Πώς μπορείτε να χρηματοδοτήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα

14 Ιανουαρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Πώς μπορείτε να χρηματοδοτήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα

Έχετε την επιχειρηματική ιδέα αλλά όχι τα χρήματα; Έρχεται και στη Ελλάδα το WinnersFund η διεθνής πλατφόρμα επιχειρηματικού Crowdfunding (κοινωνική χρηματοδότηση) με στόχο την υλοποίηση κυρίως ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών.

Tο WinnersFund, το οποίο θα βγει στον «αέρα» στα μέσα Φεβρουαρίου, θα επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών να πραγματοποιούν μικρές επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, να προχωρήσουν.
To WinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο αφορούν την παραγωγή ενέργειας, δυο τον πρωτογενή τομέα, τρεις αποσκοπούν στη βιομηχανική κι εμπορική εκμετάλλευση ελληνικών εφευρέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυο προέρχονται από το δευτερογενή τομέα. “Έχουμε ιδέες αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς να τις κάνουμε πράξη. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής είναι εκείνος που θα κρίνει τη χρηματοδότηση ή όχι μιας επιχείρησης. Ξεκινώντας από 20 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει οτιδήποτε επιθυμεί και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε την προστασία των επενδυτών», ανέφερε χτες κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο Γενικός Διευθυντής του WinnersFund, Γιάννης Ξανθάκης.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της ιδέας το crowdfunding, είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος διεθνώς, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα αντλήθηκαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα, λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να κατέχει ηγετική θέση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε αντίστοιχη πλατφόρμα του εξωτερικού μόνο πέρυσι 3.600 Ελληνες επένδυσαν ποσό 600.000 δολαρίων.
Κάθε καμπάνια παρουσίασης ιδέας θα διαρκεί περίπου 80 ημέρες, ενώ η πλατφόρμα θα κρατά ως προμήθεια το 5% των κεφαλαίων που θα συγκεντρώσει, ενώ το ποσό που μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα ξεκινά από το 20 ευρώ.
Τα πρώτα επενδυτικά σχέδια που θα ανέβουν στην πλατφόρμα

Πρόκειται για τρία επενδυτικά σχέδια. Το πρώτο είναι της AlgaeFarms (Hellas) ΑΕ (με έδρα την Πρέβεζα) που προβλέπει την παραγωγή “πράσινων” ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, pellets και briquettes). Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η εξέλιξη της εταιρείας σε βασικό ευρωπαϊκό παραγωγό και προμηθευτή κοστολογικά ανταγωνιστικών και περιβαλλοντικά ορθών βιοκαυσίμων.
Το δεύτερο είναι τo SpreeadeHipp, το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sportsdrink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI.
Το SpreeadeHipp ήδη παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου κι ενός από τα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Σημαντικό μέρος του ποσού-στόχου της καμπάνιας Crowdfunding θα διατεθεί στο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή της πρώτης διεθνούς κλινικής έρευνας για το ιπποφαές, υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας.
Τέλος, η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι ήδη καθιερωμένο στο εξωτερικό λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας.
Στην πλήρη του ανάπτυξη, προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αυγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί η κατάλληλη γη με τις απαιτούμενες πάγιες εγκαταστάσεις, ο βασικός εξοπλισμός, το αρχικό ζωικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Ελένη Μπότα

ΠΗΓΗ