Οι Ελληνες δεν στέλνουν πλέον γραπτά μηνύματα-ΣΤΟ 123% Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

23 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros
Οι Ελληνες δεν στέλνουν πλέον γραπτά μηνύματα

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) περιορίζουν όλο και περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι δείχνουν να έχουν αρχίσει να προτιμούν άλλες υπηρεσίες γραπτής επικοινωνίας μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τους που αξιοποιούν τις δυνατότητες του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από μερικές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2013 οι Έλληνες χρήστες κινητών τηλεφώνων απέστειλαν μόλις 5,9 δισ. γραπτά μηνύματα, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 7,3 δισ. SMS που είχαν σταλεί το 2012.

Πρακτικά, η αποστολή των SMS έφθασε στο ζενίθ της το 2010 όταν και είχαν αποσταλεί 9,8 δισ. γραπτά μηνύματα για να αρχίσει στη συνέχεια μία εντυπωσιακά μεγάλη και σχετικά σταθερή πτώση, καθώς το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στα 8,5 δισ. μηνύματα. Η τάση αυτή δείχνει να συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον, με βάση τα στοιχεία της Vodafone, η οποία είναι και ο μόνος πάροχος που έχει δημοσιοποιήσει τέτοια δεδομένα. Συγκεκριμένα, στους πρώτους 9 μήνες του 2014 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) οι πελάτες της Vodafone απέστειλαν 903 εκατ. μηνύματα, όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 είχαν στείλει 977 εκατ. SMS.

Οι αιτίες της πτώσης
Ο λόγος της πτώσης δεν είναι ούτε το κόστος -δεδομένων των προσφορών που υπάρχουν από όλες τις εταιρείες- ούτε η πιθανότητα οι Έλληνες να σταμάτησαν την ανταλλαγή μηνυμάτων. Η αιτία αποδίδεται στην αύξηση της δημοτικότητας υπηρεσιών όπως είναι το Facebook Messenger, το Google Hangout, το WhatsApp, το Viber και το Skype, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (instant messaging) μέσω των smartphones με μηδενικά ουσιαστικά κόστος, καθώς η μόνη «απαίτηση» είναι να υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις νεαρότερες ηλικίες, αλλά έχουν αρχίσει να αποκτούν φανατικούς «χρήστες» και στις μεγαλύτερες, καθώς είναι αρκετά εύχρηστες. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι η πτώση των SMS το 2011 συμπίπτει με την απαρχή της αύξησης της ζήτησης για smartphones στην ελληνική αγορά και τη μείωση του κόστους χρήσης υπηρεσιών mobile Internet στην οποία προέβησαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όσον αφορά τα μηνύματα πολυμέσων (MMS), πρακτικά η αγορά αυτή δεν υφίσταται καθώς το 2013 εστάλησαν μόλις 16,8 εκατ. MMS έναντι 20,3 εκατ. το 2012. Κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα MMS ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ετησίως.

Συνδέσεις κινητής
Όσον αφορά τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δείχνουν μία αύξηση την τελευταία διετία όσον αφορά τον αριθμό τους, όμως, οι ενεργές συνδέσεις παρουσιάζουν πτώση. Το ζενίθ ήταν το 2009 όταν οι συνδέσεις είχαν φθάσει στα 20,3 εκατ. για να πέσουν το 2010 στα 14,8 εκατ. και στα 14,5 εκατ. το 2011 λόγω της ταυτοποίησης στην καρτοκινητή τηλεφωνία. Μετά υπήρξε μία ελαφρά άνοδος, καθώς το 2012 φθάσαμε στα 15,8 εκατ. και το 2013 στα 16,5 εκατομμύρια.

Οσον αφορά το 2014, στο 9μηνο, Cosmote και Vodafone, οι οποίες ανακοινώνουν στοιχεία συνδέσεων, είναι μαζί στα 12,3 εκατ. συνδέσεις, περίπου στα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2013, με την εκτίμηση πως ο συνολικός αριθμός έχει παρουσιάσει ελαφρά αύξηση σε σχέση με πέρσι. Βέβαια, η κατάσταση στις ενεργές συνδέσεις είναι διαφορετική, καθώς το 2013 έκλεισε με πτώση και ο αριθμός τους διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. έναντι 13,35 εκατ. το 2012 και 12,1 εκατ. το 2011, ενώ το 2010 ήταν στα 12,3 εκατ. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό διείσδυσης διαμορφώθηκε πέρσι στο 123% του πληθυσμού, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 132%.

ΠΗΓΗ