Πώς μοιράζεται ο “θησαυρός” των καταθέσεων: Οι λίγοι έχουν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα
Αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν από τα μέσα Δεκεμβρίου τα privatebanking των τραπεζών, με τους μεγάλους πελάτες που διαθέτουν κεφάλαια άνω των 300.000 ευρώ να ψάχνουν ασφαλείς τοποθετήσεις για τα κεφάλαια τους.
Της Έφης Καραγεώργου.
Και το μεγαλύτερο μέρος των εκροών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν ακριβώς μέσω του privatebanking, με κεφάλαια ύψους 2,5δις ευρώ –σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου- να κατευθύνονται εκτός συνόρων.
Αντίθετα με τους μεγαλοκαταθέτες, οι «μικροί» αποταμιευτές με διαθέσιμα κατά μέσο όρο από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ, δείχνουν ψυχραιμία και εμπιστεύονται τα χρήματα τους στην ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 164,3δις ευρώ που ήταν τα υπόλοιπα των καταθέσεων τον περασμένο Νοέμβριο, η μερίδα του λέοντος ανήκει στους μεγαλοκαταθέτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια τραπεζικοί καταθετικοί λογαριασμοί. Από αυτούς το 95% είναι λογαριασμοί με μικρά υπόλοιπα, που στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν τα 20δις ευρώ. Αντίθετα στο 5% των καταθετικών λογαριασμών βρίσκεται το 90% των υπολοίπων, δηλαδή ποσό άνω των 140 δις ευρώ.
Ακόμα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι «μικροί» μεταφέρουν σταδιακά χρήματα από τις καταθέσεις προθεσμίας στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, όψεως και ταμιευτήριο. Και αυτό σημαίνει ότι καταθέσεις προθεσμίας που λήγουν δεν ανανεώνονται –μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο-, καθώς οι καταθέτες προτιμούν να έχουν τα χρήματα τους τοποθετημένα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης
Ειδικά σε ότι αφορά τα νοικοκυριά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο τα υπόλοιπα στις καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν κατά 150εκατ ευρώ, ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης αυξήθηκαν κατά 451εκατ ευρώ.