To πήγαινε… ELA των τραπεζών – Γιατί ξαναέμπλεξαν με τον έκτακτο μηχανισμό
Με 500 εκατ ευρώ κατά μέσο όρο να φεύγουν καθημερινά από τις ελληνικές τράπεζες, οι απώλειες των 5 δισ ευρώ, αν και χαρακτηρίζονται από τους τραπεζίτες ως απολύτως διαχειρίσιμες, στέλνουν το ελληνικό πιστωτικό σύστημα και πάλι στον ELA.
Της Έφης Καραγεώργου.
Αργά ή γρήγορα όλες οι τράπεζες θα καταφεύγαμε στον ELA, με δεδομένο ότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει μετά τις 25 Ιανουαρίου και η αβεβαιότητα «κτυπάει» και πάλι τη χώρα, ενώ στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία», σημειώνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, υπογραμμίζοντας πως η αβεβαιότητα δεν αφορά μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά κυρίως το «πακέτο» που θα κληθεί να διαχειριστεί με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας η νέα κυβέρνηση.
Και καθώς όπως λένε, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και φυσικά την ρευστότητα, γι’ αυτό και προσφεύγουν στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως επισημαίνουν η προσφυγή στον ELA έχει προληπτικό χαρακτήρα και υπογραμμίζουν ότι εν τέλει μπορεί και να μην χρειαστεί να αντλήσουν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό.
Προς το παρόν το σύστημα καταγράφει εκροές καταθέσεων σε καθημερινή βάση από την αρχή του μήνα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καθημερινά φεύγουν καταθέσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θεωρείται μεγάλο ωστόσο «μεταφράζεται» σε εκροές της τάξεως των 5 δισ. ευρώ το τελευταίο 10ημερο.
Την ίδια ώρα παρενέργειες στην εγχώρια αγορά προκάλεσε και η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να καταργήσει το ανώτατο όριο της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, οδηγώντας έτσι σε ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος. Ενώ τα πολιτικά κόμματα ανακάλυψαν ξαφνικά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και σπεύδουν να «ανοίξουν» από πάνω τους ομπρέλα προστασίας.
Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν ότι η εσπευσμένη προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον ELA συνδέεται πρωτίστως με την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.
Ενώ για άλλη μια φορά οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου και να καλύψουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων στις οποίες τα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών άμεσα, για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Συνεπώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός Ελλάδος, δημιουργεί την ανάγκη στις τράπεζες να ενισχύσουν προληπτικά τη ρευστότητά τους, καθώς αγωνιούν για τα αυτονόητα. Δηλαδή για το αν θα υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και κυρίως σε ποια βάση θα γίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, εάν θα υπάρχει πρόγραμμα και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από τη Δευτέρα 26 του μήνα.