Θα πέσουν τα επιτόκια το 2015; Όλες οι προβλέψεις

2 Ιανουάριος 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Θα πέσουν τα επιτόκια το 2015; Όλες οι προβλέψεις

Μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων αλλά και των δανείων φέρνει το 2015
Της Έφης Καραγεώργου
Μάλιστα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις νέες χορηγήσεις δανείων, αποτελεί έναν από τους στόχους των τραπεζών. Αντίθετα μικρότερης έκτασης θα είναι οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων τα οποία έχουν υποχωρήσει πάνω από 70% σε σχέση με το 2012.
Το που θα κάτσει όμως η «μπίλια» στην πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα που θα επικρατήσει τους πρώτους μήνες του 2015, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Παράλληλα σημειώνουν αναφορικά με τις καταθέσεις ότι ήδη μέσα στο 2014 τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αποδόσεις στους «κλειστούς» λογαριασμούς έχουν υποχωρήσει κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 2%, ενώ στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης τα επιτόκια δεν υπερβαίνουν το 0,20% με 0,25%.
Μάλιστα αυτές οι αποδόσεις είναι οι χαμηλότερες από  την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Μόνο την τελευταία διετία οι αποδόσεις υποχώρησαν σχεδόν στο 1/3, καθώς στο τέλος του 2012 το μέσο επιτόκιο προθεσμίας ήταν στο 5% και σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,75%.
Όπως προκύπτει από  τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τον μήνα Οκτώβριο, το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας με διάρκεια μέχρι 12 μήνες διαμορφώθηκε στο 1,94%, από 2,97% που ήταν τον Οκτώβριο του 2013 και 5,02% το 2012. Παράλληλα τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 0,25%, και κατ΄ επέκταση το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων υποχώρησε στο 1,23%.
Αντίθετα, τον ίδιο μήνα, τα επιτόκια των δανείων «τσίμπησαν» μέχρι και 0,51% με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των δανείων να αυξηθεί στο 5,36%.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει και άλλο η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια των καταθέσεων και δανείων στο 4,13, από 3,89% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2014.
Και ενώ η αποκλιμάκωση στα επιτόκια καταθέσεων προχωρά ταχύτατα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτόκια χορηγήσεων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και πιστωτικές κάρτες- που έχουν πάει σε ρύθμιση τους τελευταίους μήνες έχουν χαμηλότερα επιτόκια, σε σχέση με τα επιτόκια που είχαν εκταμιευθεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των δανείων. Έτσι για παράδειγμα ένα καταναλωτικό δάνειο με αρχικό επιτόκιο 10%, που έχει ρυθμιστεί και έχουν δοθεί εμπράγματες εγγυήσεις το επιτόκιο του έχει μειωθεί στο μισό, δηλαδή στο 5%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση του επιτοκίου όταν ρυθμίζονται οφειλές από πιστωτικές κάρτες, οι οποίες έχουν επιτόκια της τάξης του 18%, στις περιπτώσεις αυτές, όταν ο δανειολήπτης δεχθεί να προσημειώσει κάποιο ακίνητο το επιτόκιο υποχωρεί επίσης στα επίπεδα του 5%.