Στεγνώνουν από ρευστότητα και προσφεύγουν στον ELA δύο ελληνικές τράπεζες

16 Ιανουάριος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Στεγνώνουν από ρευστότητα και προσφεύγουν στον ELA δύο ελληνικές τράπεζες

Ισχυροί τριγμοί αρχίζουν να καταγράφονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η ρευστότητα αρχίζει να επιδεινώνεται

λόγω της συνεχιζόμενης εκροής καταθετικών κεφαλαίων αλλά και το χτύπημα από την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να απελευθερώσει την ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος. Οι τριγμοί αυτοί αποτυπώνονται στο γεγονός ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δυο ελληνικές συστημικές Τράπεζες προχώρησαν ήδη στην υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση μέσω του ELA για ποσό της τάξεως των 5 δισ Ευρώ. Το αίτημα των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του του ΔΣ της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκροές από το Δεκέμβριο και έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μπορεί και να ξεπερνούν τα 6 δις Ευρώ χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι κάτω των 5 δις Ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι ανάλογα του κεφαλαιακού αποθέματος που δημιούργησαν στο τρίτο δεκάμηερο του Δεκεμβρίου για λόγους άμυνας. Παράλληλα η εκτίναξη της ισοτιμίας του Ελβετικού Φράγκου έναντι του Ευρώ υπολογίζεται ότι επιδεινώνει περαιτέρω τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών κατά 1,5 έως και 2 δις Ευρώ δεδομένου ότι τα αποθέματα σε ελβετικό φράγκο αποτιμώνται χαμηλότερα σε τιμές Ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η υποβολή αιτήματος στον ELA γίνεται για λόγους άμυνας λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ρευστότητας και το γεγονός ότι υποβάλλεται όχι από το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών δείχνει τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών ακόμα και σε συνθήκες ισχυρής πίεσης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο. Οι τράπεζες που προσφεύγουν στον ELA φοβούνται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο η πίεση θα αυξάνεται και λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υποβληθούν αιτήματα και από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ELA αυξάνει σημαντικά το κόστος χρήματος δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ γίνεται με επιτόκιο 0,05% και από τον ELA με 1,55%.
Το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει τις πράξεις έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA αν κρίνει -με πλειοψηφία 2/3- ότι παρακωλύει στόχους και καθήκοντα του Ευρωσυστήματος.
Βάσει των κανονισμών, το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να αξιολογεί αν πρέπει να δοθεί η όχι ΕLA θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως. Η Τράπεζα της Ελλάδος εντός δυο ημερών υποχρεώνεται να αναφέρει σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, και να αιτιολογεί επαρκώς την κίνηση. Σε περίπτωση που η ρευστότητα που παρέχεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ. τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια. Αν συνολικά μια τράπεζα ή ένας όμιλος έχει λάβει ELA που υπερβαίνει τα 2 δισ. τότε το ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζει αν πρέπει η ΤτΕ να ενισχύσει τη συγκεκριμένη τράπεζα πράγμα που θα συμβεί την ερχόμενη Ττετάρτη με τις δύο τράπεζες που υπέβαλαν το αίτημα.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

πηγη