, ακολούθησε το e-mail Xαρδούβελη με τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα και λίγο πριν από τις γιορτές διέρρευσε η σύντομη έκθεση της τρόικας που αποτέλεσε την τελευταία «φωτογραφία» των διαβουλεύσεων. Καταγράφεται η ελληνική δέσμευση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα γενικά όρια ηλικίας. Παράλληλα ο κ. Χαρδούβελης πρότεινε από 1ης Ιουλίου (αν πέσουν έξω τα έσοδα) την άρση της μείωσης κατά 30% της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, την επιβολή φόρου πολυτελείας και την αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.
Η τρόικα, από την πλευρά της, επιμένει για νέα ανεξάρτητη υπηρεσία συλλογής των εσόδων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτηση του λοκάουτ, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλαγή της ρύθμισης των χρεών για τις 100 δόσεις με εισαγωγή περιουσιακών – εισοδηματικών κριτηρίων και απελευθέρωση των κλειστών αγορών (αερίου και ηλεκτρισμού).
tovima.gr ΠΗΓΗ