ΧΑ: Εξι χρηματιστές «ακτινογραφούν» την αγορά
Υψηλή μεταβλητότητα βλέπουν άνθρωποι του Χρηματιστηρίου. Που τοποθετούν τα έσχατα όρια άμυνας των δεικτών. Οι ανησυχίες για την πορεία έως τις κάλπες, τα δυο σενάρια για την 26 Ιανουαρίου και ο… πραγματικός «εφιάλτης».
Μεγάλες διακυμάνσεις βλέπουν έμπειροι χρηματιστές που μιλούν στο Euro2day.gr. Εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί με βασικό άξονα τις δημοσκοπήσεις και την ειδησιογραφία, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι στη συγκυρία τα θεμελιώδη περνούν σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχεται η εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων.
Dr. Πάνος Δάντης, Διευθύνων Σύμβουλος Alfa Alliance
Mετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ η Αγορά αντέδρασε όπως αναμενόταν, αρνητικά ενώ επικράτησαν συνθήκες «sell off», αφού η πολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε σε ακραία επίπεδα. Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αποτελεί συνάρτηση των εξελίξεων.
Κατ’ αρχήν η μεταβλητότητα θα αυξηθεί και οι διακυμάνσεις στο Χ.Α. θα είναι μεγάλες, συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει είτε να είναι πολύ γρήγοροι στις αντιδράσεις τους, είτε να διαθέτουν υπομονή και «στομάχι».
Μέχρι τις εκλογές η Αγορά θα κινηθεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις δηλώσεις των στελεχών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυτή την στιγμή δημοσκοπικό προβάδισμα. Μετά, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και απαραίτητα με την δημιουργία ισχυρής Κυβέρνησης.
Εννοείται πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που θα φέρουν την Χώρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ.
Από εκεί και πέρα, οι αγορές είναι γνωστό ότι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις, ευρώ, σταθερότητα και πολιτικές ανάπτυξης. Οι εταίροι από την άλλη, θέλουν συνέχιση των προγραμμάτων για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Χώρας. Κάθε απόκλιση από τα παραπάνω θα δημιουργεί πιέσεις στο Χ.Α.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 621 ή και 589 μονάδες αν ενταθούν οι πωλήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αγορές του εξωτερικού που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθώσουν, αλλά και το ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, κυρίως στα ανατολικά σύνορά μας λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση το 2015, και ειδικά οι πρώτοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι με εναλλαγές συναισθημάτων προσήμων και διάθεσης για επενδυτές, ψηφοφόρους και πολιτικούς, oι πιθανότητες δε η Χώρα να μπει σε σοβαρές περιπέτειες δείχνουν αυξημένες.
Σπύρος Κυρίτσης, μέλος Δ.Σ. Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής
«Η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης και όσο διαρκέσει η πολιτική αβεβαιότητα, η αναταραχή θα πλήττει και τη χρηματιστηριακή αγορά. Εως την ολοκλήρωση των εκλογών το κλίμα στην αγορά δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη ψυχραιμία και σύνεση από πλευράς επενδυτών. Τόσο αυτών που παραμένουν τοποθετημένοι στο ΧΑ αλλά και όσων σκέπτονται να εισέλθουν στην αγορά διαβλέποντας αποτιμήσεις που κρίνουν ως ελκυστικές».
Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate & Mέλος Δ.Σ. Fast Finance ΑΕΠΕΥ
«Το πολιτικό σύστημα συνολικά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επέλεξε τελικά τον δρόμο των πολλαπλών επιλογών, αλλά και των πολλαπλών κινδύνων για την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια και την ελληνική χρηματαγορά.
Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για την περαιτέρω οχύρωση της ελληνικής οικονομίας και την δυνατότητα για μια ομαλή εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών σε «μάκρο», αλλά και σε «μίκρο» επίπεδο. Με αυτό ως δεδομένο αν και οι περισσότεροι ασχολούμενοι με την ελληνική χρηματαγορά είχαν λάβει υπόψη τους μια τέτοια εξέλιξη, έδειχναν σχετική ψυχραιμία, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και κεντρικούς τραπεζίτες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το γενικευμένο, χθεσινό ενδοσυνεδριακό «sell-off» του -11,30% του Γενικού Δείκτη & -12,63% του FTSE, αλλά και η εκτίναξη των αποδόσεων 3ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων με την ανακοίνωση του αποτελέσματος και με πιέσεις κυρίως σε μετοχές που κατέχουν θέσεις ξένοι Θεσμικοί. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης χτύπησε το κάτω μέρος του πτωτικού καναλιού που ξεκίνησε από 10/6/14.
