Αυτά είναι τα “όπλα” για την προστασία των καταθέσεων
Ψύχραιμοι οι τραπεζίτες εστιάζουν στη σημερινή μέρα και στη συμπεριφορά των καταθετών, αν δεν βγει από τη Βουλή «λευκός καπνός» και οδηγηθούμε σε εκλογές.
Της Έφης Καραγεώργου
Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, διαβεβαιώνουν πως οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλείς και σημειώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Και ακόμα υπογραμμίζουν πως υπάρχει απόθεμα κεφαλαίων της τάξης των 10 δισ ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο προγραμματίζουν να διαθέσουν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσα στο 2015, ωστόσο για να ξεκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση της αγοράς θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό και να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.
Παράλληλα τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και οι τραπεζίτες, έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να μην υπάρξουν εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις το καλοκαίρι του 2012.
Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι «προετοιμαζόμαστε για να αντέξουμε τυχόν κλυδωνισμούς. Περάσαμε ήδη νομοθετήματα που παρέχουν ασφάλεια στις καταθέσεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας, ενώ όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται επί ποδός και σε επαγρύπνηση».
Σημειώνουμε ότι πρόσφατα με νόμο δόθηκε η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να δανείζει χρήματα στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) σε περίπτωση που χρειαστεί, περισσότερα κεφάλαια από όσα διαθέτει, γεγονός που σημαίνει ότι το ΤΧΣ -και τα διαθέσιμα του ύψους των 11δισ ευρώ- εγγυώνται τις ελληνικές καταθέσεις.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένες. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι με ποσά άνω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται στις 200.000, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών έχει καταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ (περίπου 31 εκατομμύρια είναι τα βιβλιάρια όψεως, προθεσμίας και ταμιευτηρίου).
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες άντλησης ρευστότητας (TLTROs, αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και ομολόγων) όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Ενώ, έχουν στα χέρια τους και ένα ακόμα όπλο, τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας ύψους 40δισ ευρώ, από την Τράπεζα Ελλάδος μέσω του ELA (μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας). Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποπληρώσει τα κεφάλαια που άντλησαν την προηγούμενη τριετία από τον ELA και μπορούν να επανέλθουν αν χρειαστεί.