Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις μας; Τι λένε τα τραπεζικά στελέχη
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους για τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος παρά τους μεγάλους κλυδωνισμούς και την ανασφάλεια που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις.
Παραπέμπουν δε στα πρόσφατα stress tests, τα οποία και πέρασαν και στις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου. Σε αυτό προβλέπεται τόσο μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση και ύφεση της οικονομίας όσο και ακραίες καταστάσεις που απαντούν στις τρέχουσες ανησυχίες για bank run. Και είναι αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο που φοβίζει τους περισσότερους. Ακόμα και σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να «κουρευτούν» καταθέσεις εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν περεταίρω των προβλέψεων του δυσμενούς σεναρίου σημειώνουν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποιούν αρχικά τα κεφάλαια του ΤΧΣ, εάν αυτά δεν επαρκέσουν, θα μετατραπούν σε μετοχές τα δικαιώματα των ομολογιούχων κατόχων τραπεζικών χρεογράφων και μόνο εάν δεν επαρκέσουν οι κινήσεις αυτές είναι ενδεχόμενο να εξεταστούν λύσεις bail in όπως στην Κύπρο. Στο άλλο ερώτημα που ανησυχεί πολλούς, του κατά πόσον δηλαδή μπορεί μια κυβέρνηση να επιβάλει αναγκαστική εισφορά στους κατόχους καταθέσεων απαντούν πως αυτό μόνο δια της φορολογικής οδού μπορεί να επιτευχθεί και κρίνεται «μάλλον αδύνατο να περάσει από οιαδήποτε Βουλή»…. Άλλο σενάριο που κυκλοφορεί αφορά τον αναγκαστικό δανεισμό από τους μεγαλοκαταθέτες, να υποχρεωθούν δηλαδή να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και αυτό απαιτεί σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών κύκλων πράσινο φως από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ξεχνούν οι περισσότεροι ότι το τραπεζικό σύστημα διά επισήμων συμφωνιών του συνόλου των κρατών μελών της ευρωζώνης έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, εποπτεύεται πλέον από την European Banking Authority και την ΕΚΤ και δεν είναι εύκολο να εισαχθούν ακροβατισμοί» αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας στα «Π».
ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ. Όσον αφορά το διαβόητο πλέον θέμα των ATM και της παροχής επαρκούς ρευστότητας από αυτά σε περίπτωση κρίσης, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως και κατά την κρίση που προηγήθηκε των εκλογών του 2012 η ΕΚΤ έστελνε με αεροπλάνα μετρητά στην Αθήνα. «Μόνον εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να αφήσει μετέωρες τις ελληνικές τράπεζες υπό συνθήκες πανικού θα είχαμε συστημικό κίνδυνο» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Και κάτι τέτοιο αποτελεί επιστημονική φαντασία, συμπληρώνουν.
Το δυσμενές σενάριο των stress tests έλαβε πάντως υπόψη ακραίες παραδοχές που στην τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται και τόσο ακραίες… Μια από αυτές είναι η μεγάλη πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές. Στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται πτώση 19,8% το 2014, 20,6% το 2015 και 26,6% το 2016. Υποδιπλασιασμός δηλαδή της αξίας κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Το σύνολο της πτώσης αυτής ισοδυναμεί με διαμόρφωση του γενικού δείκτη κοντά στις 400-500 μονάδες. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί σημαντικά τα θεωρητικό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων τους έχουν κινηθεί ανοδικά μαζί με αυτή των κρατικών ομολόγων. Μια άλλη πραγματικότητα είναι πως οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 237 δισ. και τώρα κοντά στα επίπεδα των 165 δισ. αφού υποχώρησαν κατά 250 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Οι τράπεζες λοιπόν είναι μεν προετοιμασμένες αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι προσεγγίζονται συνθήκες επιδείνωσης του περιβάλλοντος λειτουργίας τους με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα επόμενα stress test στα τέλη του 2015.
Τι λένε οι τραπεζίτες για τις εξελίξεις
Οι τραπεζίτες δηλώνουν θωρακισμένοι αλλά τονίζουν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. Για τα σενάρια αλλαγών στις διοικήσεις που έχουν πυροδοτήσει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι πως στα ΔΣ μετέχουν όχι μόνον οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ –που ελέγχεται από τον ESM- αλλά και εκπρόσωποι των ιδιωτών επενδυτών. Η ύπαρξη δε warrants περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. Ειδικά στη Eurobank υπάρχει καταστατική μειοψηφία ξένων επενδυτών που μπορεί να μπλοκάρει άμεσα εξελίξεις.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, «όχι μόνο τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ιδίως εάν οι εκλογές χρειασθεί να επαναληφθούν, αλλά θεωρείται πλέον δεδομένο ότι, σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, οι διαπραγματεύσεις θα είναι παρατεταμένες και θα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική δυστοκία». Οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν πως οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά την χώρα, αλλά για την εφαρμογή αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η Eurobank διαμήνυσε πως «οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε στροφή 180 μοιρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των δύο τελευταίων τριμήνων η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανάκαμψη που δεν θα πρέπει να διακοπεί. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων δεν υπάρχει».
Σαφέστερος ίσως όλων ήταν προ ημερών ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Αναφερόμενος στο αν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ως φόβητρο για τους ξένους είπε πως «η χώρα έχει δημοκρατία και έχει υιοθετήσει τον πρώτο πυλώνα της Ευρώπης, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα σε αυτούς που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Επομένως εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές».
Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο στα περίπτερα με πλούσιο παρασκήνιο και πολλές προσφορές