Η προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας και το κλείσιμο στο -3,91% του Γενικού Δείκτη, μάλλον ως προσπάθεια ωραιοποίησης και αποφυγής δημιουργίας περαιτέρω πανικού μπορεί να εκληφθεί, παρά ως ολοκλήρωση των πιέσεων στις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Τέτοιες προσπάθειες ωραιοποίησης θα πρέπει να εκλαμβάνονται από τους επενδυτές ως ευκαιρίες απεγκλωβισμού. Προσπάθειες εκμετάλλευσης της υψηλής μεταβλητότητας θα πρέπει να γίνονται μόνο σε μέρες υψηλών απωλειών και πανικού, με διευρυμένα «stop-loss», για αυξημένη προστασία, αν και δεν συνιστώνται.
Συμπερασματικά το επόμενο διάστημα (όποιο σενάριο και αν επιλέξουμε), ενέχει αυξημένο κίνδυνο, κυρίως λόγω του υφιστάμενου δημοσιονομικού κενού αλλά και αυτού που θα δημιουργηθεί (μη πληρωμή φόρων, αφαίμαξη ρευστότητας για έντοκα ελληνικού Δημοσίου, πτώση ζήτησης, διαταραχή τουριστικής περιόδου).
Θεωρούμε ότι οι εκλογική διαδικασία δεν θα λύσει τα υφιστάμενα ανοικτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεών της. Κυρίως όμως δεν θα πείσει τον ελληνικό λαό να αλλάξει στάση ως προς την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται ακόμα (απονομή Δικαιοσύνης – διαχωρισμό κράτους-κόμματος, συντεχνίες- αναμόρφωση φορολογικού συστήματος, Ασφαλιστικό). Η ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και η κοινωνία συνεχίζουν να ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο, κατακερματισμένες από τα συντεχνιακά συμφέροντα, αρνούμενε «να δουν τα προφανή και να πράξουν τα δέοντα».
Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος ΣΕΔΥΚΑ
«Η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μία κακή εξέλιξη. Θεωρώ περίπου απίθανο τον σχηματισμό κυβέρνησης στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και προφανώς θα πάμε σε διπλές εκλογές. Απο κει και πέρα, τα πράγματα βαίνουν προς το απαισιόδοξο σενάριο και σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη αναμέτρηση και προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από την ευρωπαϊκή γραμμή. Τίθεται πάντως ένα κρίσιμο ερώτημα:
Κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πράγματα. Θα πρέπει να πάψουν φωνές στελεχών του που κάνουν λόγο για κρατικοποιήσεις τραπεζών κ.λπ.
Από κει και πέρα και όσον αφορά στην αγορά μας, με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο που διατηρεί αυξημένη επικινδυνότητα, η πτώση θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες, τόσο στην αγορά μετοχών, όσο και σε αυτή των ομολόγων».
Σωτήρης Χαλκιάδης, Υπεύθυνος Συναλλαγών Χ.Α. Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ
Στο τέλος του 2014 δυστυχώς επιβεβαιώνεται το χειρότερο δυνατό σενάριο για την οικονομία και τις αγορές και δεν είναι άλλο από αυτό της έντονης πολιτικής αστάθειας.
Η χώρα οδηγείται σε εκλογές σε μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τα ταμιακά διαθέσιμα να εξαντλούνται και με μια αίσθηση ότι αυτές οι εκλογές θα είναι ίσως από τις πλέον πολωτικές των τελευταίων δεκαετιών. Αλλά δυστυχώς υπάρχει και χειρότερο πιθανό σενάριο για τις αγορές. Αυτό της παρατεταμένης ακυβερνησίας, της πλήρους οπισθοδρόμησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Συνεπώς το προσεχές διάστημα η αγορά θα κινείται στον ρυθμό των δημοσκοπήσεων και των εκάστοτε δηλώσεων των πολιτικών περί της οικονομίας.
Η μεταβλητότητα θα κορυφωθεί ενώ οι ξένοι επενδυτές το πιθανότερο είναι να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το σίγουρο είναι ότι για όσους έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα απαιτηθούν γερά νεύρα και πολύ ψυχραιμία.
Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης Beta Χρηματιστηριακής
«Η αύξηση μεταβλητότητας αποδίδεται στην ενίσχυση της αβεβαιότητας που προκαλεί στο επόμενο χρονικό διάστημα η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Ο πολιτικός παράγοντας καθορίζει πλέον την ψυχολογία και την τάση της αγοράς. Οι αποτιμήσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν περάσει στο παρασκήνιο και η αγορά διαμορφώνει δύο σενάρια με τα οποία προεξοφλεί την επόμενη ημέρα για την εγχώρια αγορά.
Το επιθυμητό σενάριο για την αγορά θα είναι η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης ή κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση µε την τρόικα µε επιτυχή τρόπο ενώ το δυσμενές σενάριο αφορά σε διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο σε επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης».